Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dalším díle MasterChef Česko 2023 opět musel jeden z účastníků  soutěž opustit. Kvůli dvěma nepovedeným jídlům šel tentokrát z kola ven Štefan. Kdo však mile překvapil byla Anička, ta se totiž dokázala “poprat” s vepřovou hlavou, z níž připravila líčka a ukázala také, jak se dělá výborné smažené zelí.

Zabijačka jako rodinná událost 

Mladá soutěžící porotu svou volbou ingrediencí překvapila. Pro Annu Jarošovou však nešlo o nic neobvyklého. „Pocházím z vesnice, kde jsou zabijačky tradicí, u nás se každoročně také koná. Už jako malé dítě jsem k tomu měla velice kladný vztah, protože se vždy sešla celá rodina,“ vysvětlila Anička pro Toprecepty.cz s tím, že vždy šlo o velkou událost.

Okoukaný recept

Všechny praktické rady ohledně masa mi předal taťka s dědou, od nich jsem se všechno naučila. Jsem díky nim schopná naporcovat celé prase. Takže vykostit vepřovou hlavu byla pro mě hračka,“ svěřila se zdravotní sestra. Zároveň prozradila, proč jako přílohu zvolila smažené zelí.

Odkoukala jsem to od jednoho českého kuchaře. A přišlo mi, že k tomuto pokrmu by se hodilo a zároveň by tam byl ten křupavý element, který má porota ráda,“ řekla Anička.


Babiččina kuchyně 

Zelí ovšem nepřipravuje pouze tímto způsobem. „Nejčastěji ho doma vařím na kyselo s bramborovými taštičkami, plněnými uzeným masem. Ale nejraději mám zelí od mojí babičky, která ho dělá na sladko. Její zelí je prostě nepřekonatelné a hlavně nenapodobitelné,” říká Anička pro Toprecepty.cz. „Doufám, že se ho od ní jednou naučím přesně tak, jak ho dělá, protože je naprosto delikátní,” dodává.

Smažené zelí podle Anny Jarošové

Na přípravu skvělého zelí budete potřebovat jen 1 sklenici (nebo sáček) kysaného zelí (domácí je chutnější) a rostlinný olej.

Jak na to?

  1. Zelí si scedíme a necháme okapat.
  2. Na pracovní plochu rozprostřeme kuchyňské utěrky, na které dáme okapané zelí a osušíme ho.
  3. Mezitím v kastrůlku rozpálíme olej, ve kterém budeme, ideálně při teplotě 180 stupňů, zelí smažit.
  4. Malé množství osušeného zelí, zbaveného veškeré tekutiny, dáme do žáruvzdorného sítka a začneme smažit. Sítko ponoříme do oleje, chvilku smažíme a vytáhneme. Znovu sítko ponoříme. Tento proces opakujeme tak dlouho, dokud není zelí do zlatova a do křupava osmažené.
  5. Osmažené zelí dáme na kuchyňské utěrky a necháme okapat přebytečný olej. Tohle zelí můžeme přidat k jakémukoliv pokrmu, kde už třeba je zelí dušené, anebo jím lze ochutit i pečené kuře s bramborovou kaší či jiné pečené maso.

Náš tip: Nerezové sítko, ve kterém lze smažit, koupíte v domácích potřebách, k dostání je i v obchodním domě Ikea za 89 Kč.

Tip od Aničky: Všechnu vodu ze zelí vylévat nemusíme a můžeme ji použít jako dochucovalo do domácí majonézy. Ti, kdo ji mají rádi kyselejší, budou spokojeni.

Jak Anička bojovala v posledním kole MasterChef Česko 2023, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - MasterChef Česko 2023 - Anička a smažené zelí

Ukázat 8 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více