Prázdniny u babičky: Pečený králík připravený podle tradičního receptu je báječně šťavnatý a nádherně voní česnekem
22. 8. 2025 Vaření
„Furt králíka, každej den máme králíka…“ tato slavná filmová hláška zaznívala na venkově v mnoha domácnostech. Tam, kde je chovali, se králíci připravovali zkrátka často a spousta lidí je má tak spojené i s létem stráveným u babičky. Ten na česneku je prostě klasika a vzhledem k tomu, že už je dnes králík vzácnější, jistě si na něm pochutnáte.
Proč jíst králičí maso?
Králík býval dřív na vesnicích běžným masem. Králíkárnu mívali skoro u každé chalupy nebo stavení a v minulosti často býval jedním z mála druhů dobře dostupného masa, na kterém si lidé mohli pochutnat. Králičí maso má navíc samé dobré vlastnosti. Je dietní, lehké, zdravé, dobře stravitelné a obsahuje velmi málo tuku.
Jeho chuť je jemná, má tak poměrně všestranné využití. Maso z venkovských králíků krmených senem je navíc nejkvalitnější a nejchutnější. Pokud ovšem sami králíky nechováte ani nikoho takového neznáte, není problém si králíka koupit v obchodě nebo u farmáře.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit králíka, aby bylo maso měkké
Králíka je důležité hlavně správně upravit. Vzhledem k tomu, že jde o málo tučné maso, je třeba si dát pozor na to, aby nebyl vysušený a tvrdý. Pokud ale zvolíte ten správný postup, bude maso krásně křehké a šťavnaté. Jestliže netrváte úplně na dietním pokrmu, doporučuje se králičí maso prošpikovat slaninou nebo špekem.
Maso bude nejen šťavnatější, ale i chutnější. To je potřeba hlavně u králíka, který je trochu starší. Maso je možné také předem marinovat (připravit si můžete třeba jednoduchou marinádu s olejem, česnekem a bylinkami), aby bylo po upečení měkčí. Králíka je lepší tepelně upravovat rozporcovaného na kousky a prospěje mu delší a pomalé pečení nebo dušení.
Králík nejen na česneku
Pečený králík se v mnoha rodinách připravoval k nedělnímu obědu. Upéct se dá na mnoho způsobů – na cibuli, na hořčici, s bylinkami, se smetanovou omáčkou, na víně. Jedním z nejtradičnějších receptů je ale králík na česneku. Ten se většinou podával se špenátem a bramborovým knedlíkem, výborně ale chutná třeba i se šťouchanými brambory.
Králík na česneku jako od babičky
Dostali jste od někoho králíka nebo jste ho koupili v obchodě a nevíte, jak jej udělat? Tak jej zkuste podle tradičního receptu na česneku - takový bude určitě chutnat jako ten od babičky. A jak na něj?
Budete potřebovat: 1 králíka, 4-6 stroužků česneku (nebo podle chuti), sůl, 1-2 cibule, hladkou mouku na obalení masa (podle potřeby), sádlo (podle potřeby), králičí nebo zeleninový vývar na podlití masa a kousek másla.
- Česnek oloupejte a utřete se solí. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Králíka naporcujte a každý kus zespodu potřete česnekovou pastou. Shora maso jen osolte a všechny kusy masa důkladně obalte ze všech stran v hladké mouce.
- V nízkém širším hrnci rozehřejte sádlo a všechny kousky masa na něm opečte dočervena. V průběhu opékání přidejte nakrájenou cibuli.
- Maso podlijte vývarem podle potřeby, zakryjte pokličkou a duste doměkka 50-60 minut.
- Do výpeku k hotovému masu nakonec vmíchejte kousek másla a můžete podávat. Jako příloha se hodí vařené či šťouchané brambory nebo bramborová kaše.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více