Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Králík na hořčicí pro někoho symbolizuje kulinářský zážitek, jiní ho mají spjatého s tradiční kuchyní, kterou vařily naše babičky. Každopádně jde o velmi oblíbený pokrm, který se při dodržení správných postupů může stát lahůdkou. Přitom příprava králíka nemusí být vůbec složitá.

Klasika od slavných kuchařů

Že je králík vhodnou surovinou na přípravu skvělých jídel, předvedli i Jan Punčochář a Přemek Forejt v posledním díle show Souboj na talíři. Oba šéfkuchaři přijali výzvu herce Vojty Kotka a připravili tradiční jídlo v netradičním pojetí. „Spousta restaurací králíka nedělá a myslím si, že je to i proto, že to dobře neumí. Králík je hodně sofistikované maso,“ říká Přemek Forejt, který se rozhodl, že uvaří svou variaci na králíka na hořčici.

Králík jako hvězda zahraničních kuchyní

Právě to je natolik univerzální příprava, že se s ní můžeme setkat nejen u nás, ale je oblíbená i v jiných kuchyních po celém světě. Ať už jde o francouzskou kuchyni, kde je králík připravován s hořčicí a smetanou pro ještě krémovější chuť, nebo o italskou kuchyni, kde se králík peče s hořčicí a bylinkami.

Nepodcenit marinování 

Důležitým momentem při přípravě je správné marinování masa. Porce králíka se osolí, opepří a potřou hořčicí smíchanou s prolisovaným česnekem. Toto je klíčový krok, protože při marinování se všechny chutě propojí.

Králík na hořčici, který je skvělým zdrojem bílkovin a vitaminů skupiny B, může být podáván s různými přílohami. Klasickými jsou bramborová kaše, vařené či pečené brambory nebo bramborové nočky. Chutná však skvěle i s rýží, pečenou zeleninou nebo třeba s chlebem.

Králík na hořčici

Na přípravu tradičního pokrmu, oblíbeného v mnoha domácnostech, budete potřebovat: 1 celého králíka, 4 lžíce plnotučné hořčice, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 mrkev, 1 petržel, rozmarýn, 200 ml bílého suchého vína, rostlinný olej, 500 ml vývaru, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Králíka nakrájejte na porce, osolte, opepřete a potřete hořčicí smíchanou s prolisovaným česnekem. Nechte ho takto odležet alespoň hodinu, aby se chutě propojily.
  2. Mezitím si připravte zeleninu - cibuli, mrkev a petržel nakrájejte na drobné kousky.
  3. Na pánvi rozpalte olej a opečte na něm králíka ze všech stran. Poté ho vyjměte a dejte stranou.
  4. Na stejnou pánev přidejte zeleninu a restujte ji dozlatova.
  5. Králíka vraťte zpět na pánev, přidejte rozmarýn, zalijte vínem a vývarem. Poté nechte dusit pod pokličkou přibližně hodinu a půl.
  6. Podávejte s oblíbenou přílohou.

Jak probíhalo natáčení Souboje na talíři se podívejte do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Souboj na talíři - Králík s Vojtou Kotkem

Ukázat 21 fotografií

Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit i králíka na smetaně:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více