Jak na skvělou marinádu na kuřecí paličky: Tahle voní česnekem a paprikou a pro grilování je jak stvořená
21. 7. 2025 Vaření
Marinování je základní krok, který z běžného kuřete dokáže vytvořit pokrm, na který se nezapomíná. Kuřecí paličky patří k nejoblíbenějším částem drůbeže pro grilování, protože mají ideální poměr masa a tuku, dobře se drží v ruce a při správném postupu jsou šťavnaté a krásně voní. Jaké koření však zvolit, abychom dosáhli dokonalého výsledku?
Kouř, ostrost i nasládlost
Mezi nejčastější a zároveň nejdůležitější koření pro marinování kuřecích paliček patří uzená paprika, sušený česnek, sušená cibule, chilli nebo chipotle. Uzená paprika dodává masu výraznou kouřovou chuť, která se při grilování ještě více rozvine a krásně se spojí s aroma z grilu. Sušený česnek je oproti čerstvému jemnější a stabilnější, díky čemuž se s ostatními surovinami dobře propojí a nevystupuje nepříjemně do popředí.
Sušená cibule doplňuje směs lehce nasládlou chutí a dodává marinádě i mírnou štiplavost. Chilli přináší příjemnou pikantnost, která podporuje chuť masa, aniž by ji přebíjela. Chipotle zase obohacuje směs o další kouřovou vrstvu a jemnou nasládlost. Právě kombinace těchto koření vytváří harmonickou chuť, která se k pečenému nebo grilovanému kuřeti výborně hodí.
Mohlo by vás zajímat
Marináda bez chyb
Zásadní je použití oleje. Nejenže napomáhá rovnoměrnému rozprostření koření, ale také podporuje přenos chutí do masa. Olej zároveň chrání maso před vysušením během marinování i během samotného grilování. Zvolte však olej, který má vysoký kouřový bod a tak snadno se nepřepálí. Ideální je slunečnicový nebo řepkový.
Změkčit maso před grilováním pomůže také limetková nebo citronová šťáva, opatrně ale zacházejte s medem nebo cukrem, zejména, pokud grilujete přímo nad plamenem. Cukr totiž při vysoké teplotě rychle karamelizuje a může snadno přechjít v hořkost.
Jak dlouho a jak správně
Marinování kuřecích paliček by mělo trvat minimálně 4 hodiny, ideálně však 12 až 24 hodin v lednici. Takto dlouhá doba umožní, aby se jednotlivé složky marinády dostaly nejen na povrch, ale i do masa. Před grilováním je vhodné maso vyndat z lednice alespoň 30 minut předem, zabrání se tak tepelnému šoku a maso se bude opékat rovnoměrněji.
Solení je kapitola sama pro sebe. Pokud používáte sušený česnek nebo grilovací směsi, které už sůl obsahují, s dosolováním buďte velmi opatrní. Nadměrné množství soli totiž nejenže přebíjí chuť ostatních ingrediencí, ale také stahuje vlhkost z masa, to pak může být po grilování sušší, než bychom chtěli. Ideální je osolit lehce už při marinování.
Slavný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ale doporučuje nedávat sůl do marinády vůbec a solit až před podáváním.
Dejte masu čas
Paličky grilujeme ideálně při střední nepřímé teplotě kolem 170–180 °C. Nepřímé grilování znamená, že maso není přímo nad žhavými uhlíky nebo hořáky, ale spíše po straně. Tím se zabrání připálení koření a zároveň dojde k rovnoměrnému propečení masa bez spáleného povrchu. Celková doba grilování se pohybuje mezi 35 až 45 minutami, přičemž vnitřní teplota masa by měla dosáhnout alespoň 75 °C.
Během grilování není nutné paličky neustále potírat zbylou marinádou. Příliš časté potírání může způsobit, že se marináda nepříjemně přichytí k roštu nebo že se koření začne přepalovat. Pokud se přece jen rozhodnete potírat, dělejte to nejdříve až po 20 minutách grilování a použijte jen velmi tenkou vrstvu. Ideální je směs slunečnicového oleje s trochou zbylé kořenicí směsi bez soli. Samotnou marinádu, která přišla do kontaktu se syrovým masem, z hygienických důvodů na již ogrilované maso znovu nepoužívejte.
Marináda na kuřecí paličky
Na přípravu vynikající marinády na zhruba 12 paliček budete potřebovat: 4 lžíce oleje, 2 lžičky uzené papriky, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžičku sušeného česneku, 1 lžičku sušené cibule, 1 lžičku sušeného tymiánu, 1 lžičku soli, 2 špetky mletého pepře, 2 špetky chilli nebo chipotle a podle chuti pár kapek tekutého kouře (nemusí být).
Jak na to?
- Všechny ingredience důkladně smíchejte v misce a vytvořenou směsí potřete paličky ze všech stran.
- Potřené paličky vložte do uzavíratelné nádoby a nechte v lednici přes noc marinovat.
- Paličky vyndejte z lednice, nechte zhruba 30 minut povolit a poté grilujte nepřímo zhruba 35–45 minut při teplotě 180–200 stupňů. V polovině grilování je můžete otočit.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit jednoduchou česnekovo-medovou marinádu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více