Lilek v marinádě

Eliza Kuchařka:

Zeleninová jídla 16 názorů

511

Suroviny

1 větší lilek
6 lžic extra panenského olivového oleje
2 lžíce bílého vinného octa
3 stroužky česneku
kapary
nasekaná hladkolistá petrželka
sůl
čerstvě drcený černý pepř
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na kousky velikosti soust (viz foto) a 8 minut povaříme v osolené vodě. Scedíme a necháme vychladnout.

  2. Z ostatních surovin vytvoříme marinádu, kterou opatrně, ale důkladně promícháme s vychladlým lilkem. Máme-li černé olivy, můžeme je přidat nakrájené na kolečka.
    Pokrm zakryjeme a necháme den rozležet (marinovat) v ledničce.

Poznámka

Recept není můj, kdysi jsem ho našla na serveru Labužník.com a malinko upravila podle našich chutí. Pokládám ho za jednu z nejchutnějších úprav lilku, kterou znám.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Lilek v marinádě

  • Ivana79 Ivana79

    Paráda:-p:-*Mala som menší baklažán,tak som pridala pár listov šalátu a bola výborná večera,s cestovinami.Bod som už udelila,škoda:-(Pridávam fotku;-)

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    To vyzerá super:yes:Baklažány som niekedy pestovala aj doma,ale potom som nevedela čo s nimi,len som ich vysmážala.Toto vyskúšam;-)

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Hmmm, lilek už jsem zkoušela a tohle vypadá zajímavě!!:-p:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-)máš to moc krásné-až se mi sbíhají sliny:-p:-p.Lehký nadbytek lilků v mé lednici mě nutí k přemýšlení co s nimi a tak nejspíš zkusím tenhle receptík.Vidím to tak na sobotu;-).Jen asi vynechám kaprlata-ty mě nikdy k srdci a hlavně k jazýčku nijak moc nepřirostly:-/;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Merylas, tak to jsem ráda...:-) Já ty recepty a fotky přihazuji tak, jak průběžně vařím...:-):-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Eli, já jsem za ty zeleninové recepty tady ráda, opravdu:yes: Moc je neznám, nevařím:-8, tak bych mohla začít;-):-)) A některé jsou opravdu už od pohledu :-p:-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Teda doufám, že nevypadám jako nějaký fanatický propagátor zeleniny, protože moje nejoblíbenější jídlo je MASO ;-). Ono se to tento týden tak nějak sešlo, ale zítra bude maso s masem...:-)) Zeleninu mám ale opravdu ráda, horší je to s ovocem a se sladkými jídly - ta nejím vůbec...

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Merylas, tak jdem na mejdan, ne? Díky za informace k lilku všem!:-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Holky, já se dám asi na tu zeleninu, vypadá to fakt dobře:yes: A Špagetko, víno bych měla;-):-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    tohle je fakt dobrůtka i jen tak k posezení a k tomu lehké skvělé víno :-* jo a ty sušený rajčátka tam skvěle zapadnou :-p:yes: Taky nikdy lilek neloupu

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Lilek jsem neloupala nikdy. Pokud by někdo slupku nechtěl, "masíčko" si vydlabe až na talíři...;-):-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Janička, pýtaš sa, či to treba šúpať, tak odpoviem, že v tomto prípade nie...

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Magdalenko, sušená rajčata jsem dnes koupila, budou tvořit součást zítřejšího oběda...:-p Sem by se hodila úžasně, to máš teda pravdu!!
    Jani, opravdu je to jako salát, nejlépe s pečivem. Ale nakonec to můžeš použít i jako přílohu k masu (grilovanému, pečenému...) K tvojí otázce: s marinádou promícháš vychladlé kousky lilku a necháš rozležet. Asi jsem to napsala nějak divně - mně se to zdálo docela srozumitelné...:-):-)
    Jestli se chystáš na lilek poprvé, tak tohle je ideální recept. Nebo bych doporučila zapéct s nějakým sýrem výrazné chuti a spoustu česneku. Také olivovým olejem je lepší nešetřit ;-).
    Lilek je vděčná surovina. je přesně takový, jaký ho chceš mít. Ale je i docela náročný... Kolik do něj vložíš, tolik dostaneš. :-);-) Oblíbíš si ho, uvidíš...

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Eli, to se nijak nesmaží? Jen se to jí, jako třeba salát, nebo naložené houby?:-O Já už si delší dobu slibuji, že si ten lilek koupím, ale vlastně, jako ostatně u chřestu nevím, jestli se to loupe, nebo ne a co s tím pak dál.No a to je ta moje zbrklost, vaří se to. No, ale kde zmizla ta marináda?:-O:-?

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo