

Švestková povidla
Suroviny
- 5 kg švestek
- 1 kg krystalového cukru
- 1/8 l vinného octa
- 1 lusk vanilky
- citrónová kůra z 1 citrónu
- 3 lžíce rumu
Postup přípravy receptu
Švestky omyjeme, vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Dáme do většího hrnce, přidáme cukr, ocet, nastříhaný lusk vanilky, kůru z citrónu, zamícháme a necháme 24 hodin stát.
Pak vaříme na mírném ohni za stálého míchání až povidla zhoustnou.Přidáme rum a dáme teplé do sklenic, zavřeme víčkem.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mám od manželovy matky. Povidla jsou vynikající.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Švestková povidla
-
michaela: Takto udělané, horké nalité do sklenic, ihned zavíčkované vám vydrží hooooodně let. Mě se ještě nikdy nezkazily.
-
Prosím co dělat, aby mi povidla vydrželi i několik let děkuji.
-
Mohu se zeptat - pokud nemám vinný ocet, můžu použít obyč. ocet? Popř. citronovou šťávu? Díky za odpověď
-
Dnes som urobila 10 pohárov podľa tohto receptu,zaujala ma vanilka a rum
,dala som aj trochu škorice a chuťovo sú výborné
Pridávam fotku a +6
-
můžu se zeptat...jaký vinný ocet?světlý,nebo tmavý????děkuju
-
také jsem vyzkoušela, ale kdo máte pekárnu na chleba není nic jednoduššího než vařit povidla v ní nemusíte hlídat ani míchat jen dát do sklenic horká povidla a obrátit dnem vzhůru vařím tak i jiné marmelády moc fajn
-
-
Právě zkouším tvoje povidla ,drž palec!
-
kuře: a prosím jaký papír používáte k překrytí sklenic?
a dáváte papír větší, nežli je otvor do sklenice či jak?
díky předem za odpověď. -
recept je dobrý ,až na to míchání,mám recept od spolupracovnice a ten je bez míchání,snad jen poslední čtvrt hodinu.4 kg švestek se vyloupe a dá do kastrolu,zasypeme 30 dkg cukru a přidáme 0,25 l 8% octa,přikryjeme poklicí a 24 hodin necháme odležet,pak postavíme na sporák /na plynovém musíme dát plotýnku/ a vaříme 2 hodiny na mírném plameni přikryté poklicí,další 1 a půl hodiny vaříme odkryté,potom už raději míchám,než povidla úplně zhoustnou,dám do sklenic překrývám kolečkem papíru namočeným v rumu a zavíčkuji ,vydrží i několik let ,v žádném případě 3 a půl hodiny nemíchat.
-
Jestli-že tento recept pochází z jižních čech tak je určitě
.Až budu mít švestky tak to hned zkusím. Ted si to zatím stáhnu.