Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pořádný plátek masa potěší k obědu i k večeři, o to víc, když je za 10 minut hotový.
Zdroj: Toprecepty.cz

Šťavnaté kuřecí stehenní řízky jsou sázkou na jistotu, když chceme rychle a chutně připravit maso, aby bylo lehce stravitelné a zároveň ne vysušené. Pokud ho nejprve naložíme do pikantní marinády, dostaneme báječně voňavý, jemný a chuťově výraznější plátek, který stačí jen krátce opéct na pánvi nebo hodit na rozehřátý gril.

Proč marinovat kuřecí stehenní řízek

Kuřecí stehenní řízek patří mezi kousky masa, které si v kuchyni rychle oblíbíme. Jde o vykostěnou část horního kuřecího stehna, která je na rozdíl od prsou tmavší, šťavnatější a chuťově výraznější.

Díky vyššímu obsahu tuku se snadno nevysuší a zůstává křehký i při tepelné delší tepelné úpravě, kterou ale nepotřebuje. Právě bleskurychlá úprava, variabilita použití od přírodního řízku, minutky, křupavého řízku, nudliček v číně nebo medailonků s omáčkou, a šťavnatost mu získaly všeobecnou popularitu. 

Libovému masu sluší marinování. Marinování má hned několik výhod. Maso se díky němu stává křehčím, jemnějším a šťavnatějším, získává výraznou chuť a lákavou vůni. Marináda také vytvoří na povrchu plátku jemný film, který maso chrání před vysušením během pečení či grilování. 

Čím a jak dlouho marinovat

Škála marinád je pestrá jako naše galaxie – od jednoduchých bylinkových směsí až po kořeněné marinády inspirované světovou kuchyní.

Základ většinou tvoří olej, který přenáší vůni a chuť koření a zajišťuje šťavnatost. Přidat můžeme třeba mletou papriku, kmín, pepř, čerstvý i sušený česnek, ale také nejrůznější bylinky a sójovou omáčku. Sladká složka (např. med či cukr) pomůže k jemnému karamelovému zabarvení při opékání. Fantazii se meze nekladou – záleží jen na tom, zda chceme jemnější chuť, nebo výraznější a pikantní výsledek.

A jak dlouho marinovat? Stehenní plátky můžeme naložit jen na půl hodiny, ale vhodnější jsou 2–4 hodiny. Můžeme také nechat marinovat maso přes noc. Díky tomu získá dostatek času vstřebat všechny chutě. Pokud použijeme kyselou složku (např. ocet, citron, jogurt), bude celý proces rychlejší a maso brzy zkřehne. 

Marinování

Když se řekne marinování, většina z nás si představí zejména přípravu masa, při které měkne a a získává lahodnou chuť koření. V marinádě (obvykle směsi oleje, soli a bylin, často také vína) bývá…

Jak připravit marinovaný kuřecí stehenní plátek

Na tři porce potřebujete: 3 kuřecí stehenní plátky, sůl a 1 lžíci oleje. Na marinádu: 100 ml oleje, 2 lžičky červené mleté papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky mletého zázvoru a 4 stroužky rozetřeného česneku.
Jak na to? 

  1. Všechny suroviny na marinádu důkladně promíchejte.
  2. Kuřecí maso naložte do připravené marinády a marinujte nejlépe přes noc.
  3. Maso osolte a opékejte na rozehřáté pánvi asi 4 minuty z každé strany, podle velikosti masa.
  4. Podávejte s různě upravenými brambory nebo jen s chlebem.

Náš tip: Ze stehenních řízků si můžete podle následujícího videoreceptu připravit i lahodné kuřecí špízy. 

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli