Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařit hrušky je snadné a radost vám udělají po celý rok.
Zdroj: Toprecepty.cz

Hrušky jsou podzimní poklad, který však dlouho nevydrží. Jak zavařit hrušky na zimu, aby zůstaly pevné, chutné a voňavé? Stačí pár jednoduchých kroků a máme jistotu, že úroda nepřijde nazmar. A když v zimě otevřeme sklenici, vrátí nás její vůně zpátky do hřejivého podzimu.

Hrušky v kuchyni

Některé hrušky stačí rozkrojit a kuchyní se začne linout jemná, medová vůně, jiné vynikají svou pevnou dužinou, která pěkně křupe. Nejdřív si říkáme, že těch pár plodů zvládneme sníst. Čerstvé hrušky rozkrájíme na svačinu, pečeme z nich koláče a štrúdly, dáváme si je třeba i v kombinaci se sýrem nebo s masem.

Jenže s každým dalším dnem padá ze stromu nová várka a najednou máme hrušek víc, než uneseme. V tu chvíli přichází na řadu zavařování – jednoduchý způsob, díky kterému se z podzimního přebytku stane zásoba dobrot na celé měsíce.

Jak zavařit hrušky na zimu?

Při zavařování hrušek nepotřebujeme složité postupy. Stačí nám čisté sklenice s víčky, voda nebo sladký nálev a samozřejmě samotné plody, oloupané či neoloupané (podle toho, jak nám to vyhovuje) nakrájené na kousky. Ideální jsou pevné zralé hrušky bez jádřince, stopky a okvětí. Měkké si spíše necháme na povidla.

Co dělat, aby hrušky nezhnědly? 

  • Hrušky po oloupání a nakrájení hned pokapeme citronem, případně je krátce namočíme do vody s rozpuštěnou kyselinou citronovou. Ta zabrání oxidaci, takže plody zůstanou světlé.
  • Hrušky nenecháváme dlouho ležet oloupané na vzduchu. Jakmile je nakrájíme, rovnou je vložíme do připraveného roztoku nebo sklenic. Jinak hnědnou a měknou. 
  • Pokud nechceme ovoce hned zpracovávat, uložíme nakrájené hrušky krátce do misky se studenou vodou a trochou citronu.
  • Když hrušky hned zalijeme nálevem a zavíčkujeme, lépe si uchovají svoji původní světlou barvu.

Hrušky pak sterilujeme, aby vydržely pevné a chutné po celou zimu. Postačí 20–25 minut při teplotě 85 °C. 

Samotné hrušky nebo nálev můžeme dochutit, čímž zavařené hrušky získají originální chuť. Někdo zůstane u klasiky s trochou cukru, jiný si rád pohraje s kořením –  svitkem skořice, pár kousky hřebíčku, vanilkou (pár zrníček z lusku, část prázdného lusku, hodí se i vanilkový cukr), nebo třeba kouskem citronové kůry nebo s růžovým pepřem. Díky tomu si připravíme variantu přesně podle chuti – jemně nasládlý kompot, voňavou pochoutku k zimním večerům nebo i pikantní doplněk k masu a sýrům.

Hrušky

HRUŠKY jsou u nás jedním z nejoblíbenějšího druhu ovoce. Spolu s jablky tvoří velké procento zastoupení jak stromů na místních zahradách, tak i plodů na našich talířích. Plody z hrušně obecné jsou…

Jak připravit nejjednodušší zavařené hrušky

Potřebujete: pevné hrušky, vodu, cukr krupici a kyselinu citronovou.
Jak na to? 

  1. Nejprve svařte nálev, a to tak, že na 1 litr vody přidejte 400 g cukru. Nechte zchladnout.
  2. Hrušky můžete oloupat, ale není to podmínkou. Omyjte je a nakrájejte na čtvrtky.
  3. Vykrájejte ze středu jádřinec a čtvrtky dejte do misky se studenou vodou a přibližně 1 lžičkou kyseliny citronové, aby nezhnědly.
  4. Pak je rozdělte do čistých sklenic, ale nestlačujte je.
  5. Hrušky zalijte nálevem.
  6. Po naplnění utřete hrdla, zavíčkujte a zavařujte na 85 °C 20–25 minut.

Náš tip: Připravte si nejjednodušší zavařené hrušky podle následujícího videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku