Jak na ty nejlepší řízky z cukety? Takto zajistíte, aby byly krásně křupavé, důležitý je rovněž správný výběr cukety
24. 7. 2025 Vaření
Pěstujete na zahradě cukety nebo jste tuto zeleninu od někoho dostali a přemýšlíte, co z ní připravit? Tak co si z ní udělat řízky? Cuketa nakrájená na plátky a osmažené v trojobalu chutná tak dobře, že po masových řízcích ani nevzdechnete.
Co připravit z cuket?
Když nastane cuketová sezona, má spousta lidí o zábavu postaráno. Cukety jsou nenáročné na pěstování, takže jich bývá poměrně hodně. To znamená, že nyní nastává čas jejich vaření, pečení, dušení či smažení. Tato plodina z čeledi tykvovitých má nesčetně možností využití – hodí se do různých dušených zeleninových směsí, zapékaných pokrmů, do buchet, koláčů, placek i různých dalších druhů těst, které výborně odlehčí.
Stejně tak jí můžete zahustit omáčku či polévku. Když jsou cukety mladé a malé, hodí se do salátů, můžete je i nakrájet na tenoučké dlouhé nudle a použít je místo špaget. Jednou z vynikajících možností, jak si cuketu vychutnat, je rovněž nakrájet ji na kolečka a ty osmažit podobně jako řízky z masa.
Mohlo by vás zajímat
Řízky lze udělat i z cukety
Smažená cuketa je jednou z oblíbených letních specialit. Normální řízky skvěle nahradí, navíc vás ty cuketové vyjdou mnohem levněji. Řízky z cukety zachutnají i těm, kteří jinak této zelenině moc neholdují. Jsou zlatavé, křupavé na povrchu a uvnitř krásně jemné.
Můžete je osmažit v různých druzích těstíček, chcete-li ale vsadit na klasiku, osmažte si je v normálním trojobalu. Takové řízky chutnají skvěle jako hlavní chod jen s obyčejnými vařenými brambory nebo si je můžete dát i jakou lehkou večeři s chlebem. A pokud si k nim připravíte nějaký dip, skvěle poslouží i jako pohoštění pro návštěvu nebo na oslavu.
Aby se cuketové řízky povedly
Udělat cuketové řízky není nijak náročné, přesto je třeba si pár věcí ohlídat, aby chutnaly co nejlépe.
- Na cuketové řízky jsou nejvhodnější mladé, menší cukety — mají jemnější chuť a méně semínek. Velké přerostlé cukety bývají vodnatější a tužší, proto je lepší je použít třeba na polévku nebo do buchty.
- Cuketu nakrájejte na stejně silné plátky - měly být kolem 1 cm tlusté. Pokud by byly moc tenké, mohly by se vysušit, u těch tlustých zase hrozí, že se úplně nepropečou a nezměknou.
- Nakrájenou cuketu nejprve z obou stran osolte a nechte vypotit asi 10–15 minut, aby se z ní dostala přebytečná voda. Pak ji osušte papírovou utěrkou. Díky tomu nebudou řízky rozmočené a bude na nich lépe držet trojobal.
- Cukety obalujte jako klasický řízek: nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance (lze použít i panko strouhanku nebo bezlepkovou kukuřičnou strouhanku).
- Pro zajímavější chuť můžete cukety předem posypat nějakým kořením (např. mletou paprikou) nebo je můžete potřít česnekem. Trojobal lze rovněž dochutit nasekanými bylinkami nebo nastrouhaným parmezánem.
- Obalené cukety je třeba smažit na dostatečné vrstvě dobře rozpáleného rostlinného oleje. Ideální je rozehřát olej na středně vysokou teplotu, aby byly řízky zlatavé a křupavé. Pánev nezaplňujte celou, aby teplota oleje neklesla a cukety jej pak nenasákly až moc.
- Hotové cuketové řízky nezapomeňte nechat okapat na ubrousku, aby se do něj nasákl přebytečný tuk.
Recept na řízky z cukety
Máte-li doma hodně cukety a nevíte, co s ní, jsou řízky jasnou volbou. Ty dochucené česnekem jsou vynikající. A jak je tedy uděláte?
Budete potřebovat: 1 mladou cuketu, 1-2 stroužky česneku, 5-6 lžic hladké mouky, 1-2 vejce, 1 hrnek strouhanky, olej na smažení a sůl.
- Cuketu omyjte a nechte okapat. Máte-li trochu starší, raději ji předem oloupete. Pak ji nakrájejte na plátky silné cca 1 cm, z obou stran je osolte a nechte vypotit (asi 15-20 minut). Plátky se za tu dobu musí orosit vodou. Pak je dobře osušte.
- Do misek si mezitím připravte zvlášť mouku, rozšlehaná vejce s troškou soli a strouhanku. Osušené plátky cukety jemně osolte, potřete česnekem a postupně obalujte v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Ihned je dávejte do pánve s rozehřátým olejem.
- Cukety smažte z obou stran dozlatova, po usmažení položte na papírový ubrousek nebo kuchyňskou papírovou utěrku a nechte odsát přebytečný tuk. Podávejte s bramborem, tatarskou omáčku, česnekovým dipem nebo hlávkovým salátem.
Náš tip: Cuketové řízky si můžete osmažit i se šunkou a sýrem podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více