Prázdniny u babičky: Štěpánská omeleta v rychlejší verzi na pánvi chutná výborně a zvládne ji i začátečník
25. 7. 2025 Vaření
Piškotová nadýchaná omeleta patřívala kdysi k základním moučníkům v mnoha restauracích. Zároveň byla oblíbenou stálicí v kuchyni našich babiček. Z trochy mouky, pár vajíček a zavařeniny se dal totiž vmžiku vytvořit parádní dezert, který jsme jako děti milovali. Pojďte si ji dnes s námi připravit podle vyzkoušeného receptu.
Štěpánská omeleta: Klasika, která nezklame
V odborných kruzích se jí někdy říká suflé východu, ostatně takto byla štěpánská omeleta označena i v pořadu Kluci v akci. Přirovnání není daleko od pravdy. Podle publikace The Soufflé Cookbook je totiž suflé (francouzsky soufflé) kulinární specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem.
A to se přesně děje u sladké omelety. Aby byl ale výsledek dokonalý, je potřeba dodržet několik zásad, jak to například dělají v již zmíněném kulinárním pořadu šéfkuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina. Pro nadýchanost omelety je zásadní:
- vyšlehat žloutky s cukrem do pěny a zvlášť vyšlehat bílky
- opatrně obojí spojit s moukou
- péct omeletu ve vhodné pánvi v dobře předehřáté troubě
Celý a velmi podrobný postup najdete v našem starším článku. Ovšem, ne každý má pánev vhodnou do trouby, a proto existují i recepty, kde se omeleta připravuje jednodušším způsobem. Ten ostatně ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů popisuje i slavná česká autorka Marie-Janků Sandtnerová, která při přípravě třené omelety také dává přednost pečení na pánvi z obou stran.
Tento postup je snazší, rychlejší a zvládnete jej i bez speciálního vybavení třeba někde na chatě. A právě takový recept vám dnes nabízíme.
Mohlo by vás zajímat
Štěpánská omeleta: snadný recept
Na přípravu budete potřebovat:
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme měkký sníh. Ke konci šlehání přidáme cukr a došleháme dopevna.
Tip navíc: Máte-li cestu do Polska, zastavte se tam v cukrárně. Omeleta se tam jako malý dezert podává běžně a najdete ji ve vitríně mezi jinými zákusky. Tradičně je doplněna jahodami a šlehačkou.
Zdroje informací:
knížka The Soufflé Cookbook
Ceskatelevize.cz: Kluci v akci
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více