Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Perník je klasická buchta. Upéct domácí perník není žádná věda a i začátečník v kuchyni to zvládne během chvilky, obzvlášť za pomoci hrníčků místo vah. Ozdobit ho můžeme podle chuti a fantazie.

Hrníčkový perník

Perník patří vedle bábovky mezi naše nejjednodušší moučníky. Jejich příprava je naprosto snadná a rychlá. Perník chystáme z litého těsta, a pokud máme hrníčkový recept, je chystání ještě rychlejší.

Na odvažování stačí klasický hrnek o objemu 250 ml. Upečený perník na plechu v nás dost možná vyvolá mnoho vzpomínek na dětství a o to bude každý snědený kousek lahodnější. A je jedno, jestli jsou v něm rumem nasáklé rozinky nebo nasekané vlašské ořechy. Voňavý je v každém případě.

Náhrada za kypřicí prášek do perníku

Když nemáme kypřicí prášek do perníku, není to takový problém. Co místo něj? Jedná se vlastně o obvyklý kypřicí prášek se směsí perníkového koření. Díky tomu je příprava perníku snazší. Hotové produkty se chuťově liší podle obchodních značek, stejně tak, jako tomu je u samotných směsí perníkového koření. 

Stačí tedy vzít oblíbenou směs perníkového koření, třeba i domácí, a kypřicí prášek. Když nemáme hotové, můžeme si ho snadno namíchat. Základem jsou dva díly mleté skořice, jeden díl mletého hřebíčku a dále po polovině dílu dalších druhů, jako je badyán, muškátový oříšek i květ, nové koření, fenykl, anýz, zázvor, kardamom, koriandr i třeba citronová kůra. 

Na domácí kypřicí prášek do perníku se pak k jednomu kypřicímu prášku přidává lžička perníkového koření. 

Domácí perník

Na jeden plech potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, 0,5 hrnku hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do perníku, 0,5 prášku do pečiva, 1 skořicový cukr, 1 hrst vlašských ořechů, 0,5 hrnku oleje, 1 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, citronovou kůru, 250 –350 ml mléka (podle potřeby) a 1 najemno nastrouhané jablko (možno vynechat, ale díky jablku je moučník vláčnější).

Jak na to? Troubu předehřejte na 175 °C. Hluboký plech vyložte papírem na pečení. V míse smíchejte mouky, cukr, kakao, pečicí prášky, skořicový cukr, ořechy a citronovou kůru. Promíchejte a pak přidejte olej, vejce, med, rum, mléko podle konzistence a případně jablko. Promíchejte v lité těsto.

Nalijte na plech, vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30 minut. Čas je jen orientační. Upečení zkontrolujte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Pak může vzít moučník z trouby ven. 

Hrníčkové

Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Jak vylepšit perník

Perník je výborný i sám o sobě. Můžeme ho potřít džemem a posypat kokosem  nebo nasekanými ořechy. Perník také výborně chutná s čokoládovou polevou a třeba opět s kokosem nebo ořechy.

Pro změnu můžeme perník rozříznout uprostřed a natřít džemem nebo marmeládou. Moučník pak bude mít svěžejší chuť. Pro milovníky kyselkavých chutí pak může být dobrou volbou i citronová poleva, která se na perník skvěle hodí. Ať už budeme využívat jakoukoliv polevu, je třeba počkat, až moučník vychladne. 

Náš tip: Připravte si výborný domácí perník podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli