Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přemýšlíte, jak zužitkovat zeleninovou úrodu ze zahrádky? Tu kořenovou můžete snadno proměnit do podoby vynikajícího polévkového koření. Je bez zbytečných „éček“ a dochucovadel a také příliš velkého množství soli. A hlavně ochutit jím můžete nejen polévku. 

Nasušeno do zásoby

Naše babičky neukládaly zásoby na zimu jen prostřednictvím zavařování do sklenic. Oblíbenou metodou konzervace pro ně bylo i sušení. V minulosti to zvládaly jen na vzduchu, na sluníčku nebo u kamen. Dnes máme vše mnohem jednodušší díky speciálním sušičkám na ovoce a zeleninu, s jejichž pomocí můžeme sušit i tehdy, když venku zrovna prší.

Případně nám je ale dokáže nahradit i obyčejná horkovzdušná trouba rozehřátá na nízkou teplotu. Kromě ovoce nebo hub se vyplatí si nasušit do zásoby i zeleninu (nejčastěji mrkev, celer, petržel) nebo bylinky. Když pak různé druhy usušené zeleniny smícháte, získáte vynikající kořenicí směs.

Kořenící směs nejen do polévek

Této směsi sušené zeleniny a bylinek se obvykle říká polévkové koření, nicméně ji využijete nejen do polévek, ale i do různých omáček či zeleninových směsí. Jde o vynikající dochucovadlo, které spoustu pokrmů povýší na mnohem vyšší úroveň.

Báječně totiž prohloubí chutě, aniž by bylo nutné přidávat hodně soli nebo jiné přísady. Díky němu si tak přípravu jídla i výrazně usnadníte a urychlíte.  

Nejlepší je domácí

Polévková dochucovadla jsou k dostání v různých podobách (v sypké, pevné i tekuté) v obchodech, nicméně domácím směsím sušené zeleniny se jen stěží mohou vyrovnat. Obvykle bývají příliš slané, obsahují různé přídatné látky, většinou i glutamát. Rozhodně pak nejde o žádný přírodní produkt.

Zato domácí šetrně usušená zelenina má intenzivnější a přirozenější chuť, čerstvé suroviny si zachovají typické aroma a ještě si můžete směs namíchat podle své chuti. Navíc jde o jednoduchý způsob, jak zužitkovat sezonní úrodu a případně i různé zeleninové odřezky

Jaké druhy zeleniny použít?

Základem sušené zeleninové směsi vhodné do polévek i dalších jídel je tradiční kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, případně pastinák). Její chuť zvýrazní cibule, česnek a pórek. Přidat do ní ale můžete i další druhy zeleniny, jako je třeba kedlubna, rajče, paprika, řepa či květák.

Lepší aroma navíc zajistí bylinky – libeček, petržel, majoránka či celerová nať. Chcete-li vytvořit hotové dochucovadlo, je dobré přidat i trochu soli, která navíc působí jako konzervant, takže prodlužuje trvanlivost směsi. 

Jak sušit zeleninu?

Příprava takové sušené zeleniny do polévky je poměrně snadná. Zeleninu stačí jen omýt, očistit a nastrouhat nebo nasekat nadrobno. Zeleninu pak můžete sušit buď v sušičce (při teplotě 50-60 °C asi 7 a více hodin) nebo v troubě při nízké teplotě kolem 50 °C. Doba sušení záleží i na druhu zeleniny – nejdelší dobu potřebuje mrkev, petržel, celer či pastinák. Kořenovou zeleninu se proto vyplatí předem krátce (cca 2 minuty) povařit v osolené vodě, zchladit, osušit a teprve pak dát sušit. 

Vynikající sušená polévková směs

Správně usušenou zeleninu poznáte tak, že je tvrdá, křupavá a hlavně není nijak navlhlá. Takovou pak skladujte v uzavřené sklenici nebo dóze, ideálně v suchu a temnu. A jak si tedy takovou jednoduchou sušenou zeleninu do polévky připravit? Zkuste to třeba podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 2 kořeny petržele, 1 celer, 6-8 mrkví a 1 snítku petrželové nati. 

  1. Zeleninu očistěte, dobře omyjte a nasekejte v robotu na malé kousky. Ty rozmixujte nebo nastrouhejte najemno. Petrželovou nať umyjte a nakrájejte nadrobno.
  2. Vše dejte sušit do sušičky alespoň na 10-12 hodin. V průběhu sušení prohazujte pláty se zeleninou, abyste docílili rovnoměrného prosušení. Čas sušení je orientační, záleží, jak velké kousky zeleniny máte.
  3. Zelenina je usušená, až je hezky sypká a při rozemnutí mezi prsty chrastí. Pak ji můžete přesunout do čisté nádoby. Udržujte v suchu. 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli