Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křenová omáčka je jemná a zároveň pikantní.
Zdroj: Toprecepty.cz

Svou pikantní chutí a štiplavou vůní dokáže křen proměnit i obyčejné jídlo v neobyčejný zážitek. A právě taková je i výborná křenová omáčka. Smetanový základ získá s touto kořenovou zeleninou vítaný říz, který vyváží ocet, citron nebo špetka cukru. Křenovka má být příjemně pikantní, ale ne příliš ostrá.

Lahodná křenová omáčka

Křen je kořenová zelenina, která se nedá zaměnit s žádným jiným kořenem. Má ostrou, štiplavou chuť a výrazné aroma. V lidové tradici byl symbolem zdraví a odolnosti, v moderní kuchyni se řadí mezi ceněné dochucovadlo. 

Křenová omáčka patří k jídlům, které zná snad každá česká domácnost, i když ne každý ji má v oblibě. Základem je jemná smetanová omáčka, do níž postupně vmícháváme čerstvě nastrouhaný křen, ale jde to i jinak, jak ukazujeme níže v receptu na výbornou jemnou křenovou omáčku.

Díky aromatickému křenu získá omáčka ten správný říz, výraznou vůni a pikantní chuť. Pokud využijeme křen ze skleničky, třeba právě smetanový, můžeme dosáhnout jemnější chuti. 

Čím dochutit křenovou omáčku

Skutečně výborná omáčka musí být chuťově vyvážená. Křen je dominantní a snadno přebije ostatní chutě. Navíc každý kořen chutná jinak, je jinak výrazný a štiplavý. Proto jej přidáváme opatrně, postupně a po částech. Pokaždé omáčku ochutnáme a doladíme ji.

Smetana omáčku zjemní, ale dokonalá harmonie potřebuje i špetku cukru a pár kapek octa či citronové šťávy. Ty zajistí, že výsledná chuť nebude jen ostrá, ale kulatá a vyvážená. Velkým pomocníkem je také silný vývar, díky němuž omáčka získá plnou chuť. 

Křen vařením ztrácí aroma i výraznou chuť, avšak omáčce dodá strukturu. Proto se přidává do omáčky až v závěru. Část křenu vmícháme až těsně před podáváním. Omáčka získá charakteristickou křenovou vůni a jemně štiplavou chuť, kterou na křenovce tak milujeme. 

A s čím tuto omáčku můžeme podávat? Křenovou omáčku si většinou spojujeme s hovězím masem a houskovým knedlíkem, ale to není jediná možnost. Výborně chutná i s uzeným masem, s vařenými vejci nebo bělomasou rybou. Někdo si ji dopřeje dokonce jen s bramborem nebo samotnou jako polévku.

Výrazná křenová omáčka dokáže rozproudit energii a zlepšit náladu i v sychravém počasí. Příprava je naštěstí snadná a rychlá, a tak si ji můžeme uvařit ve všední den i na rodinný oběd o víkendu.

Pikantní

Když se řekne pikantní, co si představíte? Zřejmě něco, co je mírně pálivé, ale ne nijak extrémně, a má to říz. Jenže to pro někoho může znamenat malou špetku mletého chilli a pro jiného naopak…

Jak připravit výbornou křenovou omáčku

V tomto případě čerstvý křen nahradí hotový smetanový křen, který je jemnější a omáčce dodá hedvábně jemnou konzistenci a lahodnou, pikantní chuť bez ostré štiplavosti. V chuti probleskuje jemná kyselost, kterou vyvažuje plná smetanová chuť s tóny křenu a hustá, krémová konzistence. 

Na 4 porce budete potřebovat: 1 skleničku smetanového křenu (135 g), 1 zakysanou smetanu (190 g), 1 smetanu ke šlehání 31% (200 g), 500 g hovězího masa (i více), 20 ml zredukovaného vývaru z masa (nebo hovězí kostku podle chuti), 4 lžíce másla, 1 vrchovatou lžíci hladké mouky, sůl (dle chuti), mletý pepř, 1 lžičku octa a cukr (dle chuti).
Jak na to? 

  1. Maso dejte do tlakového hrnce, zlehka osolte a zalijte 400 ml vody. Vařte ho doměkka, zhruba 1 hodinu.
  2. V hrnci rozehřejte máslo a vmíchejte mouku. Restujte, až vznikne zlatavá jíška.
  3. Uvařené maso vyjměte a masový vývar vlijte na jíšku. Povařte 10 minut. Pro výraznější masovou chuť můžete přidat zredukovaný vývar. Vmíchejte smetanový křen a zahřívejte k varu. Občas promíchejte.
  4. Pokud bude třeba omáčku zředit nebo zvýšit její množství, přilijte trochu vody či mléka.
  5. Pár lžic vývaru vmíchejte do zakysané smetany a pak ji přelijte zpět do vývaru. Ochladí se, takže můžete vmíchat i smetanu ke šlehání bez rizika sražení.
  6. Osolte, opepřete a přislaďte podle chuti. Nechte přejít varem a odstavte.
  7. Pokud je třeba, dochuťte lžičkou octa
  8. Nakrájejte maso na plátky a prohřejte ho v omáčce. Jako příloha mohou posloužit houskové či bramborové knedlíky, bramborové noky i brambory.
     

Náš tip: Připravte si vynikající křenovou omáčku podle následujícího videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku