Lilek v marinádě

Eliza Kuchařka:

Zeleninová jídla 16 názorů

511

Suroviny

1 větší lilek
6 lžic extra panenského olivového oleje
2 lžíce bílého vinného octa
3 stroužky česneku
kapary
nasekaná hladkolistá petrželka
sůl
čerstvě drcený černý pepř
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na kousky velikosti soust (viz foto) a 8 minut povaříme v osolené vodě. Scedíme a necháme vychladnout.

  2. Z ostatních surovin vytvoříme marinádu, kterou opatrně, ale důkladně promícháme s vychladlým lilkem. Máme-li černé olivy, můžeme je přidat nakrájené na kolečka.
    Pokrm zakryjeme a necháme den rozležet (marinovat) v ledničce.

Poznámka

Recept není můj, kdysi jsem ho našla na serveru Labužník.com a malinko upravila podle našich chutí. Pokládám ho za jednu z nejchutnějších úprav lilku, kterou znám.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Lilek v marinádě

  • Ivana79 Ivana79

    Paráda:-p:-*Mala som menší baklažán,tak som pridala pár listov šalátu a bola výborná večera,s cestovinami.Bod som už udelila,škoda:-(Pridávam fotku;-)

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    To vyzerá super:yes:Baklažány som niekedy pestovala aj doma,ale potom som nevedela čo s nimi,len som ich vysmážala.Toto vyskúšam;-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Hmmm, lilek už jsem zkoušela a tohle vypadá zajímavě!!:-p:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-)máš to moc krásné-až se mi sbíhají sliny:-p:-p.Lehký nadbytek lilků v mé lednici mě nutí k přemýšlení co s nimi a tak nejspíš zkusím tenhle receptík.Vidím to tak na sobotu;-).Jen asi vynechám kaprlata-ty mě nikdy k srdci a hlavně k jazýčku nijak moc nepřirostly:-/;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Merylas, tak to jsem ráda...:-) Já ty recepty a fotky přihazuji tak, jak průběžně vařím...:-):-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Eli, já jsem za ty zeleninové recepty tady ráda, opravdu:yes: Moc je neznám, nevařím:-8, tak bych mohla začít;-):-)) A některé jsou opravdu už od pohledu :-p:-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Teda doufám, že nevypadám jako nějaký fanatický propagátor zeleniny, protože moje nejoblíbenější jídlo je MASO ;-). Ono se to tento týden tak nějak sešlo, ale zítra bude maso s masem...:-)) Zeleninu mám ale opravdu ráda, horší je to s ovocem a se sladkými jídly - ta nejím vůbec...

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Merylas, tak jdem na mejdan, ne? Díky za informace k lilku všem!:-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Holky, já se dám asi na tu zeleninu, vypadá to fakt dobře:yes: A Špagetko, víno bych měla;-):-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    tohle je fakt dobrůtka i jen tak k posezení a k tomu lehké skvělé víno :-* jo a ty sušený rajčátka tam skvěle zapadnou :-p:yes: Taky nikdy lilek neloupu

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Lilek jsem neloupala nikdy. Pokud by někdo slupku nechtěl, "masíčko" si vydlabe až na talíři...;-):-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Janička, pýtaš sa, či to treba šúpať, tak odpoviem, že v tomto prípade nie...

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Magdalenko, sušená rajčata jsem dnes koupila, budou tvořit součást zítřejšího oběda...:-p Sem by se hodila úžasně, to máš teda pravdu!!
    Jani, opravdu je to jako salát, nejlépe s pečivem. Ale nakonec to můžeš použít i jako přílohu k masu (grilovanému, pečenému...) K tvojí otázce: s marinádou promícháš vychladlé kousky lilku a necháš rozležet. Asi jsem to napsala nějak divně - mně se to zdálo docela srozumitelné...:-):-)
    Jestli se chystáš na lilek poprvé, tak tohle je ideální recept. Nebo bych doporučila zapéct s nějakým sýrem výrazné chuti a spoustu česneku. Také olivovým olejem je lepší nešetřit ;-).
    Lilek je vděčná surovina. je přesně takový, jaký ho chceš mít. Ale je i docela náročný... Kolik do něj vložíš, tolik dostaneš. :-);-) Oblíbíš si ho, uvidíš...

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Eli, to se nijak nesmaží? Jen se to jí, jako třeba salát, nebo naložené houby?:-O Já už si delší dobu slibuji, že si ten lilek koupím, ale vlastně, jako ostatně u chřestu nevím, jestli se to loupe, nebo ne a co s tím pak dál.No a to je ta moje zbrklost, vaří se to. No, ale kde zmizla ta marináda?:-O:-?

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: lilek recepty pokrmy z lilku recepty z lilku uprava lilku recepty lilek lilek recept naložený lilek lilek černý lilek na černo zpracování lilku lilek úprava lilek zpracování lilek recepty salát loupe se lilek recepty na lilek recept na lilek jídla z lilku recept lilek recepty s lilkem pokrmy s lilkem

Zapomněl/a jsem heslo