Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakouské käsespätzle připomínají halušky. Lehce pikantní máslovou chuť jim dodá sýr z Tyrolska a speciálně osmažená cibulka
Zdroj: Wikimedia Commons, By Takeaway - Own work, CC BY-SA 4.0

Snad žádné jiné jídlo nechutná po lyžovačce tak dobře jako sýrové špecle neboli käsespätzle. Nemusíte kvůli nim nutně brázdit zasněžené svahy rakouských Alp, stejně tak si na nich pochutnáte i po lyžování ve Špindlu, po výletu na běžkách nebo i jen po procházce zimní přírodou. 

Špecle rakouských horalů

Käsespätzle nebo také käsknöpfle byly a jsou oblíbeným pokrmem rakouských horalů a nejen těch. Tato specialita neoddělitelně patří k Tyrolsku, takže je částečně i italská. Populární jsou i v několika spolkových zemích Německa, ale také ve Švýcarsku a v Lichtenštejnsku, zkrátka všude tam, kde se rozkládají Alpy.  

Právě tam totiž takové vydatné jídlo, které zahřeje i v té největší zimě na těle i na duchu, přijde vhod. Navíc jde o prosté jídlo ze surovin, které měli alpští horalé vždy k dispozici – z mouky, vajec, vody, mléka, sýra a případně i slaniny, když o ní zrovna nebyla nouze.

Halušky bez brynzy a zelí 

Špecle jsou vlastně takovou alternativou slovenských halušek a dají se stejně jako ony připravovat s pomocí speciálního cedníku na halušky. Jejich předností pak je, že na špecle nepotřebujete žádné brambory. Jednoduché těstíčko se totiž dělá jen z mouky, vody a vajíček.

Jde tak vlastně spíš o jakési nočky nebo těstoviny. Na rozdíl od halušek se také nekombinují se zelím nebo s brynzou. Místo ní se používají trochu jiné sýry, které když se na špeclích rozpustí, vytvoří lahodnou krémovou omáčku

Nejlepší jsou s horským sýrem

V Tyrolsku na špecle dávají místní tradiční sýr bergkäse neboli horský sýr. Ten je výjimečný tím, že se vyrábí z mléka od krav, které se přes den i v noci pásly na horských pastvinách, proto je mléko od nich aromatičtější, což se odráží i v chuti sýra. Ten je pak lehce pikantní, ale i příjemně máslový a trochu nasládlý.

Bergkäse je k dostání i u nás, případně se dá ale nahradit i sýrem ementál, případně lze použít i další více či méně aromatické sýry - eidam, gouda, fontina, gruyère či appenzeller. Když pak vše posypete křupavou cibulkou a pažitkou, nebudete moci přestat špecle z pánve či pekáčku ujídat. 

Se salátem nebo s jablečnou omáčkou?

Käsespätzle se často podávají s míchaným listovým salátem, oblíbenou přílohou k nim je překvapivě i salát bramborový. V některých částech Vorarlberska a také Lichtenštejnska k nim navíc ještě servírují jablečnou omáčku. A pokud käsespätzle zbydou, můžete si je ještě druhý den osmažit na pánvi na másle

Jak na jednoduché käsespätzle?

Samotné špecle v současnosti koupíte běžně v obchodech, ať už chlazené nebo sušené, uvařit si vyhlášený tyrolský pokrm pak už je s nimi poměrně hračka. Jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 1 cibuli nakrájenou nadrobno, máslo, 400 ml smetany, ½ svazku nasekané petrželky, sůl a pepř, 200 g nastrouhaného sýra bergkäse nebo ementálu,1 kg čerstvých špeclí, tuk na vymazání formy, 1 cibuli na ozdobu a máslo na smažení. 

  1. Cibuli osmahněte na troše másla do průsvitna. Zalijte smetanou, přidejte nasekanou petrželku a dochuťte solí a pepřem. Krátce povařte, pak přidejte polovinu sýra, dobře promíchejte a vmíchejte špecle. (Pokud je máte z obchodu, uvařte je předem podle návodu na obalu.)
  2. Směs nalijte do vymazané zapékací misky a posypte ji zbylým sýrem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 20 minut, dokud nejsou špecle dostatečně propečené.
  3. Mezitím si na pánvi rozehřejte máslo, druhou cibuli nakrájejte na plátky a osmahněte na másle dozlatova. Cibulí pak posypejte zapečené špecle a případně ještě ozdobte nasekanou pažitkou či petrželkou. 

Náš tip: Špecle si můžete udělat i domácí podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více