Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

švestková nutella
Zdroj: Toprecepty

Milujete nutellu? Co ji trochu obměnit a připravit si trochu jinou verzi s pozdravem konce léta, se švestkami. Toto ovoce je skvělé na spoustu způsobů, tak proč ho nevyužít právě takhle. Máme tipy k přípravě švestkové nutelly.

Jak ještě využít švestky

Švestky jsou dobrou zásobárnou vlákniny, vitaminu E, dále také minerálních látek vápníku, hořčíku, fosforu a draslíku. Pokud používáte v receptech sušené švestky (ideálně domácí nebo nesířené), často se dávají namočit přes noc do vody. Vodu pak nevylévejte, ale vypijte ji. Nezbavujte se ani pecek. Důkladně je omyjte a nechte vyschnout. Dobře usušené pecky nandejte do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijte. Tímto polštářkem si pak po nahřátí (na chvilku do mírně rozehřáté trouby cca. 80 °C) můžete prohřívat záda, hodí se ale i u břišních kolik u miminek. Pohodu si ale můžete také vytvořit u misky se švestkovou nutellou.

Co je potřeba na přípravu švestkové nutelly

Kromě zralých vypeckovaných švestek je to v základní verzi především cukr a kakao. Při přípravě se ale dá poměrně dobře experimentovat. Pro lepší chuť můžete vyměnit bílý cukr za třtinový. Kromě kakaa využít i čokoládu, ideálně alespoň 60%. Lahodné aroma přinese také vanilková extrakt a vůni dodá pár kapek rumu. Švestky se báječně hodí dohromady se skořicí. Můžete vyzkoušet i malé množství skořice, jen tak pro vůni.

Náš tip: Ze švestek si můžete připravit i pečená švestková povidla. Při přípravě postupujte podle tohoto receptu:

Jak připravit švestkovou nutellu

Při přípravě můžete postupovat podle tohoto receptu na švestkovou nutelluŠvestky budete vařit, po vychladnutí umixujete a spojíte s dalšími ingrediencemi. Nakonec vše přesunete do misky a necháte den rozležet v ledničce. A co s hotovou švestkovou nutellou? V této podobě vám v lednici vydrží pár dnů. Můžete si ji hned přidat na müsli, palačinky, lívance, ale také si připravit vynikající rohlíčky právě s touto švestkovou nutellou.

Švestky

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…

Jak uchovávat švestkovou nutellu

Pokud budete připravovat větší množství, můžete nutellu zavařit. Přesuňte směs do důkladně čistých teplých skleniček (vhodnější jsou ty menší) a sterilujte 15 minut při 80 °C. Skladujte v chladu a temnu.

Zdroje informací:
http://domowefrykasy.blogspot.com/2013/09/sliwkowa-nutella.html
https://www.youtube.com/watch?v=q_UgL41Xsco
https://www.vitalia.cz/clanky/svestky-pro-zdravi-vcetne-pecek/

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více