Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krupicová kaše je klasika české kuchyně. Se skořicí, kakaem, máslem a cukrem může být plnohodnotným jídlem, nebo v menší porci i dezertem. Já ji pro tentokrát zkusila připravit ve stylu borůvkového koláče s křupavou drobenkou na povrchu. Pokud máte rádi krupici, zkuste i tuhle verzi, je skvělá!

Jak správně uvařit krupicovou kaši

Krupicová kaše je snadné a na přípravu i rychlé jídlo. Přesto se může něco nepovést. Kaše se připálí, vzniknou v ní hrudky, je řídká, moc hustá... Jak tomu předejít a připravit kaši, za kterou by se nestyděli ani v prvotřídní restauraci? 

Zásadní je správný poměr surovin a správný postup. Tyhle fígle se osvědčily mně: 

  • Na 1 litr mléka použijte 8 zarovnaných lžic krupice (což je asi 80 g). Toto je ideální poměr dvou surovin, kdy kaše je tak akorát hustá. 
  • Krupici smíchejte s polovinou mléka a nechte nabobtnat alespoň hodinu, ale klidně i přes noc v lednici. Tento krok pomůže zajistit, že bude kaše ve výsledku hladká, krémová a bez hrudek. 
  • Kastrůlek s nepřilnavým dnem lehce vymažte máslem a až pak do něj vlijte zbylé mléko a přiveďte je k varu. Poté přidejte mléko s namočenou krupicí a špetkou soli a ihned začněte míchat. Kaše nebude mít tendenci se tak připalovat a nádobí po uvaření půjde snáz umýt. 
  • Kaši vařte za stálého míchání do požadované konzistence. Za mě se vyplatí mít kaši zpočátku spíše hustší a mít po ruce mléko na případné zředění. Jakmile vám bude připadat kaše v kastrůlku hustá až moc, přilejte trochu mléka, promíchejte a ještě krátce povařte. Takto získáte hustotu, která vyhovuje přesně vám. 
  • Čím míchat? Ideálně plochou vařečkou nebo metličkou. Tyhle nástroje lépe proniknou do všech míst a vy tak snáze předejte případnému připálení. 
  • Kdy sladit? Rozhodně nikdy ne předem! Cukr může také způsobit připálení, proto se mu při přípravě vyhněte. Kaši doslaďte až po uvaření, ideálně až na talíři. 

Takže, základ bychom měli. Dokonale hladkou, krémovou krupicovou kaši. Teď vám nabídnu recept na kaši à la borůvkový koláč s drobenkou. Chuťově výrazný borůvkový přeliv spolu s křupavou máslovou drobenkou chutná prostě božsky!

Kaše jako borůvkový koláč s drobenkou

Tenhle recept jsem vymyslela minulý týden a inspirací mi byly dvě věci. První je točená zmrzlina ve stylu borůvkového koláče s drobenkou, kterou v Praze prodávají letos jako novinku v podniku Kus koláče na Korunní ulici. Doporučuji, zajděte tam a dejte si ji, je dokonalá!

Druhou inspirací byly restaurace, které právě kaši do své nabídky občas nebo stále zařazují. Mezi nimi jsou například bistro DrinkEat v mé rodné Ostravě, kde jednou za dva měsíce připravují originální krupicovou kaši, třeba s grilovanými hruškami. Slavná pražská cukrárna Myšák má pro změnu v nabídce kaši s karamelovým sladem, sušenkami, čokoládou, mandlemi a pistáciemi. Jinde dělají i kaši naslano, zkrátka možností je mnoho!

I přesto, že miluju klasiku s kakaem, skořicí, máslem a cukrem, chtěla jsem vyzkoušet, jak by kaši slušel kabátek ve stylu borůvkového koláče s drobenkou. A věřte, že krémově jemná kaše dohromady s máslovou křupavou drobenkou funguje fantasticky. Tak pojďme na recept. 

Na přípravu kaše budete potřebovat: 500 ml mléka, 4 lžíce krupice, špetku soli
Na drobenku: 100 g hladké nebo polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru a 60 g másla
Na borůvkový přeliv: 150 g borůvek (čerstvé nebo mražené), 2 lžíce cukru, 2 lžičky Solamylu (používám Dr.Oetker)

Jak na to? 

  1. Nejdříve si do poloviny mléka dejte nabobtnat krupici a dejte ji do lednice. Pak připravte drobenku. Smíchejte máslo s cukrem a moukou. Drobenku rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 170 stupních dozlatova, během pečení občas promíchejte. 
  2. Na borůvkový přeliv smíchejte Solamyl s troškou vody a s cukrem a přidejte k borůvkám. Společně provařte do zhoustnutí. Vzniknout má jen mírně zahuštěná borůvková omáčka. 
  3. Uvařte krupicovou kaši podle výše uvedeného postupu z mléka a předem namočené krupice.  
  4. Kaši dejte na talíř (množství vyjde na 2-3 porce), přidejte borůvkový rozvar a drobenku. Podle chuti posypejte cukrem nebo přelijte rozpuštěným máslem. 
  5. Pokud kaše zbude, dejte ji do skleničky a servírujte jako dezert (viz galerie). 

Na postup přípravy se můžete podívat v galerii, video najdete u mě na Instagramu

Fotogalerie - Holka u plotny vaří: Krupicová kaše jako borůvkový koláč s drobenkou chutná skvěle a krásně voní

Ukázat 6 fotografií

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli