

Křenová omáčka
Suroviny 6 porcí
- 1 litr plnotučného mléka
- 250 ml smetany (33 %)
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 20 cm křenu (čerstvého kořene)
- sůl
- bílý pepř
- citron
Postup přípravy receptu
V hrnci rozpustíme máslo, které zasypeme hladkou moukou. Promícháme a chvilku necháme opražit. Vznikne nám jemná a světlá máslová jíška, kterou zalijeme mlékem a dokonale vymícháme, aby vše bylo hladké a bez hrudek.
Přidáme na jemno nastrouhaný křen, a necháme cca 15 minut provařit, ovšem za stálého míchání, neboť se má tendenci velmi připalovat.
Následně přidáme smetanu a necháme zvolna již jen bublat cca 5 minut.
Nakonec omáčku dochutíme podle vlastní chuti – okyselíme citronem, zjemníme oříškem másla, osolíme, opepříme nebo můžeme přidat i čerstvě namletý křen. Podáváme s vařeným uzeným masem, houskovým nebo i karlovarským knedlíkem a lehce posypané čerstvým strouhaným křenem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Křenová omáčka
-
casino: Casino, vaša odpoveď je pre mňa ako prvý závan jarného vetra. Vďaka, idem robiť "křenovku" podľa tohto receptu. Viete, skutočne som sa bála, chren som strúhala vlastnoručne a pre istotu na dvore a teraz, keď som otvorila pohárik, tak mi tieklo aj z nosa. A to je tam už asi 3 mesiace.
Hoci je už neskoro, aj tak vám želám všetko naj.... až do budúceho februára. -
cecilka:
Promiňte, ale zizala: píše: "Dávám ho do hotové omáčky"
No, u nás se to dělá stejně, že -
zizala: Neviem, či sa k vám moja otázka dostane, živá komunikácia na topkách už neexistuje, no pokúsim sa. Vášmu receptu mám rozumieť tak, že do uvarenej zápražky=jíšky iba nasypem primerané množstvo chrenu a iba, už bez varenia zamiešam? Viete, ja nemám chren ale ekrazit, takže mám trochu strach. Je totiž rozdiel, keď sa omáčka ochutnáva čerstvo urobená , neskôr vychladnutá a znovu zohrievaná. Ďakujem za odpoveď.
-
Moc dobrá.
Křen jsem raději přidala až ke konci, aby mi omáčka nezhořkla. -
. Omáčku som síce nevarila z čerstvého chrenu ale zo zavareného. Dosť som sa "naplakala" pri jeho strúhaní ešte na jeseň.
P.s.Nová koncepcia Toprreceptov. cz je podstatne lepšia ako pôvodná. Autorka výberu vyberá staršie, skoro-zabudnuté, no najmä jednoduché recepty, čím vlastne pomáha tým, prípadne inšpiruje tých, ktorí nevedia, "čo navariť na zajtra". Administrátori -
ja106b: ... každé vylepšení potěší, a je inspirující
-
Tuto omáčku se chystám dělat stejně zítra....je vidět,že Brno umí
,jen jako malé vylepšení přidávám mandlové lupínky a to je bomba
-
Uvařila jsem, byla výborná
, příště ale trochu křenu uberu, pro děti byla moc řízná
-
Je skvělá,zrovna jí budeme mít zítra k obědu
-
Také křen nevařím, dočetla jsem se, že vařením hořkne. Dávám až nakonec a je to vážně lepší. Jinak díky za připomenutí receptu.
-
...tak na tuto omáčku bych se nechala pozvat...kromě mně ji nikdo nemusí, ale já ji miluju
-
Křen v omáčce nevařím, obsahuje hodně vitamínu C, který by se tím zničil. Dávám ho do hotové omáčky