Milovali jste KFC, ale nechcete prošlé kuře? Udělejte si parádní stripsy doma, podle tohoto receptu to zvládne každý
23. 9. 2025 Vaření
Skandál kolem kuřecího masa z KFC rozvířil český internet. Kdo se ale umí postavit k plotně, toho prošlé kuřecí paličky nebo prsa děsit nemusí. Podle našeho receptu si uděláte kuře, za jaké by se nestyděl ani plukovník Sanders!
Kauza, která je víc „hot“ než kuře
Jak jste asi zaznamenali, Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno odhalila, že se v jedné z restaurací známého řetězce k výrobě jídla používalo marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Inspekce jednala na podnět novináře Jana Tuny, který na svém YouTube kanálu tvrdí, že takových provozoven je více. A na sociálních sítích se bývalí i současní zákazníci hádají, jestli do KFC ještě někdy zajdou, nebo ne.
My si řekli, že na to půjdeme jinak. Kuře, které kdysi vymyslel a proslavil v malém městečku North Corbin v americkém státě Kentucky plukovník Harland David Sanders si připravíme doma.
Ano, uznáváme, že to nebude úplně stejné, protože recept na slavné smažené kuře spočívá v unikátní směsi 11 bylinek a koření, kterou si řetězec chrání. Ovšem deník Chicago Tribune před časem publikoval předpis, který je údajně téměř k nerozeznání od kuřete z KFC. Zkuste to a dejte nám vědět!
Mohlo by vás zajímat
Směs koření na kuře a la KFC
Na parádní KFC pikantní křidélka podle deníku Chicago Tribune potřebujete: dva šálky hladké mouky, 2⁄3 polévkové lžíce soli, 3 polévkové lžíce bílého pepře, 1⁄2 polévkové lžíce tymiánu, 1⁄2 polévkové lžíce bazalky, 1⁄3 polévkové lžíce oregana, 1 lžíce celerové soli, 2 lžíce česnekové soli, 1 lžíce černého pepře, 1 lžíce suché hořčice, 4 lžíce papriky a 1 lžíce mletého zázvoru.
Dále budete potřebovat asi 2 kg kuřecích křidýlek, 2 hrnky podmáslí, 2 vejce, 1 lžičku soli a olej na smažení.
Jak na to?
- V misce smíchejte mouku se všemi bylinkami a kořením a dejte stranou. V jiné míse prošlehejte podmáslí a vejce, dokud se nespojí. Kuře namočte do směsi podmáslí a nechte odležet při pokojové teplotě 20-30 minut. Vyjměte kuře z podmáslí a nechte okapat.
- Obalte kousky kuřete do směsi bylinek a koření s moukou tak, aby se pokryly ze všech stran. Přebytečnou směs oklepejte. Nechte 20 minut odležet na mřížce nad pečicím papírem.
- Mezitím ve velké a hluboké pánvi rozehřejte asi 3 cm oleje na teplotu asi 180 °C. Kuře smažte postupně z obou stran dozlatova. Dohromady to trvá asi 15-18 minut.
A pokud máte rádi spíše stripsy, recept na ně najdete zde, případně si je můžete připravit podle našeho videa:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více