Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na kynutý borůvkový koláč s meruňkami a rybízem? S tvarohovou náplní chutná skvěle a takhle snadno se dělá
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

K létu patří koláče na plech, pokryté ovocem a posypané křupavou drobenkou. Jedním z nich je i tento moučník. Nadýchané kynuté těsto skvěle doplňuje tvarohová náplň a nahoře vše uzavírá drobenka. Když navíc prostřídáte ovoce, bude i vizuální efekt krásný.

Léto na plechu

Také máte srpen spojený s borůvkami a meruňkami? U nás na chalupě v Jeseníkách jsme kdysi mívali obojí, a tak nebyla nouze o zavařeniny i moučníky s těmito druhy ovoce. Jedna babička dělávala fantasticky nadýchané kynuté borůvkové knedlíky, druhá zase parádní kynuté koláče. I já dnes, byť tedy už ne na chalupě, ale v bytě, dodržuji tuto letní tradici.

Jen v jednom jsem malinko změnila postup. A to u koláče na plech, který jsem loni pro jednu sváteční příležitost zkusila udělat místo na plech do kulaté koláčové formy. A navíc jsem ještě prostřídala ovoce, aby se vytvořila hezká barevná mozaika i chuťová pestrost. Nejen, že krásně koláč vypadal, ale taky se dal hezky krájet na trojúhelníčky, podobně jako pizza. Rozpočet, který tedy nyní dostáváte, je na koláčovou formu o průměru 25 cm. Chcete-li dát koláč na plech, suroviny jednoduše zdvojnásobte. 

Recept na kynutý babiččin koláč 

Co budete potřebovat na těsto: 250 g hladké mouky, 10 g droždí, 25 g cukru krupice, 120 ml vlažného mléka, 40 g změklého másla, 1 žloutek a špetku soli. Na náplň: 100 g tvarohu, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek a 2 lžíce moučkového cukru. Na dokončení: čerstvé borůvky, rybíz a meruňky (vypeckované a nakrájené). Na drobenku: hrubou nebo polohrubou mouku, změklé máslo a cukr v poměru 2:1:1. 

Jak na to? Do mísy prosejte mouku a udělejte do ní důlek. Do něj vsypte rozdrobené droždí, přidejte lžíci cukru a dvě lžíce vlažného mléka, zamíchejte s trochou mouky a přikryjte. Nechte vykynout kvásek.

Do mouky s vykynutým kváskem přidejte zbylý cukr, mléko, máslo, jeden žloutek a sůl. Zpracujte vláčné těsto, přikryjte je a opět nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Na náplň smíchejte tvaroh s oběma cukry a žloutkem. Připravte si očištěné ovoce (dohromady asi ½ kg). Vykynuté těsto dejte do koláčové formy (nebo na plech) a roztáhněte do stran. Potřete tvarohovou náplní, posypte ovocem, a pokud chcete, na závěr ještě posypte drobenkou. Já ji tentokrát dala vždy mezi rybíz a borůvky tak, aby ovoce bylo na koláči ve výsledku hezky vidět. Drobenku připravíte jednoduše smícháním polohrubé nebo hrubé mouky, změklého másla a cukru v poměru 2:1:1.

Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 40 minut. Poté jej nechte zcela vychladnout a pocukrujte!

Moje tipy: 

  • Těsto je skvělé i bez tvarohové náplně, ale s ní je koláč celkově vláčnější a taky má více bílkovin. Nicméně, pokud tvaorh nemáte, klidně upečte podel tohoto receptu koláč klasický kynutý, jen s drobenkou. Bude taky dobrý.
  • Použít můžete i jen jeden druh ovoce. Původně byl tento koláč na plech jen s borůvkami. Mně se ale líbí, když se ovoce střídá a vytváří hezkou barevnou mozaiku. Při pečení v kulaté formě je navíc výhoda, že každý ukrojený dílek koláče obsahuje všechny tři druhy ovoce. 
  • Po vychladnutí koláč pocukrujte moučkovým cukrem. Pokud zůstane do druhého dne, doporučuji jej přikrýt, aby nevysychal. Já používám klasickou potravinářskou folii. Koláč pod ní ještě více změkne, včetně drobenky, ale nám to tak moc chutná.

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více