KVÍZ: Víte, co dostanete, když si objednáte pikador, kočičí tanec nebo sejkory? Otestujte své znalosti zvláštních názvů jídel
9. 9. 2025 Ostatní
Česká, moravská a slezská kuchyně jsou známé svou rozmanitostí. Jenže rozdíly nejsou jen v přípravě jídel – významnou roli hrají i samotné názvy. To, co je v jedné části země běžné, může být o pár krajů dál naprosto neznámé. Jak jste na tom vy se znalostí regionálních pojmenování některých jídel?
Krajové zvyklosti
Někde převládají slova se slovanskými kořeny, jinde se do pojmenování propsaly německé nebo polské vlivy. Pokud se ocitnete na jižní Moravě, snadno narazíte na jídelní lístek, ve kterém budou pojmy, které byste v Čechách hledali marně. Naopak obyvatelé severních Čech se mohou pozastavit nad pojmy, jež jsou pro ně naprosto neznámé, a přitom jen o pár desítek kilometrů dál patří k běžné slovní zásobě hospodyněk i kuchařů.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční názvy
Regionální pojmenování jídel nejsou jen jejich praktické označení. Jsou součástí tradice a nesou s sebou příběh místa, odkud pocházejí. Mnohá se dochovala díky slavnostním příležitostem nebo svátkům. Recepty se dědily z generace na generaci, často beze změny, a spolu s nimi i názvy, které si uchovaly svůj regionální charakter. Díky tomu můžeme při čtení starých kuchařek narazit na výrazy, které nám už dnes znějí cize.
A teď je řada na vás
Znalost těchto názvů je nejen „něčím navíc“, další dovedností, ale může být i užitečná. Může vám totiž pomoci při výběru a ochutnání jídel, kterých byste se kvůli jejich pojmenování třeba i trochu báli. Připravili jsme proto kvíz, ve kterém si můžete ověřit, jak se orientujete v kulinárních pojmenováních napříč regiony. Tak co myslíte, poznáte je všechny?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více