Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně patří mezi nejpopulárnější pokrmy české kuchyně.
Zdroj: Toprecepty

České omáčky patří k tomu nejtypičtějšímu, co naše kuchyně nabízí. Ať už je máte nejraději jemné, sladkokyselé nebo výrazně pikantní, vždy vám nabídnou možnost uspokojivého výběru. Než si vyzkoušíte náš kvíz, podívejme se blíže na to, proč mají omáčky v české gastronomii tak výjimečné místo.

Symbol domácí kuchyně

Omáčky jsou důležitým základem mnoha jídel. Dokážou dodat skvělou chuť i obyčejnému kusu masa a proměnit ho ve sváteční pokrm. Nemusí jít vždycky o svíčkovou, mnoho lidí potěší například i méně honosná znojemská omáčka. Třeba světoznámý fotograf Jan Saudek si ji od své manželky žádá na Vánoce, protože ji zkrátka miluje. 

Každá omáčka má svůj vlastní charakter – některé se hodí pro slavnostní chvíle, jiné k běžnému obědu. Recepty se předávají z generace na generaci a v každé domácnosti vznikají drobné úpravy. Někde je základ smetanovější, jinde se používá více koření. Díky tomu má každá rodina „tu svou pravou omáčku“.

Kořeny v českých surovinách

Na omáčkách je zároveň krásně vidět, jak naše kuchyně v minulosti vycházela z dostupných surovin. Kořenová zelenina, cibule, mléčné výrobky nebo houby byly běžně po ruce a dodnes tvoří základy mnoha receptů.

Přidáním koření, bylinek a správným zahuštěním se pak jídlo „doladí“ do výsledku, který obdivují mnozí strávníci nejen doma, ale také v restauracích. I proto tak rádi chodíme na omáčky do hospod, které nabízejí českou kuchyni. A často si ji dáme i ve vyhlášených podnicích. 

Každému podle chuti

Výjimečnost omáček tkví ve skutečnosti, že si je každý kuchař může přizpůsobit podle svých zvyků. Často se tak v domácnostech stává, že se partneři nemohou domluvit, jestli se rajská omáčka bude dělat podle receptu jedné nebo druhé babičky, navíc, když děti vyžadují „tu sladkou“, na kterou jsou zvyklé ze školní jídelny

Pro milovníky domácí kuchyně se tak může stát omáčka při návštěvě restaurace místo slasti prokletím, protože nemusí naplňovat očekávání, která strávník má. Jak se říká: „Se svíčkovou je to jako s pravdou, každý má svoji.“. To platí naprosto a nejen u této nejpopulárnější omáčky.

Omáčkáři zbystřete

Pokud si myslíte, že patříte mezi odborníky na omáčky a máte v malíku jejich přípravu či podávání, vyzkoušejte si své znalosti v našem kvízu. Někdy určitě budete vědět na první dobrou, ale třeba vás v některých otázkách nachytáme a vy se ještě něco málo přiučíte. Přejeme příjemnou zábavu. 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli