Jak na domácí karlovarské rohlíky: Podle našeho receptu budou chutnat jako od mistra pekaře
15. 7. 2025 Vaření
Jsou krásně křupavé, dozlatova upečené, voní máslem a jsou tak úžasné, že ani není nutné na ně něco mazat. Karlovarské rohlíky chutnají perfektně i samotné. V obchodě je mají jen někde, není ale žádný problém upéct si je doma.
Rohlíky - oblíbené české pečivo
Rohlík je nejtradičnějším českým pečivem, navzdory jeho vídeňskému původu. Je jedním z oblíbených dětských jídel, obalem na párek, přílohou k polévce nebo třeba i ke guláši a obložený se šunkou je jednou z nejobvyklejších svačinek.
Poslední verze je v české kuchyni dokonce tak zakořeněná, že jistý řetězec začal vyrábět i speciální šunku na rohlík, jak jsme psali v našem starším článku. Klasický je rohlík tukový, ten nejobyčejnější, nejlevnější, který seženete všude. To rohlík karlovarský je, dalo by se říct, delikatesou mezi rohlíky.
Mohlo by vás zajímat
Křupavý, nasládlý a navíc vláčný
Karlovarský rohlík je zahnutý, obvykle ručně vyráběný a vždy upečený krásně dozlatova a dokřupava. Peče se z pšeničné mouky a na rozdíl od běžných rohlíků obsahuje více tuku a cukru. Díky tomu má specifickou nasládlou chuť, je hezky vláčný a navíc jemný.
Díky tomu je karlovarský rohlík řazen do skupiny jemného pečiva, kam patří koláče, croissanty nebo vánočky. Obvykle se do něj ručně ještě po vytvarování dělají speciální zářezy, a nakonec se navíc pomašluje olejem, máslem nebo sádlem, což podpoří právě jeho barvu a křupavost. Tu si navíc rohlík uchovává mnohem déle než normální rohlík.
Mlynáři v Karlových Varech
Svůj název získal rohlík podle toho, že se vyrábí podle speciální karlovarské receptury. Moc toho o něm sice známo není a občas se můžete setkat i s pojmem lázeňské rohlíky. Jisté však je, že mlynářské řemeslo prý bylo jedním z nejstarších v Karlových Varech a mlynářský cech zde existoval již v polovině 17. století.
Mlynář Michael Becher sem přišel dokonce již o pár desítek let dřív a na řece Teplé byla v té době mezi Mlýnským mostem a Březovou spousta mlýnů. Důkazem, že karlovarský rohlík vznikl již dávno, jsou pohledy, které lázeňští hosté posílali z Karlových Varů svým přátelům či rodině.
V jednom z nich z počátku 20. století je totiž velmi pochvalná zmínka o speciálním rohlíku, na nějž se těsto zadělávalo vodou z největšího z termálních karlovarských pramenů – gejzíru horké vody známého jako Vřídlo. Rohlík byl už tehdy delikatesou a dokonce se prý dostal až na vídeňský císařský dvůr.
Recept na karlovarský rohlík
Jestliže jste dlouho nikde na karlovarské rohlíky nenarazili a dostali jste na ně chuť, není žádný problém si je upéct doma podle našeho receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 70 g sádla, 60 g másla, 21 g droždí, 200 ml vody, 30-50 ml mléka, 2 lžičky cukru, 1 lžičku soli a rozpuštěné máslo na potření (nejlépe ghí).
- Do vlažné vody s cukrem rozdrobte droždí a nechte vykynout. Prosejte mouku, přidejte změklý tuk, sůl a kvásek. Vypracujte těsto, nejlépe v robotu. Mléko přidejte podle potřeby, nejméně 30 ml.
- Vymíchejte hladké a nelepivé těsto a nechte je kynout. Když lehce nakyne, opět ho srazte a krátce propracujte. Nechte opět vykynout. Vykynuté těsto rozdělte na stejné kousky o váze asi 60 g.
- Kousky zpracujte do kuličky a nechte ještě 10 minut odpočinout. Poté je rozválejte do oválu a smotejte do tvaru rohlíku. Nechte opět 15-20 minut přikryté utěrkou kynout.
- Vykynuté rohlíky potřete rozpuštěným máslem (ghí) nebo sádlem. Pečte v troubě předem vyhřáté na 220 °C 17-20 minut dozlatova. Hotové rohlíky přendejte na mřížku a nechte vychladnout.
Náš tip: Klasické rohlíky si zase můžete upéct podle našeho video receptu.
Karlovyvary: Nejstarší karlovarské řemeslo? Mlynařina
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více