Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketa v pikantním sýrovém těstíčku: Skvělá letní pochoutka voní česnekem a tymiánem a snadno jí zvládne i kuchařský začátečník
Zdroj: Toprecepty, mika59

Chcete si vychutnat letošní cuketu trochu jinak? Usmažte si ji dozlatova v pikantním sýrovém těstíčku. Křupavá letní pochoutka plná chuti. Poradíme, jak ji správně obalit, ochutit i osmažit.

Smažená cuketa

Cuketa je v létě královnou zahradyroste rychle, je nenáročná, a přitom nabízí překvapivě široké kulinární možnosti. Díky své jemné chuti a šťavnaté dužině se skvěle hodí jako hlavní surovina do vegetariánských jídel, zapékaných pokrmů, omáček, polévek, nebo právě do smažených variant. Vynikajícím způsobem je právě cuketa v pikantním sýrovém těstíčku.

Z čeho se dělá sýrové těstíčko

Těstíčko z vajec, mouky, trochy škrobu a sýra dodá cuketě nejen sytější chuť, ale také krásně křupavou strukturu. Navíc ho můžeme snadno dochutit podle svých představ – česnek, chilli, tymián nebo sójová omáčka přidají jídlu hloubku a pikantní tón. Také sýr může mít vliv na výslednou chuť. Můžeme sáhnout po obyčejném eidamu, ale zvolit i některý z aromatických sýrů, třeba parmazán, případně čedar. Těstíčko by mělo mít konzistenci hustší palačinkové směsi, aby se dobře udrželo na povrchu cukety.

Jak cuketu smažit, aby byla křupavá a chutná

Než se pustíme do smažení, cuketu oloupeme (pokud cuketa mladá a slupka tenká, není třeba loupat) a nakrájíme na pravidelné plátky – ideální jsou kolečka silná asi půl centimetru. Na začátku nezapomeneme zeleninu ochutnat, jestli náhodou není hořká, abychom jídlo nepřipravovali zbytečně. Mírné osolení a krátké odležení pomůže uvolnit přebytečnou vodu, takže bude těstíčko lépe držet a cuketa se nerozmočí.

Na smažení je nejlepší použít olej s vyšším bodem zakouření, například slunečnicový nebo řepkový. Pánev by měla být rozehřátá na středně vysokou teplotu – těstíčko pak krásně zezlátne a nasaje méně tuku.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak připravit cuketu v pikantním sýrovém těstíčku

Pro tři strávníky budete potřebovat: 1 střední cuketu, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce bramborového škrobu, 2 vejce, 4 stroužky utřeného česneku, 1 lžičku sójové omáčky, špetku chilli, sušený tymián, 100 g strouhaného sýra, sůl, mletý pepř, olej na smažení, perlivou vodu na zředění a pažitku.

Jak na to? Cuketu oloupejte a nakrájejte ji na 1/2cm kolečka. Osolte a nechte chvíli odležet. Mezitím si připravte těstíčko ze všech přísad, sýr přidejte nakonec.

Cuketu osušte a máčejte ji v těstíčku. Musí mít takovou hustotu, aby na cuketě drželo. Obalovanou cuketu smažte na oleji dozlatova. Hotové cukety rovnejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

Nísto smažení můžete cuketu upéct v troubě, je třeba počítat s tím, že bude chutnat trochu jinak.

Náš tip: Připravte si podle následujícího videoreceptu cuketu v pikantním sýrovém těstíčku

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli