Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pánev plná vajíček, slaniny, brambor a sýra vás postaví na nohy a zasytí na celé dopoledne.
Zdroj: Freepik, wirestock

Snídani si nedokážete představit jinou než slanou a běžně si ráno dopřáváte párečky, vejce a slaninku? Tak v tom případě vyzkoušejte Country Breakfast Skillet. Tato oblíbená americká specialita obsahuje snad všechny slané snídaňové dobroty a hlad po ní nebudete mít minimálně do oběda. A vše připravíte v jedné pánvi.

Vydatná snídaňová pánvička

Country Breakfast Skillet neboli venkovská snídaňová pánvička je pokrm, který nadchne hlavně fanoušky vydatných snídaní. Na jedné pánvi totiž najdete snad vše, po čem můžete ráno toužit, pokud si chcete dopřát něco slaného, sytého a hřejivého.

Hodí se nejen jako výborná snídaně pro dny, kdy potřebujete hned ráno doplnit dostatek energie a pořádně se nastartovat do nového dne, ale také jako oblíbený pokrm pro dopolední brunch s rodinou nebo přáteli. Navíc je tato snídaňová specialita jako stvořená pro chladné dny, kdy vás svou sytostí a vůní krásně zahřeje.

Dokonalá slaná snídaně

Sytý americký pokrm je dokonalou kombinací několika oblíbených snídaňových ingrediencí, díky nimž si budete připadat jako v luxusním hotelu.

V jedné pánvi se potkává opečená slanina, někdy i klobása, smažená vajíčka, dozlatova osmažená cibulka, sýr a také křupavé opečené brambory, které jídlu dodají na vydatnosti. Někdy se přidává i zelenina – třeba paprika, rajčata nebo bylinky na ozdobu. 

Pokrm s vůní slaniny

Country Breakfast Skillet je pravou snídaní ve farmářském stylu, která se podává nejlépe přímo z pánve. Na ní se celý pokrm připravuje, což výrazně šetří čas, nádobí i následný úklid kuchyně. Navíc tuk z vypečené slaniny dodává celému jídlu bohatší chuť a vůni.

Příprava je snadná – nejprve se jen osmahne slanina, na vypečený tuk se dá zelenina a brambory a vše se restuje, dokud brambory nezískají hezkou zlatohnědou barvu. Brambory je lepší uvařit předem téměř doměkka, aby se pak na pánvi jen hezky opekly. Opékání syrových brambor trvá zhruba 15–20 minut a brambory je třeba nakrájet na tenké plátky nebo malé kostičky. 

Poté se směs posype sýrem, přelije rozšlehanými vejci a opéká, dokud vejce neztuhnou. Vznikne tak jakási omeleta podobná španělské tortille. Někdy se ale pokrm jen nakonec zdobí volským okem. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou dokřupava opečené kostičky slaniny

Recept na Country Breakfast Skillet

Na pokrmu je úžasné to, že si jej můžete připravit přesně podle své chuti a na pánvičku přidat třeba i různé zbylé potraviny z lednice (kousek šunky, sýra, pár těstovin, zbylý párek...). A jak tedy slavnou snídaňovou specialitu připravit? 

Budete potřebovat: 340 g slaniny, 250 g brambor, 1 větší zelená paprika, sůl a pepř podle chuti, 4 velká vejce, ¼ hrnku nastrouhaného sýra čedar a ¼ hrnku nahrubo nasekané listové petržele. 

  1. Slaninu nakrájejte na malé kostičky. Vsypte je do pánve a smažte na středním stupni dokřupava. Polovinu vypečeného tuku si ponechte a zbytek odlijte (použít ho můžete třeba při opékání masa, přípravě omelety, v lednici vydrží pár dní). Slaninu přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou, která vsákne přebytečný tuk. 
  2. Papriku omyjte, odstraňte semeník a dužinu nakrájejte na proužky nebo kostičky. 
  3. Brambory oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Do pánve s vypečeným tukem přidejte brambory a papriky. Opékejte asi 15 minut, dokud brambory nezměknou. Dochuťte solí a pepřem a přeneste na talíř se slaninou.
  4. Na prázdné pánvi osmažte vejce (volská oka), dokud není bílek tuhý. Lžící rozložte směs brambor, papriky a slaniny kolem vajec, dokud se neprohřeje. Posypte sýrem a nechte jej rozpustit. Nakonec pokrm ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte.

Náš tip: Populárním snídaňovým pokrmem jsou v poslední době i turecká vejce, která připravíte podle našeho videoreceptu


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli