Knedlíkový mistr radí, jak na nadýchané kynuté borůvkové knedlíky: S jihočeskou merendou chutnají fantasticky
22. 7. 2025 Vaření
Ty nejlepší, dokonale nadýchané kynuté ovocné knedlíky určitě dělala vaše babička. Ale až ochutnáte knedlíky podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera, už první sousto vás vrátí do vzpomínek. Autor Velké knedlíkové kuchařky nám poskytl svůj léty prověřený recept a navíc i tipy, jak dosáhnout perfektního výsledku.
Knedlíkový mistr Petr Kosiner
Přestože si kynuté ovocné knedlíky, vařené obvykle na páře, můžeme dopřát po celý rok, největší chuť na ně obvykle míváme v létě, a to i proto, že všude kolem nás „roste náplň". S čerstvým sezónním ovocem jsou knedlíky zkrátka nejlepší.
Do těsta můžeme zabalit jak jahody, tak maliny, ostružiny nebo borůvky, právě s těmito drobnými bobulemi bývá tento sladký pokrm nejlahodnější. A také se k nim nejvíce hodí kynuté těsto. Aby byl ale výsledek co nejlepší, je potřeba mít, kromě kulinárních dovedností, také dobrý recept. Těch existuje spousta, ale jen některé jsou léty prověřené.
Právě takový recept pro čtenáře webu Toprecepty.cz prozradil šéfkuchař a spoluautor Velké knedlíkové kuchařky Petr Kosiner, který se již více než deset let stará o to, aby se knedlíkům vrátil zasloužený respekt.
Petr Kosiner má na svém kontě již přes tři stovky druhů knedlíků a není tak divu, že byl v roce 2023 v rámci soutěže Česká chuťovka oceněn titulem Rytíř české chuti. Knedlíky vaří Petr Kosiner denně, proto nám kromě receptu prozradil taky své léty prověřené postupy.
Mohlo by vás zajímat
Kynuté borůvkové knedlíky s jihočeskou merendou
Kdo miluje jižní Čechy, ten merendu zná. Jde vlastně o sladkou omáčku či kaši, smíchanou obvykle z ovoce a smetany či zakysané smetany. Merenda se podává buď jako příloha ke sladkému jídlu či dezertu, nebo místo samotného dezertu.
V našem případě merenda doplňuje kynuté borůvkové knedlíky. A ty si teď společně podle receptu Petra Kosinera připravíme.
Na knedlíky budete potřebovat: 350 g borůvek, 400 g hladké mouky, 250 ml mléka, 30 g cukru krupice, 15 g droždí, 1 vejce, 1 lžíci oleje nebo rozpuštěného másla a špetku soli
Na merendu si připravte: 150 g borůvek, 200 g zakysané smetany a 2 lžíce moučkového cukru
Postup: Droždí nadrobte na malé kousky a smíchejte s moukou. Přidejte cukr, mléko, vejce, špetku soli, olej nebo máslo. Dobře prohněťte na vláčné těsto. Uhlaďte v míse. Zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě vykynout na dvojnásobek objemu.
Až těsto vykyne, odebírejte z něj stejnoměrně velké kousky a udělejte z nich nejdřív placičku. Do středu dejte borůvky a každý knedlík pečlivě uzavřete. Vyválejte mezi dlaněmi na kuličku. Dejte na plech nebo tác a nechte pod utěrkou 15 minut vykynout. Vařte v páře nebo ve vodě 15-20 minut.
Kynuté knedlíky se dají uvařit oběma způsoby, ten za pomocí páry je však šetrnější k povrchu těsta. Není-li tato možnost, vkládejte vykynuté knedlíky do vroucí vody a po chvíli je opatrně uvolněte ode dna hrnce. Vařte při mírné teplotě asi 15 minut podle velikosti knedlíků. Uvařené knedlíky před servírováním propíchněte špejlí, aby vyšla přebytečná pára.
Vaření v páře, ať už jde o speciální parní hrnec nebo napařovací nástavec na hrnec s vroucí vodou, zajistí zachování tvaru a struktury lépe, než je tomu u vaření ve vodě. Na páře potřebují knedlíky asi 20 minut.
Borůvky na merendu rozmačkejte vidličkou, smíchejte se zakysanou smetanou a oslaďte. Uvařené knedlíky naservírujte na talíř a merendou přelijte. Pocukrujte a ihned podávejte.
Tipy šéfkuchaře:
- Na čerstvé kynuté ovocné knedlíky vždycky používejte čerstvé droždí, zajistí nejlepší výsledek a v těstě není na rozdíl od toho sušeného příliš cítit.
- Těsto musí mít na kynutí klid. Ať je tedy sebevíc horko, nesmí nikdy do průvanu. Abyste si kynutí pojistili, můžete přidat do těsta na začátku mléko i lehce vlažné.
- Borůvky omyjte a nechte před balením do knedlíků oschnout, do těsta tak půjdou lépe zabalit. Máte-li borůvky ze své zahrádky, není nutné je vůbec mýt.
- Můžete kombinovat lesní a kanadské borůvky. Knedlíky jsou díky této kombinaci ještě šťavnatější, ale neztrácí nic ze své poctivé borůvkové chuti.
- Podávat knedlíky můžete také se šlehačkou a drcenými opraženými oříšky, doporučuji ty lískové. Nebo si je dejte tradičně se strouhaným tvarohem, přelité rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!
Extra tip: Knedlíky můžete také připravit podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více