Smažená jablka v těstíčku: Bleskurychlý dezert s vůní skořice a rumu je snazší, než vypadá
24. 9. 2025 Vaření
Podzim voní jablky a těmi pečenými obzvlášť sladce. Při vyšších teplotách se naplno projeví jejich sladká chuť a kořeněná vůně. Ještě překvapivější jsou smažená jablka v těstíčku. Šťavnaté ovoce ukryté v křupavém kabátku vytváří dezert plný vůně a nostalgie. Jednoduchý nápad, který potěší děti i dospělé během chvilky.
Horký a voňavý dezert
Jablka chutnají pokaždé jinak – jednou jako křupavá svačina, jindy v koláči nebo jako šťavnatý základ tradičních receptů. Dáváme je do štrúdlů, koláčů, perníků, připravujeme z nich kompoty, mošty či pyré. Hodí se k masu, výborně chutnají sušená a nechybí ani ve sladkých moučnících. Zkrátka ovoce, které se v kuchyni nikdy neztratí.
Vedle pečení a zavařování existuje i varianta, která možná není tak častá, ale o to víc dokáže příjemně překvapit: smažená jablka v těstíčku. Kousky ovoce obalené v nadýchaném kabátku se po usmažení promění v dezert, který kombinuje šťavnatost čerstvých jablek s horkým křupavým těstem. Příprava je navíc jednoduchá a velmi rychlá. A suroviny má nejspíš každý doma.
Mohlo by vás zajímat
Varianty přípravy smažených jablek
Základem jsou plátky jablek zbavených jádřince. Plátky nesmí být moc tenké, aby se při smažení nerozpadaly a příliš nezměkly, ale zároveň ani moc silné, aby se propekly a nezůstaly tvrdé. Ideální tloušťka je zhruba 5 mm.
Plátky jablek se poté obalují v těstíčku a smaží v rozehřátém oleji dozlatova z obou stran. Těstíčko může být klasické lívancové, ale také jemné pivní. Právě troška tohoto oblíbeného nápoje dodá plátkům větší křupavost. Chuť jablek rozvine skořice nebo vanilka.
Možností servírování je několik. Tradiční variantou je posypání skořicovým cukrem, slavnostnější varianta počítá s medem, javorovým sirupem, čokoládovou polevou nebo vanilkovou omáčkou. Velmi dobře funguje i kombinace se zmrzlinou, šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Díky rychlé a jednoduché přípravě se tento dezert báječně hodí jako oblíbená sladká tečka, odpolední svačina, slavnostní snídaně nebo efektní pohoštění pro návštěvu.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Recept na smažená jablka v těstíčku
Na 4 porce potřebujete: Na těsto: 1 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžičku mleté skořice (nebo citronové kůry dle chuti), 2 lžíce rumu, 1 špetku soli, 1 hrnek mléka, zhruba 1 hrnek polohrubé mouky (nebo dle potřeby) a 1 lžičku kypřicího prášku. Dále: zhruba 4 jablka, olej na smažení a moučkový nebo skořicový cukr.
Jak na to?
- Vejce vyšlehejte s cukrem, solí a rumem do pěny.
- V míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a skořicí (nebo citronovou kůrou dle chuti).
- Do vaječné pěny přilijte mléko, přisypte mouku a prošlehejte metličkou, až vznikne hladké těsto podobně husté jako na lívance. Těstíčko by nemělo být příliš řídké, aby z jablek nestékalo rychle. Nechte ho 10–15 minut odstát.
- Jablka omyjte, osušte, nakrájejte na plátky silné zhruba 5 mm a odstraňte jádřinec.
- V rendlíku rozehřejte alespoň 3cm vrstvu oleje.
- Plátky jablek namočte do těstíčka a ihned je vložte do rozehřátého oleje. Smažte dozlatova z obou stran a poté odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, které odsají přebytečný tuk.
- Smažená jablka posypte moučkovým cukrem nebo je obalte ve skořicovém cukru.
- Můžete je podávat s kopečkem zmrzliny, se zakysanou smetanou, s jogurtem nebo s vanilkovým krémem.
Náš tip: Oblíbené ovoce můžete zpracovat i jinak. Podle následujícího videoreceptu si připravíte vynikající jablka v županu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více