Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nokedli chutnají výborně samotné i jako příloha k pörköltu.
Zdroj: Toprecepty

Máte rádi jednoduché a rychlé přílohy, které vyžadují již trochu té kuchařské invence, nicméně vám na ně stačí jen pár ingrediencí? Tak přesně to splňují maďarské nokedli. Tyto malé nočky jsou příbuznými slovenských halušek, a ještě víc bavorských špeclí a vynikající jsou nejen jako příloha, ale klidně i jen samotné. 

Nočky jako špecle

Nokedli (někdy nazývané galuska) jsou jednou z tradičních příloh maďarské kuchyně. Jde vlastně o speciální druh těstovin. Jako těstoviny se i používají, na rozdíl od těch klasických jsou ovšem mnohem jednodušší na přípravu, takže je snadno uděláte i doma.

Nokedli připomínají německé špecle či rakouské nočky zvané nockerl. Stejně jako ony mají nepravidelný tvar podobný nudlím, na rozdíl od nich jsou ale krátké a vypadají spíš jako malé nočky nebo krátké nudličky. Díky tomu jsou ideální přílohou k omáčkám, které se na ně krásně nabalí.

Připravují se jako halušky

Na rozdíl od halušek se nokedli nepřipravují z brambor, ale jen z mouky, vajec, vody (nebo mléka) a soli. Výsledkem je trochu řidší těsto, z něhož se pak tvarují vaječné nudličky, podobně jako právě halušky. Existuje několik postupů přípravy nokedli, výsledek je ale vždy stejný.

Těsto lze buď protlačovat přes haluškové sítko – v tom případě je vhodnější, když je řidší. Můžete ho také odkrajovat z prkýnka nožem a házet do vody, pak je lepší, aby bylo hustší a pevnější.

Někdy se navíc do těsta přidává zakysaná smetana, která dokáže těstu hodně prospět. Tuk v zakysané smetaně totiž pomáhá rozložit lepek, nokedli tak nejsou tuhé a žvýkavé, ale příjemně vláčné. Doporučuje se rovněž nechat těsto před vařením 30 minut odpočinout, aby byly nočky měkčí. 

Jak uvařit maďarské nokedli

Nokedli se vaří jen krátce ve vroucí osolené vodě a podávají se jako příloha k omáčkám a k typickým maďarským jídlům, jako je guláš, vepřový pörkölt, paprikáš nebo třeba do houbové polévky. Vynikající jsou ovšem i jen přelité máslem, posypané čerstvou pažitkou nebo jinými bylinkami či posypané sýrem.

Jestliže vás tato snadná příloha zaujala, připravte si ji podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 140 g hladké mouky, ¼ čajové lžičky soli, 2 velká vejce, 2  lžíce zakysané smetany (nebo jogurtu), 2 lžíce mléka (případně můžete přidat či ubrat), máslo (k podávání). 

  1. V misce smíchejte mouku a sůl. Přidejte vejce a zakysanou smetanu a směs promíchejte. Postupně přidávejte po lžíci mléko, dokud těsto nebude měkké, ale ne tekuté. Když bude mít těsto tu správnou konzistenci, přiveďte k varu velký hrnec osolené vody.
  2. Pak těsto položte na navlhčenou dřevěnou desku a horní (neostrou) stranou nože z něj odkrajujte malé knedlíčky do hrnce s vroucí vodou. Použít můžete i stěrku. Dělejte to v relativně malých dávkách, aby se nočky nepřevařily. Počkejte, až nokedli vyplavou na povrch, poté je ještě asi 30 vteřin povařte
  3. Uvařené nokedli vyjměte pomocí děrované lžíce do mísy a přikryjte ji, aby zůstaly teplé. Nokedli podávejte s máslem nebo trochou olivového oleje, aby se neslepily.

Náš tip: Nokedli jsou vynikající přílohou i k této slepici na paprice podle našeho videoreceptu


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli