Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte perkelt? Maďarský příbuzný guláše vyžaduje spoustu papriky a cibule a nejlepší je připravený na sádle
Zdroj: Wikimedia Commons, Készítette: Orrling - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0

Perkelt neboli pörkölt je jedním z maďarských národních pokrmů a často se zaměňuje s "naším" gulášem. Spojují jej s ním právě některé ingredience – tedy paprika a cibule, v perkeltu jsou však další navíc. A i když je hustší než guláš, žádné zahuštění v podobě mouky nevyžaduje.

Perkelt nebo guláš?

Perkeltu se u nás někdy říká maďarský guláš. Ale pravý „gulyás“ v Maďarsku označuje polévku z hovězího masa, ostatně i slovo gulya označuje hovězí dobytek. 

Pörkölt je oproti tomu na kousky nakrájené dušené maso, doplněné pro Maďarsko typickými surovinami jako jsou cibule, papriky a rajčata.  

Jaké maso patří na perkelt?

Perkelt se zařazuje do kategorie dušených pokrmů, v angličtině označovaných jako stew, které mají ve světě spoustu variant. Ve Francii je to například ragú.

Jeho hlavní rozdíl oproti nám známému klasickému hospodskému guláši tkví v tom, že se připravuje nejen z hovězího masa, ale i z vepřového, skopového, jehněčího, telecího, kuřecího, králičího, ze zvěřiny nebo dokonce z ryb.

Kromě mleté papriky se do perkeltu dávají i papriky čerstvé, a navíc ještě rajčata. Příprava perkeltu je pak poměrně snadná, vše stačí je osmahnout, podlít vodou a následně podusit tak dlouho, dokud všechny suroviny nezměknou a omáčka trochu nezhoustne.

Perkelt potřebuje sádlo a papriku

Do základu lze sice použít jakýkoliv tuk, sádlo je ale nejvhodnější, hlavně pro verzi s vepřovým masem, neboť dodá perkeltu výraznější chuť. Půvab perkeltu pak spočívá v opékání masa, až na povrchu zhnědne a následném dušení ve vypečené šťávě z masa a zeleniny.

Dokonalou chuť zajistí nejen běžná mletá paprika, ale i papriková pasta neboli krém, který u nás seženete v prodejnách s maďarskými potravinami, ale i v mnoha supermarketech. K dostání je nejen v nepálivé, ale v pikantní verzi. 

Recept na pravý maďarský perkelt

Základní zmiňované ingredience na přípravu perkeltu naprosto stačí, pokud byste ho ale chtěli ještě trochu vylepšit, můžete maso navíc podlít i trochou červeného vína. A jak tedy pravý maďarský perkelt připravíte?

Budete potřebovat: 1 kg vepřové kýty nebo plece, 4 cibule, 4 stroužky česneku, 2 rajčata, 2 papriky, 1 zelenou špičatou papriku, sádlo na osmahnutí, 1 špetku mletého kmínu, sůl, 1 lžičku maďarské paprikové pasty/krému (kupujte ji raději výhradně v maďarských obchodech) a 1 lžíci mleté červené papriky (nejlépe maďarské). 

  1. Vepřové maso omyjte a nakrájejte na stejně velké kostky. Cibuli oloupejte, papriky očistěte, vyklepejte z nich semínka a rajčata omyjte. Cibuli pak nakrájejte nadrobno a rajčata a papriky na menší kostičky. Česnek oloupejte a nasekejte najemno. 
  2. Na pánvi rozehřejte sádlo a osmahněte na něm cibuli, přidejte česnek, papriky a rajčata. Posypejte mletým kmínem a společně několik minut poduste. Přidejte na kostky nakrájené maso, podle chuti osolte a na mírném ohni pod pokličkou duste, dokud se se z masa nevypeče šťáva. 
  3. Pak vše posypejte mletou červenou paprikou, přidejte paprikový krém a duste v malém množství vody doměkka. Jako příloha se k perkeltu nejčastěji podává tarhoňa (speciální malé těstoviny ve tvaru drobných kuliček), zvolit lze i případně i jiný druh těstovin nebo vařené brambory či rýži. 

Náš tip: Vyzkoušet můžete i perkelt s krůtím masem podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více