Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyznejte se v melounech: Víte, který voní jako mango a který je nejlepší pro děti?
Zdroj: Unsplash, Christian Bowen

Velký vodní meloun s červenou dužinou pozná každý. Vyznat se v těch menších, kulatých a oválných už ale tak snadné není. Pojďte se spolu s námi podívat, co vše se dá koupit v obchodech v „melounové sekci“ a jak se dá sladké ovoce, které je ve skutečnosti zeleninou, využít v kuchyni.

Červený či žlutý vodní meloun

Nejznámější vodní meloun vyniká mezi ostatními nejen svou popularitou, ale i velikostí. Největší melouny dosahují váhy až 20 kg. Ovšem podle webu Guinnessworldrecords.com vypěstoval v roce 2013 Američan Chris Kent vodní meloun, který vážil neuvěřitelných 159 kg! To už je pořádná porce vitaminů a vlákniny! Vodní meloun vám asi moc představovat nemusíme, tak jen připomeňme, že pod jeho tlustou zelenou kůrou se ukrývá červená nebo sytě žlutá dužina s černými či hnědými semínky, které většina lidí odstraňuje. Ale to je škoda! Podle serveru Healthline.com totiž mají melounová semínka málo kalorií, zato obsahují hodně vlákniny, hořčíku, železa a zinku. Pěstitelé ovšem mysleli na ty, které plivání semínek nebaví a vyšlechtili bezsemenné druhy a ty s minimálním množstvím semínek. Každopádně, ať se semínky nebo bez nich, vodní meloun si můžete náramně užít, vyzkoušejte jej třeba při přípravě různých limonád či koktejlů anebo si připoravte salát s vodním melounem a sýrem feta či s balkánským sýrem.

Meloun Cantaloupe

Patří stejně jako všechny další melouny do skupiny melounů cukrových. Od vodních se liší hlavně svou velikostí (mívají tak do 3 kg, většinou ale jen kolem 1 kg) a také rozmístěním semínek. Ty jsou totiž nashromážděné ve středu melounu, takže je jednoduché je vydlabat. Kulatý meloun Cantaloupe se vyznačuje šedozelenou zvrásněnou slupkou, která trochu připomíná kůru stromu, a oranžovou dužinou. Tenhle meloun je hodně šťavnatý a sladký, vůní připomíná mango a chutí zralé hrušky. Výborně chutná se sušenou šunkou prosciutto.

Meloun Galia

Kulatý meloun Galia vypadá podobně jako Cantaloupe (jde o hybrid melounu Cantaloupe a žlutého) a také má zelenou slupku pokrytou vystouplou síťkou. Zralý meloun má slupku žlutou. Dužina uvnitř je zelená až dožluta, hodně šťavnatá, cukrová a aromatická. Chutí trochu připomíná nektarinky. Meloun se hodí do ovocných salátů, na gril, dobře ladí s kyselým ovocem, třeba s rybízem. Podobně jako Galia vypadá i meloun Honeydew neboli medový meloun. Jeho kůra je vybarvená spíš dožluta a navíc je hladší. Dužina medového melounu je příjemně sladká a má měkčí konzistenci, nejvíce bude asi chutnat dětem

Žlutý kanárský meloun

Od výše zmíněných melounů se odlišuje svým tvarem a barvou. Je totiž většinou podlouhlý (existují ovšem i kulaté podtypy) a jasně žlutý. Barvě vděčí i za svůj název, neboť připomíná žlutého kanárka. Někdy se mu říká ananasový meloun. Jeho dužina je zelená, přecházející do bílé, konzistencí připomíná přezrálou hrušku. Meloun má spíše jemnější chuť a je rovněž plný sladké šťávy. Proto se tento meloun báječně snoubí nejen se šunkou, ale i s uzeným lososem nebo s mořskými plody. Připravit z něj můžete i studenou polévku.

Meloun Piel de Sapo

Je známý také pod názvem Santa Claus nebo vánoční meloun. Stejně jako kanárský meloun má tvar podobající se míči na ragby. Na rozdíl od něj je ale zelený se žlutými pruhy, takže spíš barevně připomíná vodní meloun. V překladu jeho název znamená ropuší kůže. Dužinu má vánoční meloun zelenkavou a mírně aromatickou, v chuti se podobá žlutému melounu. Jeho předností ale je, že se dá delší dobu skladovat. Vánoční meloun vynikne v ovocných salátech nebo ve smoothie

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více