Řecké tzatziki vás příjemně zchladí díky hustému řeckému jogurtu a voňavému kopru. Hodí se k zelenině, pečivu i masu
28. 7. 2025 Vaření
Tzatziki jsou svěží vzpomínkou na dovolenou v Řecku. Přichystejte si tento koprem vonící salát konzistence dipu a vychutnejte si ho třeba s grilovaným masem. S našimi tipy se vám povede hned napoprvé a později i různé lahodné varianty.
Tzatziki: osvěžující klasika řecké kuchyně
Tzatziki jsou oblíbený studený dip původem z Řecka, známý pro svou lehkost, svěžest a jednoduchou přípravu. Pochází ještě z dob, kdy dnešní řecká území spadala pod Osmanskou říši (zhruba v 15. století), a proto má tento pokrm své místo i v turecké kuchyni – tam ho známe pod názvem cacık.
Zatímco turecká verze bývá řidší a někdy se podává i jako polévka, řecké tzatziki jsou hustší, krémové a často podávané jako příloha k masu, pečeným bramborám, pita chlebu nebo jako součást předkrmů, tzv. meze. V Řecku se však tzatziki nepovažují za dip, ale za salát.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se dělají tzatziki
V tradičním řeckém receptu na tzatziki používáme pouze pár základních ingrediencí, které však vytvářejí nezaměnitelnou chuťovou kombinaci.
Základem je hustý řecký jogurt – právě ten dodává dipu charakteristickou krémovou konzistenci. Druhou hlavní ingrediencí je salátová okurka, kterou je třeba nastrouhat a dobře zbavit přebytečné vody, aby dip nezřídnul.
Dochucení je jednoduché, ale zásadní: čerstvý kopr, prolisovaný česnek, kvalitní olivový olej, sůl a pepř, volitelně pak i pár kapek citronové šťávy pro zvýraznění svěžesti. Olivový olej nevynechávejte, postará se o jemnost a plnou chuť.
Právě kopr hraje důležitou roli. Dodává tzatziki nejen svěžest, ale i lehce anýzovou chuť a napomáhá trávení.
Čím nahradit kopr v tzatziki?
Kopr je pro tzatziki tradiční a nezaměnitelný, ale pokud ho nemáte po ruce nebo ho nechcete použít, můžete sáhnout po jiných bylinkách, které podobně osvěží a podpoří chuť. Vhodnými alternativami jsou:
- Voňavá máta, pro kterou je typická svěží a mírně mentolová chuť, bude dobře ladit s okurkou a jogurtem.
- Petrželka je dobrou volbou, pokud chceme mírnější chuť.
- Tymián má výraznější chuť, případně bychom ho měli využít v menším množství.
- Čerstvá bazalka dodá jídlu jemnou sladkost.
Jak si tzatziki přizpůsobit?
Místo plnotučného jogurtu lze použít jogurt s nižší tučností nebo zakysanou smetanu, pokud chceme jemnější nebo kyselejší chuť.
Pro milovníky ostřejší kuchyně lze přidat špetku pálivé papriky nebo nadrobno nasekanou chilli papričku.
Chcete-li se na pár chvil přemístit na letní dovolenou, nejjednodušší způsob, jak to udělat, je uvařit si něco řeckého! Přímořský národ si umí užívat života a je mimo jiné známý obrovským…

Jak připravit tzatziki
Na 4 porce potřebujete: 1 salátovou okurku, sůl (dle chuti), 1–2 stroužky česneku, 200 g řeckého jogurtu (nebo 100 g bílého jogurtu a 100 g husté zakysané smetany), 1 svazek kopru, mletý černý pepř (dle chuti) 2 lžíce olivového oleje a pár kapek citronové šťávy.
Jak na to?
- Okurku nastrouhejte, dejte do síta, osolte a promíchejte. Počkejte 10 minut, pak z ní vymačkejte veškerou vodu. Dobré je vždy chvíli počkat, než se okurka tzv. vypotí, a pokračovat v mačkání.
- Česnek oloupejte a prolisujte do jogurtu. Kopr nasekejte najemno.
- Jogurt smíchejte s jemně nasekaným koprem a vymačkanou okurkou. Dochuťte solí a černým pepřem. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou a promíchejte.
- Podávejte dobře vychlazené.
Náš tip: Připravte si výborné řecké tzatziki podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat