Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pro některé odpad, pro jiné skoro poklad. Jak jsme psali v našem předchozím článku, bramborové slupky rozhodně nemusejí končit v koši, do svých menu je využívají i špičkoví šéfkuchaři a vařívaly s nimi kdysi i naše babičky. Rozhodli jsme se tedy v redakci vyzkoušet variantu nejsnazší - chipsy z bramborových slupek.

Kuchyně našich babiček

Dnes je pro tento kuchařský postup módní název, zero waste neboli bez odpadu, ale naše babičky tak vařívaly běžně. Tedy tak, že využívaly v kuchyni všechno, od kořínku po lísteček a od čumáčku po ocásek, obrazně řečeno. O tom, že lidé úplně zbytečně vyhazují spoustu potravin, se mluví již poměrně dlouho. Odpovědí na to je právě zero waste, jehož cílem je využít i to, co jinak běžně putuje do koše, tedy i různé odřezky, kosti, natě, listy nebo různé slupky

Jak využít slupky z brambor

Právě slupky z brambor byly v poslední době poměrně diskutovaným tématem a spousta lidí považuje vaření z nich tak trochu za extrém. Přesto se dají v kuchyni využít mnoha způsoby a rádi s nimi vaří i v luxusních restauracích, jak jsme psali v našem nedávném článku.

Asi nejoblíbenějším způsobem úpravy bramborových slupek je udělat je jako chipsy. Hnus nebo pochoutka? To jsme se rozhodli vyzkoušet na naší vlastní redaktorce. Jak se s tím Hanka popasovala, popíše níže.

Chipsy ze slupek jsou nejlepší pečené

Příprava chipsů z bramborových slupek je poměrně jednoduchá a výsledek je chuťově možná ještě lepší než v případě běžných chipsů," říká Hanka a doplňuje, že chipsy ze slupek je možné smažit v dostatečném množství oleje na pánvi nebo ve friťáku, sama ale raději zvolila pečení v troubě.

Brambory je třeba samozřejmě důkladně omýt a očistit, případně okrájet malé klíčky nebo tmavá místa. Slupky z již hodně naklíčených brambor ale raději nepoužívejte. Slupky doporučujeme oloupat co nejvíc natenko, nejlepší je proto si vzít na pomoc škrabku, která loupe tenké plátky. 

Okrájené slupky jsem pak namočila asi na půl hodiny do studené vody. Tento krok je opravdu důležitý, uvolní se totiž škrob, což pak zajistí větší křupavost chipsů," popisuje naše redaktorka. Poté je nutné slupky ještě důkladně osušit v papírové utěrce. Nakonec už stačí je jen promíchat s trochou olivového nebo jiného rostlinného oleje, osolit, rozložit v tenké vrstvě na plech a péct asi 15 minut pěkně dokřupava. 

Jak chipsy dochutit? Výborná je paprika ocet i lanýž

Chipsy jsou vynikající jen slané, pokud ale máte rádi ochucené, můžete k soli přidat bylinky (třeba tymián nebo rozmarýn), mletou papriku (hlasujeme pro uzenou, která dodá chipsům lehce uzenou chuť), parmazán nebo třeba lahůdkové droždí, které jako nositel umami chuť chipsů jen zvýrazní.

Milovníci oblíbených britských octových brambůrek, mohou slupky pokapat citronovou šťávou nebo rovnou octem, za nás doporučujeme i kombinaci citron a pepř.

Já jsem vyzkoušela dvě varianty – obyčejnou slanou a s lanýžovým olejem, což byl tip, který mě zaujal na jednom zahraničním webu. A protože jsem ještě měla doma zbytek lanýžového oleje, který jsem si loni přivezla z Itálie, neváhala jsem. Kombinace slupek a luxusní příchutě lanýžů zní sice trochu úsměvně, ale wooow, ta chuť! A vlastně mi přišlo zábavné pozvednout odpad na takovou specialitu." 

Hanka rovnou upekla i normální chipsy z brambor a porovnala je s těmi slupkovými: „Protože jsem zrovna neměla v plánu dělat nic z brambor a zkoušela jsem jen chipsy, rovnou jsem brambory nakrájela na tenké plátky a upekla  jsem je také. Tyto klasické chipsy však rozhodně nebyly tak krásně křupavé jako ty ze slupek, některé byly dokonce až moc měkké. U těch slupkových mi navíc přišlo, že mají mnohem intenzívnější bramborovou chuť, která mi připomněla brambory pečené na ohni nebo v popelu. Po ochutnání jsem se tak trochu přenesla doprostřed léta a měla jsem pocit, jako bych seděla u táboráku. Brambory pečené v popelu jsem v dětství totiž přímo zbožňovala."

Chipsy z bramborových slupek

Pokud tedy chcete tyto chipsy zkusit, a rozhodně to stojí za to, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu

Budete potřebovat: slupky z 2-3 větších brambor (nejlépe v bio kvalitě, nepoužívejte zelené slupky), 1 lžičku olivového oleje, případně jiného rostlinného chuťově neutrálního oleje, sůl a pepř podle chuti, případně různé bylinky, koření či jiná dochucovadla. 

Postup: I když používáte bio brambory, před použitím je dobře umyjte a vydrhněte. Předehřejte troubu na 200-220 °C a připravte 1-2 plechy na pečení. Z brambor se snažte ostrouhat tenké dlouhé slupky.

Oloupané bramborové slupky namočte na 30 minut do studené vody. Namočené slupky opláchněte a poté je důkladně osušte kuchyňskou utěrkou. Přendejte je na plech a promíchejte s olejem. Poté je rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu. Posypte je solí a pepřem, vložte do trouby a pečte asi 15 minut. 

Náš tip: Na postup přípravy chipsů se můžete podívat v naší fotogalerii

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více