Slunce, zelí, hospody aneb Jak se vaří v hostinci U Miluny v Hošticích: Smažák za 229 Kč a hrníček za pět set překvapí
1. 9. 2025 Rozhovory a reportáže
Přesně dnes, 1. září 2025, slaví kultovní snímek Slunce, seno, jahody 41 let od prvního odvysílání. A tak jsme už s předstihem vyrazili do Hoštic, prozkoumat, jak se vede hostinci U Miluny, jestli tam ještě nějaká servírka pláče kvůli klukovi a hlavně, co si tam dát k jídlu a kolik vás to bude stát.
Nezastavujeme, máme zpoždění!
Vesnička Hoštice leží asi 8 km jižně od Strakonic, ale my jsme tam v rámci dovolené v Jihočeském kraji vyrazili autem. Ačkoliv by v obci měla být i zastávka Českých drah, vyskakování za jízdy se nám nechtělo riskovat.
Hned na kraji obce si můžete při příjezdu všimnout Ranče Šimona Pláničky. Pokud vám jméno něco říká, tak ano, je to ten student, který si kdysi v hoštickém JZD chtěl ověřit účinnost své metody na zvýšení dojivosti krav. Každopádně ranč nesoucí jeho jméno má fandům připomínat všechno, co se slavnou Troškovou trilogií souvisí.
Najdete zde filmové rekvizity, třeba motorku Venci Konopníka, nebo postel, v níž ležela a jezdila babička, ale i další filmový nábytek, fotografie nebo obrovitou sochu Škopkové alias Heleny Růžičkové. Nás ale zajímala hlavně hospoda, kde servírka Miluna kvůli Vencovi ronila slzy.
Mohlo by vás zajímat
Tady tudy, tudy tam...
Jakmile přijedete na náměstí, tím správným směrem k hostinci už vás navedou cedule. Na jedné z nich je výmluvný nápis: Filmová hospoda. A opravdu, v malé vísce je Hostinec U Miluny pár kroků od náměstí. Křídou vypsané menu na černé tabuli venku láká na gulášovou polévku, koprovku, smažák nebo srbské rizoto. Klasika, která „na dědinu“ prostě patří.
První, co vás při vstupu do hospody okouzlí, je stylový interiér, vyzdobený navíc obřími fotografiemi filmových postav. Nechybí ani farář Otík nebo záběr na kravín, člověk by až čekal, že se každou chvíli ve dveřích objeví Venca.
Jinak ale, ačkoliv je léto a nádherné počasí, podnik včetně terasy zeje prázdnotou. Kromě nás je tady jen pár hostů. Možná proto, že je všední den.
Sedáme si na terasu a čekáme na obsluhu. Dvě slečny tak různě procházejí, ale nás si moc nevšímají. Pro meníčko si tak dojdeme sami k výčepu. Nabídka týdne, hoštická sekaná, už není, tak objednáváme plněné bramborové knedlíky se zelím a smažák, tedy jídlo, na kterém se nedá nic zkazit, jak říká Zdeněk Pohlreich.
Nerejpej se v tom a jez!
Za zvuků songu Forever Young od Alphaville a dalších devadesátkových hitů nám na stole přistanou smažák s hranolky a plněné knedlíky se zelím. Obsluha zapomněla na příbory a ubrousky buď došly, nebo se tady nevedou. Nevíme.
Jakmile máme čím jíst, pouštíme se do toho. Knedlíky na první pohled vypadají dobře, ale zasloužily by si trochu víc soli. Zelí je skvěle vychucené. Na smažáku se prý nedá nic zkazit, ale na obloze v tomto případě ano. List salátu by na talíři nemusel být vůbec, ale když už tam je, snad by to šlo pro příště bez písku a drobných kamínků.
Ovšem, je nám jasné, slovy Heleny Růžičkové, že „děti někde támdle v Africe“ by asi byly vděčné. Zato my nevíme samou roztažeností, co bysme do tý huby dali!
Naštěstí nás, na rozdíl od filmu, nikdo nenutí dojídat. Ačkoliv bychom asi měli, protože dát 229 Kč za smažák nebo 239 Kč za knedlíky se zelím a nechat je pak na talíři, to by byla hanba, velebnosti!
Ceny jsou celkově v Hošticích nastaveny výš. Za plecháček s obrázkem krávy a nápisem Hoštice u Volyně dáte 480 Kč, hrníček s obrázkem babičky vás vyjde na 160 Kč, sklenice na 170 Kč, plechovka piva (opět s babičkou) na 60 Kč a na Troškovu medovinu si připravte 225 Kč.
Suvenýry ve všech podobách koupíte buď v hostinci U Miluny, nebo pak na náměstí v turistickém obchůdku U Karla. Nad obchůdkem je nápis „Zde si zakoupíte opici.” A uvnitř to opravdu není problém. Z nabídky piva i medoviny si vybere asi každý. Už tu chybí jen Keliška, aby zvedla prsty a přísahala: „Ať se propadnu, jestli kecám. Ať mi ruka vyschne a dočista oslepnu!”
Tak ahoj, Hoštice, zase příště, teď už musíme jet dál, máme zpoždění.
Extra tip:
Máte-li to do Hoštic daleko, mrkněte, jak to tam vypadá, do naší galerie.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více