Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý borůvkový koláč: Voní čerstvým ovocem a díky křupavé drobence na povrchu chutná fantasticky
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Borůvkový kynutý koláč bývá tím, na co se celou sezónu těšíme. S těmi čerstvými je stejně nejlepší. Tato letní klasika s drobenkou uhrane každého milovníka sladkých dobrot. Vychutnejte si křupavou dobrotu.

Borůvkový kynutý koláč

Léto je v plném proudu a s ním přichází i sezóna borůvek – temně modrých pokladů našich lesů i zahrad. Tohle období si žádá jediné: péct, zavařovat a vychutnávat borůvky na všechny možné způsoby.

A jednou z těch nejtradičnějších a nejoblíbenějších dobrot je bezpochyby kynutý borůvkový koláč s drobenkou. Když se vůně kynutého těsta prolíná s ovocem a máslovou drobenkou, vyvolává v nás úsměv, už když je na plechu.

Kynuté koláče ale nejsou jen o nostalgii – jsou také o trpělivosti a pečlivosti. Jde o přípravu kynutého těsta, proto několik detailů může rozhodnout o tom, jestli koláč dovedeme k dokonalosti.

Na co si dát pozor při přípravě borůvkového kynutého koláče

1. Teplota surovin i prostředí
Základem dobrého kynutého těsta je kvásek připravený ze správně teplých surovin – mléko nesmí být příliš horké (mohlo by zničit kvasnice), ale ani studené (těsto pak nekyne). Ideální je pokojová teplota surovin i místa, kde těsto kyne.

2. Kvalitní droždí
Čerstvé droždí je sázka na jistotu, ale pokud používáme sušené, ověříme si datum spotřeby a důkladně ho rozmícháme. Pokud těsto nevykyne do dvojnásobného objemu, nemá smysl pokračovat – výsledkem bude hutný a těžký koláč.

3. Těsto nesmí být tuhé ani řídké
Poměr mouky a tekutin je klíčový. Těsto by mělo být měkké, elastické, nelepivé – ale ne suché. Příliš tuhé těsto nevykyne, příliš řídké se bude lepit a koláč se roztéká. Vsaďte ale na osvědčené a vyzkoušené recepty, ty najdete třeba u nás na webu.

4. Nešetřete na borůvkách, ale…
Borůvky uvolňují šťávu – zvlášť lesní. Pokud je koláč příliš tenký nebo ovoce příliš mokré, těsto se může „utopit“ a zůstat syrové. Pomoci může posypání těsta trochou strouhanky nebo dětské krupice před tím, než na něj dáme ovoce.

5. Drobenka musí být máslová a sypká
Aby drobenka krásně křupala a neroztekla se, je třeba dodržet poměr mouky, cukru a studeného másla. Pokud přidáme příliš mnoho tuku, drobenka se rozpustí, a když bude suchá, nebude držet tvar. Nejlépe funguje poměr 1:1:2 – jeden díl másla, stejný díl cukru a 2 díly polohrubé mouky (může být i hladká). Všechny suroviny odvážíme a rychle smícháme dohromady. 

Kynutý borůvkový koláč s drobenkou je typickou ukázkou české kuchyně – jednoduchý, ale luxusní. Nevyžaduje exotické suroviny ani složité postupy, a přesto dokáže potěšit všechny smysly. Je ideální k odpolední kávě, jako sladká svačina nebo jako voňavý dárek na letní návštěvu.

Lesní ovoce

Bývají roky, kdy se úroda lesních plodů jak v lese, tak na vaší zahradě opravdu zadaří. A tak se stane, že mlsání samotných syrových bobulí máte za chvíli už dost. Je proto třeba vymyslet, jak s…

Jak připravit borůvkový kynutý koláč

Na těsto borůvkového kynutého koláče si připravte: 125 g polohrubé mouky, 125 g hladké mouky, 40 g cukru krupice, 40 g másla, špetku soli, 0,5 vejce, 21 g čerstvého droždí a asi 150 ml mléka (dle potřeby). Drobenka: 40 g másla, 40 g cukru krupice a 80 g polohrubé mouky. Dále: borůvky, 0,5 vejce na potření, máslo a rum.

Jak na to? Do mísy prosejte mouku. Udělejte do ní důlek, do něj rozdrobte droždí, přidejte malé množství cukru a zalijte trochou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. Vzešlý kvásek smíchejte s ostatními surovinami na měkčí těsto. Nechte kynout cca 1 hodinu.

Z másla, cukru a polohrubé mouky vytvořte mnutím prsty drobenku. Těsto rozválejte, přeneste na plech vyložený papírem na pečení, posypte ovocem a drobenkou. Nechte dokynout.

Kraje potřete rozšlehaným vajíčkem, koláč vložte do předehřáté trouby a upečte. Po upečení potřete kraje borůvkového koláče rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Náš tip: Připravte si borůvkový kynutý koláč podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli