Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný mouřenín je úžasně vláčný a hotový vcukuletu.
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, koláž Toprecepty

Máte doma přebytek jablek a zvažujete, co s nimi? Hrníčkový mouřenín s jablky je přesně ten moučník, který připravíte v cukuletu a podávat jej můžete klidně i na slavnostní tabuli, když jej trochu dozdobíte.

Kde se vzal mouřenín 

Slovo mouřenín původně označovalo Maura (z lat. Maurus), neboli západoafrického obyvatele Mauretánie. Později se označení zažilo pro pojmenování černocha obecně a ještě později se tak lidově nazývaly moučníky s kakaem nebo s čokoládou, tedy tmavé. 

Právě do této kategorie patří jablečný mouřenín, vláčná buchta, kterou můžete připravit jak na plech a krájet ji pak jako řezy, tak do dortové formy, což jsem udělala já, a posléze ji dozdobit polevou a krájet jako dort

Zatímco jiné dorty jsou obvykle plněny krémem, aby nechutnaly suše, v tomto případě to není potřeba. Moučník je díky jablkům fantasticky vláčný, a když jej dozdobíte polevou, nejen že pomůžete udržet vláčnost v těstě (poleva povrch hezky uzavře), ale také posílíte už tak dobrou čokoládovou chuť. 

A překvapení na závěr? Místo části jablek lze použít nastrouhanou cuketu, pokud už nevíte, kam ji upotřebit. 

Jablečný mouřenín bez vážení 

Na nižší dortovou (nebo spíš koláčovou) formu o průměru 22 cm a výšce 4 cm budete potřebovat: 1 vrchovatě naplněný hrnek oloupaných a nastrouhaných jablek (třetinu jsem dala cukety), 1/2 hrnku cukru krupice, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1/2 sáčku kypřicího prášku (používám bez fosfátů), 1 lžičku mleté skořice, špetku soli a 2 lžíce kakaa (holandského typu). Na ozdobení: čokoládovou polevu (hotovou nebo třeba tuto čokoládovou polevu od cukrářky).

Jak na to?

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Formu vyložte zmačkaným a lehce navlhčeným pečicím papírem. 
  2. Smíchejte všechny suroviny a vlijte je do formy vyložené pečicím papírem. Těsto pečte v předehřáté troubě asi 30–40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá. Pozor, ať moučník zbytečně nepřepečete, byl by pak sušší!
  3. Hotový korpus vyjměte z trouby, nechte vychladnout a dle své volby buď jen pocukrujte, nebo jej dozdobte polevou, kterou stačí rozehřát ve vodní lázni a vychladlý moučník jí přelít a nechat ztuhnout. Doporučuji si dát moučník na mřížku a pod ni umístit alobal. Stékající poleva tak zůstane zachycená na alobalu. 
  4. Jelikož jsem mouřenína pekla v kulaté formě, poleva a krájení ve stylu dortu se mi k tomu hezky hodily. Ale nemáte-li formu, mouřenín na řezy bude taky skvělý. Zdobit můžete dle libosti, třeba i šlehačkou. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Zdroje: 
Ottův slovník naučný, Český rozhlas 

Témata

Recepty k tomuto článku