Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bonbony Slavia jsou pro mnohé součástí vzpomínek na dětství. Tvrdé bonbony s náplní překvapovaly zvláštní kombinací chutí a v oblibě je měli nejen fanoušci slavného pražského klubu. Aby však bylo spravedlnosti učiněno zadost, prodávaly se kdysi i bonbony Sparta. Slavie však vždy vedly.

Tvrdé bonbony s náplní neboli furé

Bonbony Slavia jsou stejně jako třeba Hašlerky, Klokanky nebo BonPari jedny z mála bonbonů dřívější doby, které se stále prodávají. Na to, jak byl na tvrdé bonbony tehdejší trh bohatý, je to až zoufale málo. K nejpopulárnějším tehdy patřily hlavně tvrdé bonbony s náplní neboli tzv. furé, jichž se vyrábělo neuvěřitelné množství.

Vedle Slavií to byly třeba již zmiňované Sparty, Atlasky, Ledovky, furé s náplní ananasovou, arašídovou, malinovou, citronovou nebo dokonce griotkovou či likérovou, které pro děti úplně vhodné nebyly.

Slavia nebo Sparta?

Většina z nich zmizela z trhu, což platí i pro Sparty, které se k nelibosti sparťanských fanoušků přestaly prodávat již v sedmdesátých letech. A i když se pak načas vrátily v limitované edici v příchuti višně a citronu asi před šesti lety, dnes na poli cukrovinek konkurenční souboj mezi dvěma nejslavnějšími pražskými sportovními kluby vyhrává právě Slavia.

Radovat se však mohou i fanoušci Bohemians, kteří stále mají své mentolové Klokanky. Sladkosti pojmenované po sportovních klubech totiž nebyly nijak neobvyklé, názvy Slavia, Sparta nebo třeba i Dukla totiž kdysi nesly i sušenky

Cukrovinky od sfingy

Oblíbené furé Slavia je dokonce starší než dětmi milované BonPari. Slavie se vyrábějí již od roku 1968, pestrobarevné dropsy BonPari spatřily světlo světa až na konci sedmdesátých let.

S výrobou Slavií začali v moravském Holešově v továrně Sfinx, odkud pocházejí nejen BonPari, ale třeba i lentilky a spousta dalších bonbonů a jiných cukrovinek. Ačkoli dnes Sfinx spadá pod Nestlé, jejich typické logo se sfingou najdete na bonbonech Slavia dodnes. 

Spojení mentolu a čokolády

Bonbony Slavia byly výjimečné tím, že k nám přinesly neobvyklou kombinací chutí, která je třeba zcela běžná ve Velké Británii, a to mentolu a čokolády. Mentolový je samotný tvrdý bonbon, čokoládová pak lehce tekutá náplň uvnitř, přičemž toto spojení si bonbony uchovaly až do dnešních dnů.

Jen cena se trochu změnila. Zatímco kdysi stály Slavie pouhé 3 Kčs a sáček vážil 130 g, dnes za devadesátigramové balení zaplatíte více než 20 korun. A jak už to tak bývá, mnozí tvrdí, že i chuť je jiná a vůbec ne tak dobrá jako kdysi. Otázka však je, zda si ty bonbony z dětství zkrátka jen trochu neidealizujeme. 

Původní i současné obaly bonbonů Slavia si můžete připomenout i v naší fotogalerii

Fotogalerie - Retro okénko: Na slavných bonbonech Slavia si pochutnáváme již téměř 60 let. Kdysi stály 3 Kčs

Ukázat 6 fotografií

Zdroje informací: 
Petrov, M.: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu
Nestle.cz: Sfinx bonbony

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více