Luxusní bábovka podle Laďky Něrgešové: Vláčný moučník krásně voní čokoládou a ořechy a chutná božsky
4. 10. 2025 V kuchyni s VIP
Bábovka patří bezesporu k nejoblíbenějším moučníkům v českých domácnostech. Stejně jako se liší chutě jednotlivých strávníků, existuje i mnoho druhů receptů, které slibují dokonalý výsledek. Ten, který nabídla Laďka Něrgešová, má ovšem k dokonalosti skutečně jen kousek.
Výběr surovin rozhoduje o výsledku
Máslo opravdu není totéž co margarín. Pokud recept uvádí máslo, nevyplatí se nahrazovat ho levnější variantou – projeví se to nejen na chuti, ale i na konzistenci. Totéž platí pro vejce. Ideálně pokojové teploty, nikdy čerstvě vytažená z lednice. Studené suroviny totiž brzdí kynutí i pečení a těsto se může srazit.
Mouka by měla být prosátá, aby se do ní dostal vzduch a netvořily se hrudky. Cukr krupice se ukázal jako nejlepší volba, moučkový je totiž vhodný spíš v případě, že se míchá se žloutky do pěny.
Mohlo by vás zajímat
Správná teplota a míchání
Těsto na bábovku bývá nejčastěji třené nebo šlehané. V obou případech platí, že vzduch je váš nejlepší přítel. Máslo s cukrem je nutné šlehat opravdu důkladně – pěna musí zesvětlit a zvětšit objem. Jakmile přidáváte vejce, vmíchávejte je po jednom a teprve poté zapracujte mouku.
Nikdy ji nešlehejte dlouho, aby se neaktivoval lepek a těsto neztratilo nadýchanost. U šlehaných bílkových sněhů platí, že se mají přidávat opatrně, vždy jen stěrkou a krouživými pohyby odspodu.
Forma je půl úspěchu
I ta nejlépe připravená směs je k ničemu, pokud se bábovka přilepí ke dnu. Forma musí být perfektně vymazaná – tradičně máslem, ale kvalitní sádlo nebo olej fungují také. Důležité je dostat tuk i do všech záhybů.
Následné vysypání může být hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem – záleží na receptu i preferenci, ale vyplatí se použít to stejné pro všechny pokusy, abyste měli srovnání. Silikonové formy sice slibují nelepivost, ale realita bývá mnohdy jiná, takže i je se vyplatí lehce vymazat.
Po vytažení z trouby je potřeba nechat formu krátce odpočinout. Vyklápění hned po upečení je riskantní, ale čekat příliš dlouho se nevyplácí také. Ideální je pár minut – forma už nepálí, ale těsto je stále pružné. Překlopit na mřížku, aby se nezapařilo, a nechat vychladnout. Teprve potom přichází na řadu cukrování nebo polévání polevou.
Pečení bez otevírání trouby
Teplota bývá kolem 160–180 °C podle receptu. Rozhodně se nevyplatí péct prudčeji – bábovka sice rychle zhnědne, ale uvnitř zůstane syrová. Klíčové pravidlo: neotevírat troubu prvních dvacet minut. Pára, která se uvnitř tvoří, pomáhá těstu růst. Jakmile unikne, bábovka splaskne a už ji nic nenadýchne. Zda je hotová, to se nejlépe ověřuje špejlí – musí vyjít suchá, bez nalepených drobků. Pokud je povrch příliš tmavý a střed ještě není hotový, pomůže přikrytí alobalem.
Moderátorčina pýcha
Výjimečný recept na bábovku má i Laďka Něrgešová. Ta svou pečenou „bombou“ nadchla i Honzu Dědka v jeho pořadu 7 pádů, kam sladký dárek na začátku letošního roku přinesla. Na sociálních sítích se poté statečná moderátorka, bojující se zdravotními problémy, pochlubila, jak svou bábovku připravuje. A to rozhodně stojí za připomenutí. Jak totiž Něrgešová napsala: „Tohle je zlatý fond mého pečení“.
Bábovka podle Laďky Něrgešové
Na bábovku podle receptu populární moderátorky budete potřebovat: 250 g másla, 250 g moučkového cukru, 6 vajec, 250 ml smetany, vanilkový cukr, 370 g polohrubé mouky, kypřící prášek, nasekané ořechy (vlašské nebo pekanové), nasekanou čokoládu (vaši oblíbenou) a kakao. Na vysypaní formy: olej a hrubou mouku.
Jak na to?
- Do mísy dejte změklé máslo a moučkový cukr a ušlehejte je do pěny.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky postupně zašlehejte metlou do máslovo-cukrové pěny, bílky dejte do druhé misky. Poté postupně do pěny přidávejte smetanu a také zašlehávejte metlou.
- Do misky s bílky nasypte vanilkový cukr a vyšlehejte sníh.
- Do máslové hmoty přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a vše pečlivě promíchejte.
- Nasekejte ořechy a čokoládu.
- Do vzniklého těsta opatrně přimíchejte sníh.
- Formu vystříkejte olejem a vysypte moukou. Přidejte první vrstvu těsta (zhruba třetinu), nasypte polovinu ořechů, dejte druhou vrstvu těsta, nasypte čokoládu a zbytek ořechů.
- Do zbytku těsta nasypte kakao, smíchejte a dejte do formy. Lehce s ní klepněte a vložte ji do trouby, předehřáté na 170 stupňů. Pečte 55-60 minut, vyzkoušejte špejlí.
- Bábovku vyklopte 15-20 minut po vytažení z trouby. Jakmile vychladne, posypte ji moučkovým cukrem a servírujte.
Rada Laďky Něrgešové
- Na vymazání formy použijte olej ve spreji místo másla, to se totiž snáze připaluje.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat