Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Králík nadivoko se smetanovou omáčkou: Divoké koření mu dodá šmrnc, hotový je do hodiny a příprava je neuvěřitelně snadná
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

Přemýšlíte, co uvařit na slavnostní oběd? Králík nikdy nezklame. Jde připravovat na mnoho způsobů. A pokud se rozhodnete pro králíka nadivoko se smetanovou omáčkou, určitě sklidíte pochvalu.

Co je divoké koření

Když použijeme divoké koření, připravujeme jídlo takzvaně nadivoko. Toto koření se používá na maso a do některých českých omáček. Často bývá ve společnosti kořenové zeleniny. Hodí se prakticky ke všem druhům masa. Velmi typické je pro zvěřinu, ale využívá se i k hovězímu, vepřovému, k drůbeži, ale třeba i právě ke králíkovi. 

Co patří do divokého koření

Divoké koření je směs, kterou si můžeme koupit připravenou. Základ na toto koření ale míváme doma a vlastní přípravě tedy nic nebrání. Do divokého koření patří nové koření, bobkový list a černý pepř. Často ve směsi bývá i tymián a jalovec. Někdy se přidává i hořčičné semínko. Nejdůležitější jsou ale první tři druhy koření. Ve směsích ještě může být paprika, chilli, zázvor, sušená cibule, sušený česnek, oregano a třeba i kardamom

Jak se používá divoké koření

Divoké koření můžeme využít mleté, tedy kromě bobkového listu, který na konci vyjmeme. Nemeleme nebo nedrtíme ani hořčičné semínko. To je chutným doplněním pokrmu. Variantou je ale i to, že všechno celé koření dáme do speciálního sáčku na koření, případně do sítka na koření.

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Na co si dát pozor při přípravě králíka nadivoko

Na přípravě králíka nadivoko není příliš úskalí. Recept je poměrně jednoduchý, výsledkem přitom je vynikající a lahodné jídlo. Králíka je potřeba prošpikovat, tedy naříznout a vložit do něj kousky slaniny. Není to těžké. Samotnou přípravu jídla můžeme chystat v hrnci se silným dnem. Když ale nechceme vařit dlouho, zkrátíme si dobu přípravy pomocí tlakového hrnce. 

Jak připravit králíka nadivoko se smetanovou omáčkou

Na tento pokrm budete potřebovat: 1 králíka (asi 1,5 kg), 2 větvičky rozmarýnu, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček jalovce, 375 g zakysané smetany, 200 g slaniny, 2 velké mrkve, 1 velkou petržel, 2 střední cibule, 1 malou bulvu celeru, 500 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce plnotučné hořčice, sádlo, pepř a sůl.

Jak na to? Králíka naporcujte podle potřeby. Čerstvý rozmarýn oberte z větviček a nasekejte ho najemno. Kuličky jalovce rozmáčkněte nožem naplocho a lehce je nasekejte. Králičí maso prošpikujte klínky slaniny. Maso dobře opepřete a osolte.

Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte ji na větší kostky. Do hrnce se silným dnem (nebo do tlakového hrnce) dejte rozpustit lžíci sádla. Přidejte zeleninu a hořčici a opékejte, dokud zelenina nezačne zlátnout. Pak přisypte rozmarýn, jalovec, bobkový list a nové koření. Nechte koření provonět a podlijte ho vývarem.

Na pánev dejte sádlo a do horkého tuku přidejte králíka. Maso nechte zatáhnout. Opečené maso dejte na orestovanou zeleninu do hrnce se silným dnem a vařte necelou hodinu. Když budete chtít přípravu jídla urychlit, vezměte si na pomoc tlakový hrnec. Na vaření pak bude stačit půl hodiny.

Králičí porce pak opatrně vyndejte z hrnce (maso je křehké) do jiného hrnce a držte je v teple. Z hrnce vyndejte bobkové listy a nové koření. Zbytek obsahu v hrnci rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte zakysanou smetanu a dobře promíchejte. Omáčka bude díky kořenové zelenině krásně hustá. Pro zjemnění můžete přidat lžíci másla. Dochuťte případně solí a cukrem. Králík nadivoko skvěle chutná s houskovým knedlíkem.

Náš tip: Připravte si králíka na smetaně po staročesku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více