Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýrové smaženky jako za socialismu: Křupavá sýrová placka s pikantní oblohou
Zdroj: Toprecepty, casino

Sýrové smaženky socialistické připomínají rychlé zastávky v mléčných barech a automatech před více než 30 lety. Z kategorie běžné svačiny se přesunuly do nezdravé výživy, ale občasný úkrok stranou vaši linii neohrozí. Smaženky nejen výborně chutnají, ale okamžitě vyvolají i příjemné vzpomínky.

Sýrové smaženky 

Sýrové smaženky jsou jednoduché, voňavé a překvapivě návykové. Mnozí si je pamatují jako rychlou svačinu nebo večeři z mléčných barů a bufetů doby minulé. Za socialismu stály pár korun a spolehlivě zasytily

Smaženka není jen obyčejná sýrová placka, ale porce nostalgie podávaná na plátku veky. Čerstvá měkká veka, někdy dozlatova opečená, obložená křupavým smaženým sýrem a ozdobená pikantní hořčicí a kolečky syrové cibule, občas doplněné i plátkem kapie - čerstvé nebo sterilované - působí skromně, ale dohromady funguje skvěle i dnes.   

Kombinace máslově zlatavé kůrky, výrazného sýra, ostré hořčice a svěží cibule je jednoduchá, ale dokonale vyvážená. Právě v jednoduchosti tkví celé kouzlo. Dostupné suroviny a snadná a rychlá příprava vrací tento socialistický hit zpátky na výsluní. A navíc zasytí na dlouhou dobu. 

Správný poměr surovin 

Sýrové smaženky se dříve připravovaly z klasického eidamu, který byl dostupný a měl pevnou strukturu. Tajemství úspěchu spočívalo v poměru surovinpředevším strouhanky a mléka, které těstu dodaly ideální konzistenci. Placičky nesměly být ani tvrdé, ani příliš blátivé. Z koření se používal kmín a česnek.

V bufetech se podávaly s mírně povoleným středem a křupavou kůrkou. Jedna nikdy nestačila.

Dnes si je snadno připravíte doma - ať už ke svačině nebo k večeři. Poslouží i jako vegetariánská alternativa ke klasickým karbanátkům.

 

Jak připravit sýrové smaženky socialistické

Na 8 kusů potřebujete: 100 ml mléka, 1 vejce, 200 g eidamu, špetka mletého kmínu, sůl, ½ stroužku česneku, 125 g strouhanky, olej na smažení, hořčici, cibuli a čerstvou papriku (či naloženou) k podávání. 

Jak na to?

  1. Do misky nalijte mléko, rozklepněte k němu vejce a nastrouhejte najemno sýr. Promíchejte a přidejte kmín, sůl a oloupaný a prolisovaný česnek. Znovu promíchejte.
  2. Postupně přisypávejte strouhanku a lžící ji vmíchávejte do mléka. Chutnost smaženky spočívá v množství strouhanky. Nesmí ji být ani mnoho ani málo. Těsto by mělo být husté a kompaktní. 
  3. Z těsta tvořte placičky silné max. 1,5 cm o velikosti plátku veky.
  4. V hrnci rozehřejte alespoň 3cm vrstvu oleje a smaženky postupně usmažte z obou stran dozlatova
  5. Smaženky dejte na plátky veky a ozdobte hořčicí, plátky oloupané cibule a papriky

Náš tip: Připravte si sýrové smaženky socialistické podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli