Holka u plotny peče: Jablečný mouřenín bez vážení je buchta, která se dělá skoro sama a ze stolu mizí rychlostí blesku
9. 9. 2025 Vaření
Máte doma přebytek jablek a zvažujete, co s nimi? Hrníčkový mouřenín s jablky je přesně ten moučník, který připravíte v cukuletu a podávat jej můžete klidně i na slavnostní tabuli, když jej trochu dozdobíte.
Kde se vzal mouřenín
Slovo mouřenín původně označovalo Maura (z lat. Maurus), neboli západoafrického obyvatele Mauretánie. Později se označení zažilo pro pojmenování černocha obecně a ještě později se tak lidově nazývaly moučníky s kakaem nebo s čokoládou, tedy tmavé.
Právě do této kategorie patří jablečný mouřenín, vláčná buchta, kterou můžete připravit jak na plech a krájet ji pak jako řezy, tak do dortové formy, což jsem udělala já, a posléze ji dozdobit polevou a krájet jako dort.
Zatímco jiné dorty jsou obvykle plněny krémem, aby nechutnaly suše, v tomto případě to není potřeba. Moučník je díky jablkům fantasticky vláčný, a když jej dozdobíte polevou, nejen že pomůžete udržet vláčnost v těstě (poleva povrch hezky uzavře), ale také posílíte už tak dobrou čokoládovou chuť.
A překvapení na závěr? Místo části jablek lze použít nastrouhanou cuketu, pokud už nevíte, kam ji upotřebit.
Mohlo by vás zajímat
Jablečný mouřenín bez vážení
Na nižší dortovou (nebo spíš koláčovou) formu o průměru 22 cm a výšce 4 cm budete potřebovat: 1 vrchovatě naplněný hrnek oloupaných a nastrouhaných jablek (třetinu jsem dala cukety), 1/2 hrnku cukru krupice, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1/2 sáčku kypřicího prášku (používám bez fosfátů), 1 lžičku mleté skořice, špetku soli a 2 lžíce kakaa (holandského typu). Na ozdobení: čokoládovou polevu (hotovou nebo třeba tuto čokoládovou polevu od cukrářky).
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Formu vyložte zmačkaným a lehce navlhčeným pečicím papírem.
- Smíchejte všechny suroviny a vlijte je do formy vyložené pečicím papírem. Těsto pečte v předehřáté troubě asi 30–40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá. Pozor, ať moučník zbytečně nepřepečete, byl by pak sušší!
- Hotový korpus vyjměte z trouby, nechte vychladnout a dle své volby buď jen pocukrujte, nebo jej dozdobte polevou, kterou stačí rozehřát ve vodní lázni a vychladlý moučník jí přelít a nechat ztuhnout. Doporučuji si dát moučník na mřížku a pod ni umístit alobal. Stékající poleva tak zůstane zachycená na alobalu.
- Jelikož jsem mouřenína pekla v kulaté formě, poleva a krájení ve stylu dortu se mi k tomu hezky hodily. Ale nemáte-li formu, mouřenín na řezy bude taky skvělý. Zdobit můžete dle libosti, třeba i šlehačkou.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Zdroje:
Ottův slovník naučný, Český rozhlas
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více