Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kořeněná zavařenina ze švestek: Voní skořicí, vanilkou a rumem a příprava zabere sotva půl hodinky
Zdroj: Freepik

Potřebujete nějak zužitkovat velkou úrodu švestek, ale na slivovici to není a vaření povidel vám připadá zdlouhavé? Tak vsaďte na jednodušší zavařeninu. Ztuhne díky želírovacímu přípravu, je příjemně sladká, voní skořicí a rumem a hotová je raz dva.   

Jak zavařit švestky?

Sklizeň švestek pomalu přechází do své závěrečné fáze, ale pokud jich máte ještě stále dostatek, je nejvyšší čas pustit se do zavařování. Ze švestek se toho navíc dá udělat spousta – povidla, kompoty, zavařeniny, sirupy, čatní nebo třeba i netradiční kečup. Švestky jsou zkrátka na zavařování ideální. Jsou přirozeně dostatečně sladké, takže se dobře konzervují, a navíc tepelnou úpravou získávají plnější chuť. 

Místo povidel marmeláda

Při zmínce o švestkách a zavařování si většina lidí vybaví povidla. Tato ovocná pomazánka se ze švestek připravuje spoustu let, s oblibou ji dělávaly naše babičky a popularitu si udržela do dnešních dnů. I když povidla chutnají skvěle, nevýhodou je, že k dosažení té správné konzistence je třeba dlouhého a pomalého vaření. Pokud nemáte čas ani chuť trávit hodiny u plotny, přímo se nabízí udělat ze švestek marmeládu

Sladká a rychlá

Švestková zavařenina je jednoduchá, rychlá, a přitom plná intenzivní chuti. Ztuhne díky želírovacímu přípravku a ani na ni nepotřebujete přezrálé švestky jako v případě povidel. Sladkou chuť jí totiž zajistí cukr.

A hlavně stačí jen pár minut vaření a už můžete horkou směs přelévat do čistých sklenic, v nichž vydrží několik měsíců, nebo dokud ji nesníte. Švestkovou zavařeninu pak lze používat úplně stejně jako povidla, tedy do buchet, koláčů, na palačinky, lívance nebo jen natřenou na pečivu.

Recept na  švestkovou zavařeninu

Chuť švestek báječně vynikne ve spojení s různými druhy koření, jako je skořice, hřebíček, vanilka nebo badyán. Každé koření dodá zavařenině nový rozměr – skořice zvýrazní sladkost, hřebíček a badyán dodají jemnou pikantnost a vanilka zjemní celkovou chuť. Krásně se do ní hodí i rum, jenž navíc prodlouží trvanlivost zavařeniny. Díky tomu vykouzlíte aromatickou pochoutku, která provoní celou kuchyni a naladí vás na nadcházející podzim. A jak ji tedy připravíte? 

Budete potřebovat:

  1. Švestky omyjte, odstraňte stopky a vypeckujte je. Pak je buď pomelte v mlýnku, nebo rozmixujte.
  2. Vařte, dokud marmeláda nezhoustne. To, zda má tu správnou konzistenci, můžete ověřit kápnutím na studený talířek. Měla by rychle ztuhnout. 
  3. Pak marmeládu nalijte do dobře vymytých zavařovacích sklenic, otřete hrdla a do každé sklenice nalijte trochu rumu. Sklenice zavíčkujte a obraťte na 5 minut dnem vzhůru. Pak otočte zpět a nechte vychladnout. 

Náš tip: Pokud by se vám chtělo do přípravy povidel, můžete si je udělat podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli