Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařené melounové slupky můžete podávat ke grilovanému masu nebo k sýrům.
Zdroj: Toprecepty

Melounová sezona právě vrcholí a milovníci tohoto šťavnatého ovoce si ho dopřávají ve velkém. To ale zároveň znamená jediné – hromady slupek, které obvykle končí v koši. Víte ale, že ani slupky nemusíte vyhazovat? Když je naložíte, využijete celý meloun beze zbytku, a ještě si pochutnáte na zajímavé delikatese.

Osvěžující vodní melouny

Vodní melouny jsou symbolem léta. V horkých letních dnech perfektně osvěží. Jejich šťavnatá, sladká a lehce křupavá dužina skvěle zažene žízeň a s radostí si na ní pochutnáte i ve vedru, kdy na jiné jídlo nemáte ani pomyšlení. Melouny si navíc můžete dávat bez výčitek a strachu, že přiberete. Obsahují totiž jen minimum kalorií, zato spoustu vody, takže jsou výborným zdrojem tekutin

Jak si vychutnat meloun

Všechny druhy melounů chutnají nejlépe samotné, jen vychlazené z lednice. Můžete si z nich ale připravit i vynikající smoothie, koktejly či nanuky a hodí se i do salátů. Vniveč nepřijdou ani melounové slupky, které lze také zpracovat. 

Zelená svrchní část melounu je sice tvrdá a nejedlá, ale silnější bílá část pod ní má jemnou chuť a dá se zpracovat podobně jako zelenina. Zkuste ji naložit jako okurky nebo cukety

Co se slupkami od melounu?

Tyto nakládané melounové slupky odpovídají současnému trendu zero waste (bez odpadu), který spočívá v tom, že se vše využije úplně – tedy od kořínku po list (neboli root to leaf) u rostlin a od čumáčku po ocásek u zvířat. Kromě toho, že se spotřebovávají i natě různých druhů zeleniny, které se běžně nejedí, konzumují se i slupky různých druhů ovoce a zeleniny.

Z jablečných slupek si můžete připravit voňavý čaj, slupky z brambor se zase dají osmažit či upéct a máte vynikající chipsy. Slupky od melounu lze zpracovat do podoby džemu nebo je naložit, a to dokonce na několik způsobů (nasladko i naslano). 

Americká specialita Melounové pickles 

Melounové pickles jsou hodně oblíbené v Americe. Jedná se o tradiční jižanskou specialitu, která se podává ke grilovanému masu, k burgerům, do sendvičů, wrapů či salátů nebo jako ozdoba koktejlů (nejlépe melounových).

Příprava takové pochutiny není nijak složitá, jen vyžaduje trochu víc času a trpělivosti. Slupky je třeba zbavit zelené části a nakrájet je tak, aby vám zbyla jen bílá část. Kromě toho je třeba je předem namočit do slaného roztoku přes noc, aby změkly. 

Kořeněné melounové slupky

Melounové slupky jsou vynikající naložené společně s aromatickým kořením, jako je skořice, hřebíček a nové koření. Do nálevu se přidává ocet a cukr, takže výsledná specialita má příjemnou sladkokyselou a kořeněnou chuť. Kousky jsou křupavé a působí osvěžujícím dojmem. A jak si tedy tyto melounové pickles ze slupek připravíte? 

Na 5–6 sklenic o objemu 500 ml budete potřebovat: slupky z 1 středního melounu (3 až 3,4 kg), 1/4 šálku soli (kamenné bez jódu a dalších přísad), 1 střední citron, 4 a 1/2 šálku krystalového cukru, 2 šálky kvasného lihového octa, 2 šálky vody, případně více podle potřeby, 11 svitků skořice, 2 čajové lžičky celých hřebíčků a 1 čajovou lžičku mletého nového koření. 

  1. Odřízněte slupku z melounu a ponechte na slupce velmi malé množství růžové dužiny. Melounové slupky omyjte a pomocí škrabky oloupejte vnější zelenou slupku. Pak slupku nakrájejte na kostky o velikosti cca 2,5 cm
  2. Odměřte asi 1 kg slupek a vložte je do velké plastové nádoby s víkem. Přidejte dostatek studené vody, aby byla slupka zcela ponořena. Na každý litr vody pak přidejte 1/4 šálku soli a míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Zakryjte a nechte přes noc namočené při pokojové teplotě.
  3. Naložené melounové kousky dobře osušte a vložte do hrnce. Přidejte dostatek studené vody, aby byly slupky ponořené. Vše přiveďte k mírnému varu. Vařte, dokud kůra nezměkne, ale není rozměklá. Trvá to zhruba 12 až 14 minut. Dobře sceďte a vložte kůru zpět do hrnce.
  4. Citron nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do malého hrnce a přidejte tolik vody, aby byl citron ponořený. Přiveďte k varu. Vařte, dokud citron nezměkne a téměř veškerá voda se neodpaří, asi 10 až 15 minut. Slijte zbývající vodu.
  5. Citron, cukr, ocet, 2 šálky vody, skořici, hřebíčky a nové koření přidejte do hrnce ke slupkám. Přiveďte k varu a vařte na mírném stupni za častého míchání, dokud slupka nezesklovatí, což trvá 25 až 30 minut. Pak vyjměte skořici. 
  6. Sklenice a víčka omyjte a vysterilujte. Pomocí děrované lžíce rozdělte melounové slupky do sklenic, nahoře nechte asi 1 cm volného místa. Do každé sklenice přidejte jeden svitek skořice. Pak slupky zalijte sirupem, v němž se vařily. Okraje otřete a sklenice zavíčkujte. 
  7. Sklenice sterilujte v hrnci ve vodě po dobu 10 minut od doby, co voda začne vřít. Pak sklenice vyjměte z vodní lázně a nechte je 12 až 24 hodin vychladnout. Skladujte na chladném, suchém a tmavém místě po dobu maximálně 1 roku.

Náš tip: Z melounové dužiny si můžete připravit tento sorbet podle našeho videoreceptu. 


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli