Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Bari mandle stávaly 3 Kčs a oblíbené bývaly pro svou specifickou nahořklou chuť
Zdroj: se souhlasem Erika S.

Nejen bonbony typu Bon pari, tedy dražé, byly populární v dobách socialismu. Děti i dospělí tehdy s oblibou mlsali i tzv. furé. Jedněmi z těch, na které mnozí vzpomínají, byly i Bari mandle. Navzdory názvu s mandlemi nic společného neměly a šlo opravdu o bonbony specifické chuti. 

Dražé nebo furé s náplní?

Bonbony zvané furé patřily v minulosti poměrně k hojně zastoupeným druhům bonbonů. Ačkoli šlo rovněž o tvrdé neboli cucací bonbony, na rozdíl od dražé byly uvnitř jejich tvrdých skořápek různé druhy tekutých či měkkých náplní. Furé se u nás v minulosti vyrábělo v různých verzích, příchutích a s mnoha druhy náplní.

Oblíbené byly ovocné, čokoládové, kávové, mentolové, arašídové ale třeba i likérové, které byly spíš určeny dospělým, i když děti si na nich často pochutnávaly také. Mnoho bonbonů tohoto typu se ale do dnešní doby nedochovalo, stále můžeme mlsat třeba mentolové Slavia s kakaovou náplní, ale už jen vzpomínat lze na Atlasky, Ledovky, Coctail furé, Griotte, Prunellu se švestkovou náplní nebo třeba právě Bari mandle.

Nahořklé Bari mandle 

Bari mandle byly oproti jiným furé poměrně specifické. Kromě toho, že se uvnitř tvrdé krusty ukrývala náplň, byly navíc ještě obalené v hořkém kakaovém prášku, takže bonbony podle pamětníků prý vypadaly trochu jako by byly chlupaté. Právě kakaový prášek jim zajišťoval specifickou nahořklou chuť, díky níž získaly bonbony své jméno.

Nešlo totiž o žádné mandle obalené v čokoládě nebo v cukru – pojmenované jsou právě podle své hořkosti, jíž připomínají speciální hořké mandle, které se používají k výrobě likérů a esencí.

Pokud si Bari mandle nepamatujete, možná vám je připomenou slova Aleny, která o nich na Facebooku ve skupině Retro – Československo napsala: „To jsem měla ráda - nejdřív hořká chuť kakaa, která přecházela do sladké a nakonec po křupnutí cukrové krusty výborná čokoládová náplň.“

Pozor na kakao!

Ačkoli právě tato hořká vrstva činila Bari mandle výjimečnými a někteří je právě kvůli ní milovali, jiní ji moc nemuseli, neboť se vždy po otevření sáčku na vás vyvalila kakaová oblaka a člověk si musel dávat pozor, aby kakao nevdechl. Třeba Jiřina ve facebookové skupině Retro – Československo vzpomíná: „Byly hořký, vždycky jsem si opláchla to kakao a pak už mně chutnaly.“ 

Nápoj s příchutí Bari mandlí

Kromě toho, že se bonbony jedly samotné, dělával se z nich s oblibou i vynikající likér. Dnes se už sice neprodávají, ale pokud byste si chtěli jejich chuť připomenout, třeba se vám to podaří díky této sladké dobrotěhorkým Bari mandlím. Jak na ni? 

Budete potřebovat: 600 ml polotučného mléka, 100 ml smetany na vaření nebo ke šlehání, 4 lžíce kvalitního kakaového prášku, 60 g kvalitní hořké čokolády, 5 lžiček cukru (podle chuti), 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky hořké mandlové tresti, 1/2 lžičky sladké mandlové tresti, šlehačka na ozdobu a nastrouhaná čokoláda. 

  1. Vše kromě tresti za stálého míchání přiveďte k varu. Po převaření a odstavení dochuťte trestí.
  2. Ozdobte ušlehanou šlehačkou a nastrouhanou čokoládou. 

Náš tip: Máte-li rádi dobroty s kakaem, vyzkoušejte třeba tuto kakaovou buchtu podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku