Cuketa v pikantním sýrovém těstíčku: Skvělá letní pochoutka voní česnekem a tymiánem a snadno jí zvládne i kuchařský začátečník
11. 7. 2025 Vaření
Chcete si vychutnat letošní cuketu trochu jinak? Usmažte si ji dozlatova v pikantním sýrovém těstíčku. Křupavá letní pochoutka plná chuti. Poradíme, jak ji správně obalit, ochutit i osmažit.
Smažená cuketa
Cuketa je v létě královnou zahrady – roste rychle, je nenáročná, a přitom nabízí překvapivě široké kulinární možnosti. Díky své jemné chuti a šťavnaté dužině se skvěle hodí jako hlavní surovina do vegetariánských jídel, zapékaných pokrmů, omáček, polévek, nebo právě do smažených variant. Vynikajícím způsobem je právě cuketa v pikantním sýrovém těstíčku.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se dělá sýrové těstíčko
Těstíčko z vajec, mouky, trochy škrobu a sýra dodá cuketě nejen sytější chuť, ale také krásně křupavou strukturu. Navíc ho můžeme snadno dochutit podle svých představ – česnek, chilli, tymián nebo sójová omáčka přidají jídlu hloubku a pikantní tón. Také sýr může mít vliv na výslednou chuť. Můžeme sáhnout po obyčejném eidamu, ale zvolit i některý z aromatických sýrů, třeba parmazán, případně čedar. Těstíčko by mělo mít konzistenci hustší palačinkové směsi, aby se dobře udrželo na povrchu cukety.
Mohlo by vás zajímat
Jak cuketu smažit, aby byla křupavá a chutná
Než se pustíme do smažení, cuketu oloupeme (pokud cuketa mladá a slupka tenká, není třeba loupat) a nakrájíme na pravidelné plátky – ideální jsou kolečka silná asi půl centimetru. Na začátku nezapomeneme zeleninu ochutnat, jestli náhodou není hořká, abychom jídlo nepřipravovali zbytečně. Mírné osolení a krátké odležení pomůže uvolnit přebytečnou vodu, takže bude těstíčko lépe držet a cuketa se nerozmočí.
Na smažení je nejlepší použít olej s vyšším bodem zakouření, například slunečnicový nebo řepkový. Pánev by měla být rozehřátá na středně vysokou teplotu – těstíčko pak krásně zezlátne a nasaje méně tuku.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak připravit cuketu v pikantním sýrovém těstíčku
Pro tři strávníky budete potřebovat: 1 střední cuketu, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce bramborového škrobu, 2 vejce, 4 stroužky utřeného česneku, 1 lžičku sójové omáčky, špetku chilli, sušený tymián, 100 g strouhaného sýra, sůl, mletý pepř, olej na smažení, perlivou vodu na zředění a pažitku.
Jak na to? Cuketu oloupejte a nakrájejte ji na 1/2cm kolečka. Osolte a nechte chvíli odležet. Mezitím si připravte těstíčko ze všech přísad, sýr přidejte nakonec.
Cuketu osušte a máčejte ji v těstíčku. Musí mít takovou hustotu, aby na cuketě drželo. Obalovanou cuketu smažte na oleji dozlatova. Hotové cukety rovnejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
Nísto smažení můžete cuketu upéct v troubě, je třeba počítat s tím, že bude chutnat trochu jinak.
Náš tip: Připravte si podle následujícího videoreceptu cuketu v pikantním sýrovém těstíčku
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více