Poctivý záhorácký závitek: Kombinace šťavnatého vepřového masa a kysaného zelí v tradiční slovenské úpravě
22. 9. 2025 Vaření
Spojení vepřového masa, kysaného zelí a knedlíků si můžete dopřát i jinak než jen ve formě vepřa knedla zela. Stejné chutě přináší i záhorácký závitek. Ten se možná častěji podává s bramborem a někde dokonce s rýží, ale s knedlíkem chutná rovněž skvěle.
Specialita ze Záhoří
Zelí, slanina a vepřové maso k sobě patří, což dokládá spousta českých i slovenských pokrmů, třeba zelná polévka nebo segedín. Když vše navíc zabalíte do úhledného balíčku, vznikne oblíbené slovenské jídlo známé jako záhorácký závitek.
Jak již jeho název napovídá, pochází zřejmě ze slovenského regionu Záhoří, neboli slovensky Záhorie, který se rozkládá na jihozápadě Slovenska v oblasti Záhorské nížiny. Tento kraj je proslavený nejen svým specifickým nářečím, ale i vynikajícími víny, skalickým trdelníkem z města Skalica a mnoha zelnými specialitami, mezi něž se řadí i záhorácký závitek, který se vzhledem k sousedství Záhoří s moravským Slováckem již před lety dostal i k nám.
Mohlo by vás zajímat
Šťavnaté závitky se zelím
Kouzlo záhoráckého závitku spočívá ve šťavnatém mase, které je nakrájené na tenké plátky, naplněné dušeným kysaným zelím a pak smotané do podoby závitků podobajících se našim španělským ptáčkům.
Jde o poměrně sytý pokrm, kysané zelí mu ale dodává příjemnou svěžest a lehkost a vyvažuje tučnost masa a slaniny. Mezi jeho další klady patří možnost připravit si ho dopředu a pak ho snadno ohřát. Jakmile totiž záhorácký závitek ochutnáte, budete si ho chtít dát znovu.
Mohlo by vás zajímat
Z kýty nebo z krkovičky
Základem záhoráckého závitku je vepřové maso, nejčastěji kýta. Použít ale můžete i tučnější krkovičku nebo bůček, aby výsledné závitky byly ještě šťavnatější. To si případně můžete pojistit i tak, že závitky zabalíte do tenkých plátků slaniny.
Pokud byste ovšem chtěli pokrm naopak odlehčit, můžete místo vepřového masa použít kuřecí. Maso je šťavnaté rovněž díky zelí, které pokrmu dodává lehkou pikantnost. Někdy se navíc do závitku zamotává ještě klobása, ale není to vůbec nutné, chutná skvěle i jen se zelím. Vše doplňuje lahodná šťáva, která se báječně nasákne do brambor nebo knedlíků.
Záhorácký závitek podle slovenského receptu
Pokud máte rádi kysané zelí a dostali jste na záhorácký závitek chuť, můžete si jej připravit přímo podle slovenských norem. Jak na to?
Budete potřebovat: 900 g vepřové kýty (nebo krkovice), 80 g uzené slaniny, 80 g oleje, 600 g kysaného zelí, 70 g hladké mouky, 20 g cibule, 3 g kmínu, 20 g soli, 10 g česneku, 10 g mleté červené papriky, 2 g mletého pepře, 20 g cukru.
- Česnek očistěte, oloupejte a utřete společně se solí. Vepřové maso omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky, naklepejte je a potřete směsí česneku a soli.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi. Přidejte okapané, případně propláchnuté kysané zelí, kmín, mletou papriku a pepř a vše společně poduste.
- Náplň naneste na plátky masa, udělejte závitky a zpevněte je párátky nebo ovažte potravinářskou nití. Na pánvi rozpalte část oleje, závitky na něm krátce osmahněte a vyjměte je.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na pánev nalijte zbylý olej a osmahněte na něm cibuli, pak na ni vraťte závitky, podlijte je trochou vody a duste doměkka. Měkké závitky opět vyjměte, šťávu vyduste na tuk a pak ji zahustěte moukou opraženou nasucho.
- Omáčku nařeďte opět trochou vody nebo vývaru, dochuťte cukrem a ještě ji 20 minut povařte. Nakonec ji přeceďte a podávejte se závitky a knedlíky, bramborami nebo rýží. Výborně chutná i s chlupatými knedlíky.
Náš tip: Záhorácké závitky si můžete udělat i podle našeho videoreceptu.
Zdroje: Ttzs.sk, Vysocina.rozhlas.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více