Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašské ořechy vydrží celou sezonu, pokud je správně usušíme.
Zdroj: Pixabay, Matthias Böckel

Jakmile uslyšíte při procházce křupání, nastává čas sklízet vlašské ořechy. Dobře uzrálé samy spadnou a začnou se vylupovat ze slupky. Jak je správně sušit a skladovat, aby vydržely chutné a voňavé i přes zimu? Ukážeme vám, proč je lepší nechat je ve skořápce a jak poznat, že jsou už opravdu suché.

Vlašské ořechy

Na podzim vydávají zahrady své poslední poklady – jablka, hrušky, dýně, brambory, zelí a také vlašské ořechy. Jakmile začnou padat ze stromů, nastává čas, kdy je musíme co nejdříve posbírat a dobře připravit na uskladnění. Kdo to podcení, může zjistit, že místo chutných ořechů má doma plesnivou nebo žluklou zásobu.

Proto se podíváme na to, jak je správně sušit, zda je lepší ponechat jim skořápku nebo je vyloupat, a jak poznáme, že jsou ořechy připravené na dlouhodobé skladování.

Jak sklízet vlašské ořechy

Sklízíme je, jakmile začne praskat zelená slupka a ořechy samy padají ze stromu. Nečekáme, až zčernají nebo zplesniví na zemi. Spadané plody průběžně sbíráme každý den, zbytky zelené slupky hned odstraníme. Je dobré používat gumové nebo pracovní rukavice, ořechy totiž barví a hnědé zbarvení prstů vydrží týdny.

Vlašské ořechy rozložíme do jedné vrstvy na síta či do nízké přepravky, případně je naskládáme do papírové krabice, aby ze všech stran proudil vzduch. Použít lze i kovovou mřížku. 

Čerstvě sklizené ořechy nikdy nezavřeme do teplé, nevětrané místnosti – zahnívaly by a chytaly plíseň. Nedáváme je do igelitových sáčků, a to ani v usušeném stavu. Mohly by zatuchnout, zplesnivět nebo žluknout. 

Omýt nebo raději ne?

Pokud to není nezbytně nutné a skořápky jsou jen mírně špinavé, zbytečně je nemokříme. Pokud na sobě ale mají výrazné stopy od bláta či zbytků slupek, můžeme je krátce opláchnout ve studené vodě.

V takovém případě je ale musíme rychle rozložit tak, aby kolem nich ze všech stran mohl proudit vzduch, aby se nezapařily a aby co nejrychleji vyschly.

Jak sušit ořechy ve skořápce

Ořechy můžeme sušit vyloupané či ve skořápce. Přitom je třeba myslet na to, že vyloupané ořechy mohou mít tendenci se více kazit. Co tedy udělat?

Na sušení ořechů ve skořápce je nejlepší suché, teplé místo s cirkulací vzduchu. Když je slunečné počasí, je jim nejlépe venku v nadzvednuté bedýnce (třeba na kameni), aby kolem nich (i zespodu) hezky proudil vzduch, a na slunečném místě. Když je ale vlhko, venkovní prostory nejsou vhodné, což se týká i noci. Na tuto dobu je musíme mít pod střechou v dobře větraném prostoru. 

Ořechy sušíme v jedné vrstvě a pravidelně s bedýnkou hýbeme. V závislosti na počasí to trvá několik týdnů (zhruba 3—6 týdnů).

Při umělém dosoušení nikdy nepřekračujeme nižší teploty (nad 40 °C) – přílišné horko způsobuje hnědnutí jader, jejich scvrknutí a rychlé žluknutí. Takto usušené ořechy hned neuložíme, ale necháme je doschnout na suchém a teplém místě. Důvodem je, že vnitřek ořechů se potřebuje dosoušet pozvolna.

Jak sušit jádra vlašských ořechů

Sušit můžeme i vyloupaná jádra, ale je potřeba postupovat šetrně. Vlašské ořechy zbavíme skořápky (ideálně louskáčkem) a půlky jader skládáme na pláty sušičky, případně na plechy.

Sušíme je vždy při nízké teplotě (do 40 °C) a jen krátkou dobu. Vyšší teploty totiž urychlují žluknutí a kazí chuť ořechů. Sušení v příliš uzavřeném nebo přetopeném prostoru nikdy není dobrým řešením.

Jak poznat, že jsou ořechy suché

  • Skořápky jsou suché, čisté, bez tmavých map a plísně.
  • Při zatřesení vydávají šustivý zvuk.
  • Jádro je křehké, přepážka uvnitř křupne a jádro nepůsobí gumově ani vlhce.
  • Ořechy nemají zatuchlý ani plesnivý odér.

Ořechy

OŘECHY od nepaměti hrají důležitou roli v české kuchyni. Jsou součástí především receptů na tradiční vánoční cukroví, domácí koláče, ale i nádivky. V domácnostech zdobili sváteční stoly a…

Jak skladovat vlašské ořechy

Ve skořápce vydrží ořechy nejdéle. Po důkladném usušení je uchováváme v chladu, suchu a temnu – v síťovaných pytlích, papírových krabicích nebo v dřevěných bedýnkách. Průběžně je kontrolujeme a občas pár kusů rozlouskneme, abychom si byli jisti, že jsou jádra v pořádku a nejsou v nich žádné „pavučinky“ značící znehodnocení.

Vyloupaná jádra jsou mnohem citlivější. Uchováváme je vždy ve vzduchotěsných nádobách a v chladu – ideálně v lednici, případně na temném a chladném místě spíže. V otevřené nádobě a v teple velmi rychle žluknou.

Vyloupaná jádra v dobrém stavu (nenačernalá) můžeme i mrazit. Nasypeme je do pevných mrazicích sáčků, vytlačíme vzduch a sáčky dobře zavřeme.
Ořechy jsou suché, při zmražení se tedy nespojí dohromady a snadno můžeme  odsypat potřebné množství. Použití je pak stejné jako v případě čerstvých. Mražené ořechy nám vydrží v mrazničce zhruba rok, pokud je nespotřebujeme dříve.

Zdroj: vitalia.cz, izahradkar.cz

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli