Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Majonézové saláty s rohlíkem jsou populární svačinou už dlouhé desítky let. I přesto se však objevila novinka, která do tohoto segmentu občerstvení vnáší svěží vítr. V Potštejně, nedaleko Rychnova nad Kněžnou, se rozhodli zákazníkům zpříjemnit zážitek z klasického jídla a vlašský salát podávají přímo v rohlíku, a to za 39 korun.

Jak nápad vznikl

Potštejn je turisticky zajímavé místo s hradem i zámkem, kde žije zhruba tisíc obyvatel. Pro ně i návštěvníky zde před rokem otevřeli Radek Hrdina a Eva Čepková retro bistro, v němž nabízí občerstvení, které si pamatujeme z dob dávno minulých. Jednu věc zde ovšem dostanete ve zcela novém podání - vlašský salát v rohlíku

„Když jsme bistro otevírali, bylo nám jasné, že nějaký salát mít musíme. Jsme generace, která si pamatuje mléčné bary a voskované kelímky,“ říká pro Toprecepty.cz jeden z majitelů RE:Bistra Radek Hrdina. 

„Nechtěli jsme to dělat úplně postaru, ale trošku to někam posunout a zjednodušit to konzumentům. Na rodinné poradě tak přišel manžel kolegyně s nápadem, že když jede v autě, uvítal by, kdyby si mohl dát salát s rohlíkem a přitom měl vše v jedné ruce,“ popisuje Radek s tím, že ihned začali přemýšlet o tom, jak to udělat, protože by tak vyšli vstříc i turistům, kteří Potštejn hojně navštěvují.

Výběr rohlíku 

Když se v RE:Bistru definitivně rozhodli, že do obdoby párku v rohlíku půjdou, začali přemýšlet, jaké pečivo zvolit. „Bylo nám jasné, že pokud použijeme klasický rohlík, ze supermarketu, tak by se to rozpilo a rozblemclo. Naštěstí máme v Potštejně šikovné podnikatelské podhoubí, tak jsme se dohodli s místní pekárnou, že nám připraví rohlík, který bude mít 100 g, oproti tomu 40 gramovému z obchodu,“ vypráví Radek.

„Chtěli jsme určitou délku i tloušťku, aby měl pěknou kůrku a vevnitř těsto, ne vzduch, jako mají ty kupované,“ dodává. Chvilku se ladila receptura, aby se rohlíky dobře plnily a poté vznikly ty, které nyní v bistru používají.  

Vydatná svačinka

Do stogramového rohlíku dávají v RE:Bistru stejnou hmotnost salátu, tedy také 100 g, někdy i víc, a to vše za rovných 39 Kč. „Někdy tam je třeba i o 10, 20 gramů víc, je to ruční výroba, která probíhá přímo u nás v bistru,“ směje se Hrdina. „Rohlíky nejsou jeden jako druhý, ta díra se dělá ručně a pak se to ručně plní,“ vysvětluje. 

Podle jeho slov jde o hodně vydatnou sváču. „Někdy jsme si říkali, jestli bychom to neměli dělali trošku menší, protože třeba dámy mají občas problém to celé sníst,“ dodává.

Víkendový nápor

Podle Hrdiny jdou rohlíky na dračku především o víkendu, kdy je Potštejn plný turistů. To se prodá klidně i 150 kusů denně. „Plníme je průběžně během celého dne. Určitě nepřipravíme ráno všechno, a pak už jenom prodáváme. Chceme, aby jídlo bylo co nejčerstvější a nejlahodnější,“ říká Radek pro Toprecepty.cz.

Co se neprodá, nezůstává nikde schováno na další den. „Už známe ty špičky, kdy lidí chodí nejvíc a nejvíc se toho prodá, takže pak odpoledne už zbrzdíme. Ve vitríně jich většinou máme kolem pěti, šesti, aby byly čerstvé,“ popisuje spolumajitel RE:Bistra. Když zbydou nějaké rohlíky, použijí se do výrobků ze staršího pečiva, které v podniku také nabízejí, nebo je dostanou Radkovy slepice. Pokud zůstane naplněný rohlík, dá si ho někdo z rodiny na svačinu. „To jsou ale maximálně třeba dva kousky,“ směje se Hrdina.

Vlašský salát jako hit

Přestože se „vlašák“ v rohlíku osvědčil, samotný salát, připravený podle osvědčených receptur z minulosti, v nabídce bistra nenajdete. Stejně to bude i v případě, že se do pečiva dostane i další z populárních salátů. „Přemýšlíme o tom. Nejvíc se teď s kolegyní Evou bavíme o Rumcajsovi, takže by v příští sezóně mohl do rohlíku přijít právě on,“ sdělil webu Toprecepty.cz Hrdina.

„Směrem k dětem máme v hlavě i sladkou variantu, která by byla menší, protože ten 100 g rohlík děti neujedí a byla by dosladka,“ dodává majitel podniku, kde kromě vlašáku v rohlíku nabízejí i párek v rohlíku, tradiční zákusky, preclíky, pusinky, limonády, koláče a mnohé další občerstvení. 

To vše v interiéru, která vás hravě přenese do dob před revolucí. Ostatně, na to, jak to v RE:Bistru v Potštejně vypadá, se můžete podívat v naší fotogalerii, kterou pro nás vyfotila naše spolupracovnice Zuzana Sixtová. Ta má v Potštejně chalupu a místní bistro navštěvuje ráda. Ochutnala i vlašák v rohlíku a říká k němu jediné: „Doporučuji!“

Fotogalerie - Hitem rychlého občerstvení je vlašák v rohlíku: Chtěli jsme udělat něco speciálního, ale přitom tradičního, říká majitel bistra

Ukázat 20 fotografií

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si připravíte vlašský salát jako vystřižený z norem.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli