Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře pečené na zelí má mnoho výhod. Například nabízí více chutí najednou i zaručenou šťavnatost.
Zdroj: Toprecepty

Kuře pečené na zelí patří v mnoha domácnostech k jídlům, která bývají součástí víkendové obědové tabule. Kombinace šťavnatého masa a podušeného zelí tvoří základ, který se dá přizpůsobit chuti každého a vždycky potěší. Příprava není nikterak složitá, naopak, dalo by se říct, že se pokrm udělá téměř sám. Na některé věci je ovšem dobré dbát.

Výběr masa

Základním předpokladem úspěchu je kvalitní kuře. Vyplatí se sáhnout po kuřeti z menší farmy nebo drůbeži z volného chovu, ta totiž mívá pevnější maso a výraznější chuť. Hmotnost kolem 1,5 kilogramu je ideální – maso se dobře propeče a přitom neztrácí šťavnatost.

Pokud nemáte rádi sušší prsa, použijte jen kuřecí stehna či paličky, protože obsahují více tuku a díky němu lépe zvládají dlouhé pečení. Celé kuře se naopak hodí, když chcete využít kombinaci bílého i tmavého masa, nebo má každý z rodiny rád jinou část kuřete. 

Kořenění a příprava

O chuť kuřete se postará nejen sůl a pepř, ale i bylinky a koření. Velmi dobře funguje kmín, který si skvěle „rozumí“ se zelím a podtrhuje jeho chuť. Přispívá také k lepší stravitelnosti zelí. Rozmarýn nebo tymián dodají bylinkový nádech, který zvýrazní pečené maso.

Před pečením můžete kuře potřít směsí oleje nebo rozpuštěného másla, koření a česneku. Na povrchu masa vytvoří tenounký film, maso se zatáhne a podrží šťávu uvnitř. Díky máslu či oleji, případně jejich kombinaci, získá zlatavou barvu a křupavou kůrku.

Pokud má kuře zůstat šťavnaté, vyplatí se nechat ho potřené kořenicí směsí s tukem pár hodin odležet v lednici. Kdo chce mít rychle hotovo, může zvolit pouze směs koření na grilované kuře smíchanou s olejem.

Práce se zelím

Zelí neslouží v tomto oblíbeném jídle jen jako příloha, ale je jeho plnohodnotnou součástí. Můžete použít bílé, červené i kysané zelí. Každé z nich nabídne jinou výslednou chuť. Bílé zelí je jemnější a sladší, červené dodá barevnost a zemitou chuť a kysané se postará o příjemnou lehkou kyselost.

Pokud zvolíte kysané zelí, je dobré část šťávy slít a podle chuti zelí propláchnout, aby výsledek nebyl příliš ostrý. Zelí mnoho lidí kombinuje s cibulí, jablky nebo kousky uzeného masa, které mu dodají další vrstvu chuti a vůně. Přidání trochy cukru či medu zjemní kyselost a podpoří karamelizaci při pečení.

Pečení a příprava na něj

Spojení kuřete a zelí má jednu velkou výhodu, jejich chutě se totiž během pečení propojí. Tuk a šťáva z masa se vpíjí do zelí, čímž mu dodají nejen svou chuť, ale zároveň brání jeho vysychání. Díky tomu pokrm působí vyváženě, kuře má křupavou kůži a vláčné maso, zelí je měkké a ochucené šťávou, vzniklou při pečení. Nebojte se přidat i trochu slaniny nebo bílého vína, jídlu tím jenom pomůžete.

Důležité také je, jak kuře do pekáče uložíte. Zelí by mělo tvořit spodní vrstvu, na kterou se maso položí. Tím se zajistí, že zelí nasákne tuk a maso bude mít pod sebou jakýsi polštář a nepřipálí se odspodu. Pekáč je vhodné zakrýt poklicí nebo alobalem, aby se maso peklo nejprve ve vlastní šťávě.

Ke konci se poklop odstraňuje, aby se kůže opekla dozlatova. Teplota kolem 180–200 °C je optimální, příliš vysoká teplota by kuře vysušila, příliš nízká by vedla pozvolnému dušení kuřete ve vlastní šťávě. To by pak bylo nevýrazné a nepropečené. 

Jak připravit kuře na zelí

Na přípravu snadného oběda budete potřebovat

  1. Troubu předehřejte na 200 °C, funkci horkovzduch. 
  2. Zelí ochutnejte. Je-li moc kyselé, slijte ho a propláchněte ve vodě. Nechte ho okapat, pokrájejte ho a rozložte do pekáče tak, aby vznikla alespoň 1cm vrstva zelí
  3. Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a rovnoměrně jimi poklaďte zelí.
  4. Kuře osolte, opepřete a vmasírujte do něj kmín nebo grilovací koření. Rozložte ho na cibuli a poklaďte ho plátky slaniny.
  5. Kuře pečte v předehřáté troubě dozlatova a doměkka, zhruba 60 minut. Můžete ho na začátku na 30 minut zakrýt alobalem, aby se nejdříve peklo ve vlastní šťávě. Nepodlévejte, pouze kontrolujte stav pečení.
  6. Podávejte s bramborovou kaší a se zelím z pekáče. Vhodnou přílohou je i houskový nebo bramborový knedlík.

Naše rada:

  • Kuře můžete podlít černým pivem (250 ml hned na začátku, zbytkem polévat kuře při dopékání) nebo smetanou na vaření (10–15 minut před dopečením, aby se nesrazila). Vzniknou tak dvě různé omáčky, které stojí za to vyzkoušet. 

Náš tip: Pokud máte radši kuře s nádivkou, můžete si ho připravit podle našeho videoreceptu.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli