Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdeněk Pohlreich postupně přerostl svou profesní kategorii a z šéfkuchaře se stal veřejně známou osobností, chcete-li celebritou. S tím je ovšem spojena i větší kritika a sledování všeho, co děláte. Pro majitele Café Imperial je to tedy i přísnější metr na pokrmy, které v nejslavnější ze svých restaurací podává. Rozhodli jsme se proto vyzkoušet svíčkovou od slavného „Šéfa“.

Nelehký úkol

Jedna z nejpopulárnějších omáček u nás je opředena mnoha mýty o složitosti přípravy i ingrediencích, které do ní patří a bez nichž se nejedná o tu pravou verzi pokrmu.

Známá teze ovšem také praví, že „se svíčkovou je to jako s pravdou, každý má tu svoji“. Je proto velmi náročné se trefit do chuti zákazníka a naplnit jeho představu o tom, jak má omáčka z kořenové zeleniny a smetany „šmakovat“.

Tak se ukažte

Kdo by ovšem měl takovou věc zvládnout bez jakéhokoliv zaváhání, než šéfkuchař, který dlouhá léta radil hostinským po celé zemi, jak mají vést své podniky? A protože to zajímalo i nás, rozhodli jsme se Pohlreichovu restauraci s českými jídly na menu navštívit a nechat se „ohromit“.

Vyřízení rezervace sice není nejpříjemnějším zážitkem, protože jsme si vybrali u zákazníků skutečně oblíbený podnik, najít rozumný termín vyžadovalo objednat si stůl téměř 14 dní předem, ale co. 

Nabídka českých skvostů

Jak se ovšem později ukázalo, jednalo se o jediný trabl, který celá návštěva Café Imperial přinesla. U „Šéfa“ v restauraci totiž vše funguje jako na drátkách. Usazení, sundání kabátu i rychlá obsluha s jídelním lístkem u stolu zde patří k samozřejmostem, které ovšem potěší. Po výběru nápojů a polévky jsme se zaměřili na hlavní chody.

Kromě svíčkové si totiž můžete v Imperialu objednat třeba také kuřecí roládu s parmskou šunkou, špaldovým rizotem a růžičkovou kapustou za 379 korun, pečenou křepelku plněnou lanýžovou fáší s houbovým ragů a estragonem za 429 korun či kachní prso s višňovou omáčkou, jablky a šalotkou za 439 korun.

Kdo má raději českou klasiku, zvolí telecí řízek s bramborovou kaší za 475 korun nebo zajíce na smetaně s karlovarským knedlíkem za 395 korun. Mezi specialitami nesmí chybět ani Pohlreichova oblíbená telecí líčka na červeném víně za 449 korun či jehněčí kolínko v majoránce za 435 Kč.

Svíčková na dva způsoby

My jsme šli ovšem cíleně po hovězí svíčkové na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkami za 355 korun. A abychom neodbočovali z tématu, objednali jsme si také hovězí svíčkovou Wellington s omáčkou z červeného vína a glazírovanou zeleninou za 579 korun, navrch k tomu i bramborovou kaši, o níž Zdeněk Pohlreich tvrdí, že ji umí skvěle, porci za 110 Kč.

Při objednávce nás lehce překvapilo, že se obsluha zeptala, pro koho bude který z pokrmů. Pochopili jsme to záhy, když došlo na jejich servírování. To se totiž obešlo bez klasického doptávání, po tom, které jídlo patří jednomu nebo druhému hostu. Drobnost, která ovšem ve výsledku přidá další plusový bod k hodnocení.

Kde je šlehačka a citron?

Horké talíře, přesně tak, jak na ně šéf Café Imperial upozorňuje v oblíbených pořadech podle originálního formátu Gordona Ramsaye, skutečně splňují svůj účel. Když na nich navíc dostanete kvalitní pokrm v kvalitě, kterou Pohlreichova restaurace nabízí, je to opravdová radost.

Svíčková omáčka chutnala perfektně, vůbec na ní nechyběl obvyklý terčík z citronu, schovaný pod vrstvou šlehačky. Obojí totiž bylo krásně cítit ze samotné omáčky. Brusinky zákazník dostane v malé misce bokem, aby si je podle své chuti přidával tak, jak to má rád.

Když k tomu připočítáte prošpikovanou „originál“ rozsýpající se svíčkovou, je „zázrak“ dokonán. Nadýchaný knedlík nemá cenu zmiňovat, protože by se jednalo o další pochvalu celkově zdařilého jídla.

Bude stačit omáčka

Jeden moment ovšem opět dodá dojmu z konzumace velký bod navíc. „Dej jim tý omáčky hodně, to maj rádi,“ radí Pohlreich v jednom z dílů Ano šéfe!. Ví proč, sám to totiž dělá.

Když jste zhruba v polovině konzumace, což obsluha, průběžně se ptající, zda je vše v pořádku, registruje, přinese vám omáčník s horkou svíčkovou.

V ten moment dostanete až dětskou radost z toho, že nemusíte s tou skvělou omáčkou šetřit a můžete si v ní maso i knedlík pořádně namočit.

Víc než jen jídlo

Zážitek z jídla tak doplňují detaily, které z návštěvy Café Imperial dělají chvíle, na které dlouhou dobu nezapomenete a na Zdeňka Pohlreicha možná budete koukat trochu jiným pohledem. Z pro někoho „vulgárního chytráka“, který rozdává rozumy a sám vaří bůhvíjak, se stane člověk, který své profesi skutečně skvěle rozumí.

Ale abychom jeho restauraci pouze nechválili, zmíníme i pár drobností, které úplně neladí s radami, které slavný šéfkuchař předával svým méně zkušeným kolegům.

Prezentace masa, schovaného pod omáčko, je bohužel proti Pohlreichovým tipům jako „ukaž to maso, když si ho zaplatili“, slánka a pepřenka na stole zase odporuje jeho tezi „jídlo má přijít z kuchyně dochucené, to chcete, aby si ten host sám vařil?“.

Ani na jedno z toho si však po odchodu z Café Imperial nevzpomenete, převládat totiž bude hezký zážitek, který jste si z restaurace odnesli.

Jak to vypadá v Pohlreichově Café Imperial zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Café Imperial - Jak vypadá zdejší svíčková

Ukázat 16 fotografií

Náš tip: Svíčkovou můžete udělat i podle našeho videoreceptu, je snadná a skvělá:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více