Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Pamatujete na bonbony Sisinky? Stály 3 Kčs, vytahovaly plomby, ale děti je stejně milovaly
Zdroj: se souhlasem Stanislava Krámského

Sisinky jsou pro mnohé synonymem dětství. Oficiálně se tyto bonbony jmenovaly Si-Si a šlo o speciální karamely s ovocnou příchutí. Dalo by se říct, že byly takovou socialistickou verzi dnešních bonbonů Maoam nebo podobných ovocných karamel. Sisinky ale chutnaly úplně jinak. 

Karamelky s ovocnou příchutí

Karamely byly již v dobách před revolucí oblíbenými bonbony. Vyráběly se mléčné, kávové a také ovocné, které byly známé právě jako Sisinky. A právě na ně mnozí, kteří je zažili, vzpomínají nejvíc.

„Sisinky jsem měla nejraději že všech bombonu,“ píše třeba ve facebookové skupině RetroMania uživatelka Dana. To, že Sisinky chutnaly jinak než dnešní karamely, dokládají i slova jiné pamětnice Ivy: „Sisi tak krásně voněly, to byla mňamka a bez náhražek...“

Sisinky z Holešova

Je pravda, že tyto bonbony byly opravdu nezapomenutelné, hlavně pro vlastnost slepovat zuby k sobě a nemožnost je ze zubů odstranit, nebo neuvěřitelnou schopnost vytahovat plomby a někdy i celé zuby těm, kterým se zrovna kývaly.

Sisinky v tomto ohledu fungovaly mnohem spolehlivěji, než nit přivázaná ke klice. 
Jak již bylo řečeno, ovocné karamely se správně jmenovaly Si-Si, po revoluci se ale načas vrátily pod názvem, jakým se jim nejčastěji říkalo – Sisinky.

Vyráběly se pod značkou Orion v továrně Sfinx v Holešově jako většina dalších bonbonů té doby a prodávaly se v balení za 3 Kčs v sáčku, jehož vzhled se v průběhu let proměňoval.

V sáčku mělo být pět příchutí, jak se dalo usuzovat podle pěti barev papírků, v nichž byly karamely zabalené. „Jen často nešly vybalit a papír se musel odcucat,“ vzpomíná na Facebooku ve skupině Socík style uživatelka Hana. 

Vzácné příchutě

Papírky byly oranžové, žluté, růžové, zelené a modré. Obvykle však k nelibosti mnoha děti byly v sáčku jen bonbony žluté a oranžové. Když někdo narazil na zbylé barvy, byla to vzácnost, o to víc pak bylo k vzteku, když se pod papírkem stejně ukrývala karamela oranžová nebo žlutá, zkrátka ty „obyčejné“ citrusové.  

A pamatujete na říkanky, které se se Sisinkami pojily? Třeba tu: „Kdyby si si koupil Si Si, pochutnal by si si.“ Jen je škoda, že na těch pravých Sisinkách si dnes už bohužel nepochutnáme. 

Náš tip: Máte-li rádi klasický karamel, vyzkoušejte třeba i tyto ořechy v karamelu podle našeho video receptu. 


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více