Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lehká Znojemská omáčka z krůtího masa nadchne i milovníky fitness
Zdroj: Toprecepty

Znojemská omáčka je atypická svojí kyselou chutí, pro níž si ji také všichni milovníci českých jídel zamilovali. Nyní tu máme ale dietní novinku - znojemskou omáčku z krůtího masa, kterou si můžete bez výčitek dopřát při dietách a po návštěvách fitness center.

Co je na znojemské znojemského 

Znojemskou omáčku najdeme v mnoha českých restauracích a stala se i oblíbenou součástí jídelníčku servírovaných v domácnostech ať již k obědu, či k večeři. Specifická je nejen svým názvem, ale také ingrediencemi, z nichž je uvařena. A co je na této omáčce vlastně znojemského? Odpověď je jednoznačná. Svůj název získala omáčka především proto, že se vaří z nakládaných sladkokyselých okurek, jimiž je Znojmo proslavené.

Když se podíváme na prostřené stoly starověkých znojemských předků, tak zjistíme, že se na nich žádná znojemská nenacházela. Koncem 16. století ale tomu již bylo jinak. V roce 1572 začal okurky pěstovat opat znojemského kláštera v Louce, Sebastian Freytag. Jejich semínka si nechal dovést až z Uher za účelem vypěstování účinného léku proti moru, který se v tu dobu zemí šířil.

Zda okurka na mor zabrala se již nedozvíme, zato však všem velice chutnala. Začala být proto hojně využívanou zeleninou v klášterní kuchyni. Slunečné klima a dostatek vody z Dyje zaručily u kláštera okurkám ideální podmínky pro to, aby se jim skutečně dařilo. Brzy se proto okurky začaly pěstovat mimo klášterní zdi. Lidé bohužel ale brzy zjistili, že chutná a křupavá zelenina příliš nevydrží, a tak začali přemýšlet o tom, co s ní provedou. Nejdříve ji nakládali do soli a do octa, ovšem kyselost mnoha lidem nedělala dobře, a tak ocet začali ředit a dochucovat kořením, též přislazovat.

Legenda o Felixovi

Na konci 19. století byla ve Znojmě založena octárna a konzervárna Moritzem Felixem. Ten prodával pětilitrové sklenice s černým kocourem Felixem na etiketě, které brzy dobyly celou Evropu. Felix byl totiž podle legend patronem opilců. Když někdo přebral více, než měl, objevil se kocour Felix a pijana celou noc hlídal. Když se opilec probral, Felix ho prý odvedl domů a ráno mu podával jako lék proti kocovině vyhlášené znojemské okurky. Třebaže se jednalo pouze o reklamu, musí se nechat, že byla více než zdařila a svůj cíl dokonale splnila.

Znojemská omáčka z krůtího masa 

Není nad to si vyzkoušet něco nového, například uvařit si znojemskou omáčku ne tak, jak ji znáte běžně, z hovězího, ale z dietnějšího krůtího masa. Uvidíte, že si toto jídlo oblíbíte a v případě vyznávání zdravého životního stylu i rádi občas uvaříte.

Budete potřebovat: 1 kg krůtích prsou, 750 ml zeleninového vývaru, 2 kusy cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 kus vejce uvařeného natvrdo, 6 kusů středně velkých znojemských okurek, 2 kusy kuřecích párků, 10 g mouky, sůl, pepř, olej.

Postup: Nejdříve nechte uvařit vejce, nakrájejte si okurky na drobné kostičky, to samé párky a cibuli. Omyjte a případně očistěte krůtí prsa. Následně je pokrájejte na drobné nudličky. Z okurek si nechte trochu láku. V hrnci rozpálíme olej a na něm nechte zesklovatět cibuli. Krůtí maso osolte, opepřete a přidejte ho k cibuli, aby se z obou stran pěkně zatáhlo. Podlijte ho domácím vývarem a nechte ho pod pokličkou alespoň dvacet minut dusit. Během dušení podle nutnosti podléváme.

Mezitím si oloupejte uvařené vajíčko a pokrájejte je na drobné kostičky. Po uplynulém čase jej přidejte k masu, zároveň přidejte párky, okurky a plnotučnou hořčici. Dochuťte trochou láku. Osolte a opepřete. Pokud je omáčka příliš kyselá, můžete přidat 2 lžičky cukru. Zahustěte ji moukou, chvilku povařte a můžete podávat. V tomto dietním a poměrně vysokoproteinovém případě ji podávejte vždy s rýží, která doplní potřebné sacharidy.


Zdroje informací:
http://zkraju.cz/kdyz-nakladane-okurky-tak-jedine-znojemske/
http://zkraju.cz/znojemska-hovezi-pecene-jeden-z-atributu-znojma/
https://www.bajolafit.cz/recept/fitness-znojemska-pecene/
https://www.vareni.cz/recepty/omacka-a-la-znojemska-s-drubezim-masem/

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více