Jídelníček slovenské šlechty 18. století: Na stole bylo pečené sele, zvěřinové ragú, jemné máslové rohlíčky a litry vína
2. 8. 2025 Historie a zajímavosti
Termín „slovenská šlechta“ v kontextu 18. století je možná trochu nepřesný. Tato doba na Slovensku podobně jako v českých zemích byla ve znamení kulturního a národního obrození. Slovenské šlechtické rody byly většinou součástí šlechty uherské a to se odráželo i na jídelníčku.
Slovensko v 18. století
Šlechtické rody v 18. století na Slovensku byly nejvíc propojeny s těmi uherskými, ale i rakouskými nebo polskými. K nejbohatším rodům na území Slovenska tehdy patřili mj. Pálffyové či Esterházyové.
V 18. století se však do řad šlechty dostaly i nové rodiny původně z řad úředníků, kteří za zásluhy ve službách vídeňského dvora dosáhli rychlé politické kariéry a s tím spojeného i finančního polepšení. Takovou byla například původně německá rodina Brunšvikovců či Grasalkovičovci chorvatského původu.
Mohlo by vás zajímat
Jídelníček byl odrazem postavení hostitele
Strava slovenské (uherské) šlechty byla pestrá. Šlechta se nijak neomezovala, ve vlastních lesích měla zvěřinu, v rybnících ryby a na statcích hospodářská zvířata a drůbež. Obilí, zelenina a ovoce rostly na jejich polích a pozemcích. Jídelníček byl tedy poměrně pestrý po celý rok.
Různé slavností příležitosti (svatby, křtiny apod.) měly prostřednictvím bohaté tabule ukázat na zámožnost hostitele. Stoly se tak doslova prohýbaly pod rozmanitým a širokým výběrem pokrmů, které odkazovaly na místní uherské a slovenské tradice, ale prolínaly se v nich i vlivy ze zahraničí. A symbolem bohatství bylo využití většinou ze zemí Orientu dováženého (a tedy drahého) koření, které dodávalo nádech luxusu.
Mohlo by vás zajímat
Co se podávalo?
Vydatné polévky, zejména masové vývary a husté zeleninové polévky byly prvním chodem slavnostních hostin. Oblíbený byl kaldoun – zahuštěný drůbeží nebo i zvěřinový vývar s kousky masa, knedlíčky či nudlemi a zeleninou.
Jako hlavní chod se podávalo maso. Často šlo o pečené sele či bažanta na víně, servírovalo se také zvěřinové ragú s lesními houbami či jehněčí maso na česneku a majoránce.
Přílohou byly například pohanková kaše, krupicové knedlíky a na stolech se objevovaly i zelenina a luštěniny, třeba kapusta, hrách či fazole. Samozřejmostí byl pšeničný nebo žitný chléb či žemličky sypané kmínem.
Mohlo by vás zajímat
Sladké tečky na závěr
V době půstu přišly na řadu ryby, většinou pstruh nebo kapr na másle nebo pečený s čerstvými bylinkami.
A to vše se hojně zapíjelo vínem většinou z domácích vinic.
Očekávánou tečkou každé hostiny byl dezert. Ten měl často podobu kynutých buchet či koláčů s ovocem či povidly. Oblíbené byly medovníky plněné sušeným ovocem a oříšky, jablečné, ořechové nebo makové záviny nebo na jazyku se rozplývající jemné máslové rohlíčky.
Na závěr je vhodné dodat, že rozmach průmyslu pomalu odsouval feudály na druhou kolej. Přelom 18. a 19. století přinesl do života nejen slovenské, ale veškeré rakousko-uherské šlechty spoustu ekonomických a politických změn, 20. století pak její privilegia postupně zrušilo.
Zdroje informací:
valka.cz: Šľachta na Slovensku v ranom novoveku
uhorsko.com: Historia regni Hungariae
mek.niif.hu: AZ ÉTELVÁLASZTÉK TÖRTÉNETI ALAKULÁSA
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více