

Rajská omáčka s hovězím masem a domácím houskovým knedlíkem
Suroviny
- 800 g hovězí přední plece
- 150 g rozpuštěného másla
- 1 velká cibule
- 1 l rajského protlaku
- koření (hřebíček, badyán, nové koření, bobkový list)
- celá skořice
- kousek másla
- cukr
- sůl
- 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy receptu
Maso očistíme, omyjeme a pak ho ze všech stran opečeme na rozpuštěném másle, zalijeme vodou, přidáme přepůlenou cibuli, koření a sůl a pak maso pod pokličkou uvaříme doměkka, během vaření přiléváme vodu podle potřeby.
Měkké maso vyndáme z vývaru, tekutinu slijeme. V kastrolu rozpustíme druhou polovinu másla, přidáme hladkou mouku a vymícháme světlou jíšku, zředíme ji vývarem a pak do něj vmícháme rajský protlak.
Omáčku dochutíme cukrem, skořicí a solí a chvíli povaříme, ke konci vaření zjemníme kouskem másla, který v ní necháme rozpustit.
Poznámka od kuchařky
Podáváme s pokrájeným masem a knedlíkem :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rajská omáčka s hovězím masem a domácím houskovým knedlíkem
-
Díky za inspiraci... Vyzkouším...
-
Anna Kocikova:
17:41:04 a už máte rozostřené vidění
No, asi by bylo fajn něco s tím dělat, že
Nebo tu snad vidíte něco pod mým nickem, he -
Anna Kocikova: koření jsem dala od oka takže ani málo a ani moc tak přiměřeně
-
hosta: ano,souhlasím,také dělám podobně,nic proti receptu
Jen jako začátečník bych asi trochu tápala.U některých kuchtíků vadí,když nemají napsaný přesný poměr surovin,u některých je to jedno...mě je to také jedno,já si poradím
-
Anna Kocikova: Dělám hodně podobně, počítám vždy s hovězí polévkou, protože všechen vývar do omáčky nespotřebuji. Protlak používám taky velký hustý ve skle (asi půl litru?) nebo passatu. Mám dost osvědčené také perníkové koření na ochucení. Maso neopékám, ale dávám ho až do vařící vody - pokud ho chci použít na omáčku
Recept fajn
-
Eja57: Nemám nic proti litru protlaku na 800g masa.Ale co s tím vývarem...nechci být urýpaná jako casino,ale být začátečník,tak v tom budu trochu tápat
-
MiskaM: já myslím, že litr protlaku a 800 g masa je akorát, protože klasika - na talíři dojde omáčka, přidá se omáčka, pak dojde knedlík, přidá se knedlík, pak zase omáčka a zase ještě knedlíček.....a furt dokola.....
Ještě bych strouhla maličko citronové kúry, ale to je moje úchylka.....jinak mňam.... -
Anna Kocikova: No právě - petrželka na rajské je nesmysl. Ano -mám ráda dobře prezentované jídlo, i doma. Jíme i očima. Ale podle mne to musí mít nějaký smysl - a to petrželka na rajské fakt nemá.
Omlouvám se autorce - ta rajská vypadá fakt -
aknel1: neni to moc je to akorát
nemusíte se bát
-
Eja57: však to"lupení"není uvedené v surovinách
podle mě je to jen na potěšní oka-také to tak dělám(a nejen já)
Jen to množství surovin mi nějak nesedí...
-
Litr rajského protlaku mi na 800 g masa připadá trochu moc...
-
Omáčka vypadá výborně, maso taky, hezká fotka. Hned bych si dala...
Ale PROČ propánajána to zelené lupení - myslím tu petrželku....to už je skoro mánie, není lupení, není dobrá fotka. S jídlem nemá vůbec nic společného.